Zapewne nie masz tej pracy Bachmata w PDFie? A mógłbyś pokrótce streścić jej wnioski?
Niestety, nie mam tej pracy w ogóle. Kiedyś ją widziałem i spisałem sobie niektóre dane. Cześć z nich jest też przytoczona w książce dr Konrada Raczkowskiego Sztuki walki i samoobrony w aspekcie historycznym, prawnym, psychologicznym, z 2008 roku ( pewnie jeszcze do kupienia, dobra książka, polecam).
Autor zbadał 109 przypadków więc to zbyt mało aby wyciągać daleko idące wnioski. Samoobrona to wciąż jeszcze taka terra incognita. Wiele osób się mądrzy ale konkretnych opracowań jest bardzo mało. Przykładowo, w Polsce w 2010 roku wszczęto 702 postępowania związane z popełnieniem lub usiłowaniem zabójstwa, 11 011 w sprawie bójki lub pobicia ( a pobicie to co najmniej dwie osoby na jedną ), 15 725 przestępstw rozbójniczych, 1 759 zgwałceń. To są jednak tylko przestępstwa zgłoszone policji. W 2003 roku przestępstw rozbójniczych ( art. 280-282 kk ) było oficjalnie ponad 45 000 ale z różnego rodzaju badań ( np. ankietowych ) wynikało, że faktycznie mogło ich być nawet dwadzieścia razy więcej. Jak do tej pory nie spotkałem się z opracowaniem szeroko analizującym ich przebieg ( scenariusz, dynamikę ) pod kątem samoobrony.