Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciekawostki internetowe.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
220 odpowiedzi w tym temacie

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Ciekawostki internetowe.
Bo to u nas co z czym działało lub pod czyimi skrzydłami.
  • 0

budo_kris102
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"No i czemu Seido (dawniej Seitedo) wywodzi się od Ryśka Murata?"
Nie wywodzi się tylko z tego co wiem to swego czasu zrzeszyli się w osobnej federacji która miała być przeciwwagą dla PZK.
  • 0

budo_kogan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak można się zrzeszać z takim gościem? Ignorancja?

A Ojcowie Założyciele tacy jak Tadashi Nakamura to o tym wiedzą?
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiesz, nie utożsamiał bym jednak PFSW z RM.
OK, on robi co robi ale jest tam zrzeszonych sporo szkół i wartościowych ludzi.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiele organizacji przeszło przez PFDSzW, dopiero gdy odchodzili zaczynały się jazdy.
  • 0

budo_sportsport
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 430 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W latach 80. wszystkie dalekowschodnie sztuki walki były zrzeszone w Polskim Związku Karate, w którym działało 5 komisji stylowych:
- shotokan,
- kyokushin,
- taekwondo,
- kendo,
- cała reszta, czyli tzw. piąta komisja stylowa

Potem taekwondo i kendo utworzyły swoje związki, a ludzie z piątej komisji stylowej utworzyli PFDSzW. Innymi słowy w tamtym okresie właściwie wszystkie uprawiane wtedy w Polsce style poza shotokan, kyokushin, taekwondo i kendo były współtwórcami PFDSzW i przeszły przez okres funkcjonowania w ramach tej organizacji.
  • 0

budo_inkaso01
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam !
Sprawa jest banalnie prosta i bez tajemnic. Mlodziez o tym nie pamieta a byly to czasy , kiedy powstawalo duzo nowych organizacji . Byly to czasy w ktorych bardzo wielu instruktorow nie posiadalo uprawnien instruktorskich . Byly to czasy w ktorych kursy instruktorskie organizowane byly tylko przez PZK / Drewniak / albo PFDSZW / Murat / . Chyba jeszcze Hanshi Dyduch zaczal organizowac kursy ale tylko dla Oyama Karate. Wybor wiec byl prosty : albo tolerowac prowadzenie treningow przez osoby nie majace uprawnien a to w razie wypadku grozilo prokuratorem albo umozliwic przyszlym instruktorom zrobienie uprawnien . U Drewniaka bylo to nie mozliwe wiec z koniecznosci pozostala PFDSZW . I taka opcje wybralo wielu . Kiedy wszyscy ukonczyli kursy i uzyskali uprawnienia odeszlismy z PFDSZW. I wtedy jak zauwazyl kol. Moderator zaczely sie jazdy z Muratem / donosy, paszkwile, kontrole skarbowki itp / . Przetrzymalismy to wszystko . Seitedo zadnego innego zwiazku z PFDSZW nie mialo . Tym bardziej Seido .
Wykaz graficzny " pochodzenia " styli jest nie kompetentny.
Pozdrawiam.
  • 0

budo_kogan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Seido jest bliskie kyokushin. Dlaczego nie można było robić szkoleń instruktorskich w ośrodkach "drewniakowskich"tj. PZK, tym bardziej, że wielu ludzi z Seido przeszło z kyokushin? Z Kyoshi Bogdanem Czaplą na czele, który zresztą w 80 roku otrzymał papiery instruktorskie, na instruktora kyokushin karate? Czyli się dało...

A jeśli się nie dało, to czemu nie robić z Dyduchem? Albo tak jak Dyduch?

To samo pytanie mógłbym zadać "okinawczykom" - dlaczego nie z PZK, a jeśli nie z PZK to czemu nie z Dyduchem, a jeśli nie z nim to czemu nie z tradycyjnym, a jeśli nie z nimi to czemu nie samemu?
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kogan, nie teoretyzuj.

Z jakichś powodów z Drewniakiem nie chcieli lub nie mogli, ich sprawa
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kogan
W momencie kiedy w Polsce powstawało Okinawa Karate, nie było za dużo opcji. Oyama Karate w ogóle nie istniało.

Za RM ostrzeżenie. Jeszcze jedna taka akcja i dorobisz się zakazu pisania w dziale.
  • 0

budo_kogan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaiste Panie moder, popadłeś w taką samą sytuację jak Polska po przystąpieniu do UE. Mamy w konstytucji wpisane potępienie komunizmu i zakaz używania jego symboli, a w Europie (i na świecie) jest masa takich partii, które bez wstydu odnoszą się do dziedzictwa i z którymi nasi europosłowie muszą się znosić i rajcować. Pokazuje to jawnie nonsens wszelkiej cenzury. Myślę, że zrozumiesz analogię.
  • 0

budo_yondan4
  • Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To samo pytanie mógłbym zadać "okinawczykom" - dlaczego nie z PZK, a jeśli nie z PZK to czemu nie z Dyduchem, a jeśli nie z nim to czemu nie z tradycyjnym, a jeśli nie z nimi to czemu nie samemu?

Do PZK nie można było wstąpić - był otwarty tylko dla Kyokushinkai i Shotokan. Ani Oyama Karate ani Karate Tradycyjnego wtedy ( czyli pod koniec lat 80-siątych jeszcze w Polsce nie było). W 1991 sensei Staniszew zarejestrował w ministerstwie na prawach polskiego związku sportowego - Polską Unia Shorin-Ryu Karate. Był to pierwszy samodzielny stylowy związek karate, funkcjonujący zresztą do dzisiaj. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ten schemat Pana Ruty jest bardzo słabiutki pod względem rzetelności. wystarczy zobaczyć schemat
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Jakbyś KOGAN pogrzebał trochę w internecie to byś wiedział zresztą dotyczy to również wybitnego historyka polskiego karate Pana Ruty. W 2003 roku m.in.Dyduch, Staniszew ,Sworek, Stanisławek zakładają Polską Federację Karate - nic jednak z wielostylowych tworów w naszym kraju widać nie udaje sie utrzymać.
  • 0

budo_kogan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No właśnie grzebię przecież. Jakbym nie grzebał to byś nie miał okazji mi tego info sprzedać.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaiste Panie moder, popadłeś w taką samą sytuację jak Polska po przystąpieniu do UE. Mamy w konstytucji wpisane potępienie komunizmu i zakaz używania jego symboli, a w Europie (i na świecie) jest masa takich partii, które bez wstydu odnoszą się do dziedzictwa i z którymi nasi europosłowie muszą się znosić i rajcować. Pokazuje to jawnie nonsens wszelkiej cenzury. Myślę, że zrozumiesz analogię.

Proszę się zapoznać z tematem:
http://www.forum-kul...showtopic=91817

A co do cenzury, tyle razy leciał ten tekst że się przyzwyczaiłem. Poza tym nie cenzuruję treści merytorycznych tylko idiotyczne wyskoki, jak ten twój z RM, zauważ że twój post nie poleciał. Poza tym nic się nie zmienia, albo stonujesz albo wylecisz. Myślę, że zrozumiesz analogię.
Poza tym z polityką wynocha do Knajpy.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

:D
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

http://karateswo.org/2012/06/20/staz-z-hiroshi-shirai-10-dan-walcz-16-17-06-2012-r/

:D

Ups
A ja H.Shirai również pamiętam jako wspaniałego instruktora. Ale dostałem kiedyś zaproszenie z Wałcza na seminarium i w regulaminie było napisane, że nie wolno mi podejść, zapytać, nie mogę wyjść z sali dopóki Maestro nie wyjdzie... Zatem nie pojechałem

Ale na tej samej stronie SWO jest też napisane, że będą uczyć "efektywnych kombinacji walki". Wychodzi na to, że każdy w swoim reklamowym i karateckim arsenale ma jakiegoś babola, którego mimo woli chlapnie. Z krytyką lepiej ostrożnie, bo łatwo być skrytykowanym.
  • 0

budo_romanowicz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1485 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W ślad za gryllem

Dołączona grafika

życie bywa przewrotne...
  • 0

budo_gryllu
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

"koledzy" z czasów pobytu Drewniaka w Japonii jako uchi deshi:D Chyba zacznę sobie tą fotkę oglądać co rano, bo mi humor poprawia:D wczoraj wkleiłem na inne forum i się śmiałem. Dzisiaj Romanowicz wkleił tutaj i znowu się śmiałem.
Taki poprawiacz humoru:D
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A kto to, poza Drewniakiem tam jest?
  • 0

budo_romanowicz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1485 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Royama.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024