kettle - zacząć przygodę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie spróbowałem pomachać hantlami 16 KG i nie jest to dużo, ale pisaliście, że KB ćwiczy się inaczej, że kontuzje , że trzeba nauczyć się najpierw techniki no i jeśli mam zrobić 300 powtórzeń to czuję , że to za dużo dla mnie.
edit: kupiłem dwa żeliwne 12 i 16 kg. :-D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja jednak preferuje jak mam cos z gory zdefiniowane, wiec jak macie jakies ciekawe zestawy na jednego kettla do wrzucajcie tutaj.
ja do tej pory cwiczylem glownie tymi
1. maxwell's 300 challenge
2. ross' magic 50
3. 300 meltdown
Napisano Ponad rok temu
snatch lewa reka
snatch prawa reka
goblet
high pull lewa
high pull prawa
burpee
c&j lewa
c&j prawa
alternate swing
Napisano Ponad rok temu
Czajniki (2x16kg) kupilem sobie jakis rok temu. Zaraz pozniej skasowalem prawy bark, dziadostwo leczylo sie dlugo , tak wiec nie dawno znow zaczalem. Jednak z pewna roznica ..., poczytalem sobie forum i zakupilem Enter the Kettle... , tak wiec jade wg knigi od prawie 3 m-cy i wciaz robie podstawowy program tzn. 2 dni swing oburacz i 2 dni TGU. Szluifuje jednoczesnie C&P i snatche. Mimo tego ze narazie robie glownie tylko dwa cwiczenia sila wzrosla, zobaczymy jak bedzie dalej...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hej.
Przeczytałem 17 stron tematu(reszta jutro) i postanowiłem, że włącze kettle do swoich treningów. Oceniłem, że na początek 12 będzie wystarczająca. Widzę, że na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] są odważniki z rączkami w różnych kształtach. Jaka rączka jest najwygodniejsza?
Ja swoje machanie kettlem, zacząłem od wigilii 2012, również po przeczytaniu tego tematu.
Rady chłopaków dużo mi pomogły, ale z jednym się nie zgodzę z ry~you. Jeśli masz możliwość kupienia/wypożyczenia 12kg i po 4-6 tygodniach kupienia 16kg, to moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie. Nie jestem jakiś z natury silny, i do techniki machania kettlem musiałem się przyzwyczaić. Ja niestety wystartowałem od 16kg i przyznam szczerze, że gdybym miał 12 czuł bym się bezpieczniej i bardziej skupił na technice. A to w kettlach jest chyba bardzo ważne.
Tak się zastanawiam, co Ty jesz ry~you że takie ciężary targasz. Gdzieś podawałeś chyba swoje wymiary i wychodzi, że kurdupel jesteś ... a 2x24 i teraz jeszcze 32kg. Kurde
Napisano Ponad rok temu
Edyta: owszem jestem kurduplem
Napisano Ponad rok temu
Zakup jednego odważnika moim zdaniem nie ma sensu, bo ćwiczenia angażują różne mięśnie i potrzeba różnych ciężarów (np. przekładanka między nogami 16 kg w ogóle mnie nie męczy, bez względu na ilość powtórzeń i serii , a co mówić 12 czy 8 jak niektórzy pisali). Z kolei wiatrak 16 jest dla mnie trochę za ciężki. W moim przypadku 12,16 i 20 KG - jest OK, żeby robić wszystkie ćwiczenia z odpowiednią ilością powtórzeń w seriach. Tsatsouline mówi, żeby wyciskania robić nie więcej niż 5 w serii, więc 12 czy nawet 16 to za mało, by coś poczuć np. w żołnierskim.
Tak czułem, że połkę bakcyla, ćwiczenia bardzo mnie wciągnęły. Koncentruje się teraz na drążku (plecy, brzuch) i kettle. Sztangą robię klatkę i tyle.
Kilka osób pisało o kontuzji barków. Którym ćwiczeniem można wywołać taką kontuzję- czy chodzi o rwanie?
Napisano Ponad rok temu
Dziwie się Czesław, że wiatraki sprawiają ci taki problem. Ja je robię z dwoma kb po 24 kg. No ale wsumię mam do pokonania dużo mniejsza drogę
Napisano Ponad rok temu
Jak pisalem wczesniej robie obecnie wlasciwie 4 cwiczenia + halo i duzo pompek, nie dlugo wlacze drazek i porecze, pozniej inne cwiczenia z kettlami. Zanim to zrobie chce najpierw wzmocnic sciegna, a to proces dlugotrwaly...
W dniu kiedy nabawilem sie kontuzji barku to pamietam ze zrobilem pare serii dipsow na lawce,pozniej pare serii hindu push ups, bylem niezle rozgrzany i bark lekko czulem (musialem nadwyrezyc jakies sciegno albo przyczep,cholera wie bo tego wszystkiego jest tam sporo), zignorowalem ten lekki "szmer" w bareczku, no i zrobilem moj pierwszy(wtedy) ciezki treniol z czajnikami :twisted: ... Na drugi dzien nie moglem ruszyc reka.
Napisano Ponad rok temu
wczoraj zrobilem sobie drabine z c&j 1,2,3,...10,9,8...,1 i po kazdym szczeblu 2 podciagniecia. od 7/8 serii zaczelo sie ciezkawo. trening zajal ponad 20min.
dzisiaj zamierzam zrobic tgu na czas
Napisano Ponad rok temu
1. Tgu
2. Swing oburacz
3. Tgu
4. Lunges
Dobry trening, w drugiej serii tgu, ostatniego juz prawie nie podnioslem z ziemi, zatem dobrze dobrane obciazenie
Napisano Ponad rok temu
słuszna wydaje mi się zasada, ze gdy ćwiczymy dynamicznie nie wykonujemy trudnych technicznie ćwiczeń ( zwłaszcza gdy wczesniej nie mamy ich perfekcyjnie opanowanych)
po przerwie zawze zaczynam o d swingów, rwania i nadrzutu.
Napisano Ponad rok temu
edit: dzisiaj bedzie troche podciagania, a potem kilka rund 1min swing, 1min pajacyki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu