Calkiem fajny nowy temat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To nie jest żadna analogia. Robot służy rzekomo do ćwiczenia reakcji na atak żywego przeciwnika. Tego elementu nie ma podczas treningu na workach i przed lustrami.Analogicznie np. bokserzy ćwiczący na przyrządach, przy ścianie lub przed lustrem stają się mistrzami walki z przyrządami, ścianami i lustrami.
Co do gum wspomnianych przez Magsa - jest tak jak napisał. Judocy trenujący na gumach stają się ( tylko ) mistrzami w naciąganiu gum. Oczywiście przykład jest abstrakcyjny, bo nie ma tak durnych judoków, którzy ćwiczą wyłącznie na gumach. Należy zwrócić uwagę, że gumy służą do:
- kształtowania siły,
- kształtowania wytrzymałości siłowej,
- ćwiczeń przygotowujących do złożonej techniki walki,
- utrwalania wyuczonych wcześniej nawyków ruchowych, itd.
Ten ostatni pkt jest zresztą mocno dyskusyjny i nie wszyscy trenerzy się z nim zgodzą.
To są trudne sprawy i wymagają stosowania precyzyjnej terminologii, tzw. języka przedmiotowego. Należy np. rozróżniać pojęcia "kształtowanie" ( np. zdolności wysiłkowych) od pojęcia "nauczania" (np. nawyków ruchowych ). Bez tego robi się burdel jak kiedyś z tą siłą, energią, ciężarem, itp.
Koncepcję Gościa należy traktować całościowo. Tzn. pamiętać, że "sprzedaje" on ją jako system samoobrony do zastosowania na ulicy. Jej największą słabością jest chyba całkowite pomijanie działań drugiej strony czyli agresora - i to nie w warunkach treningowych, ale realnych. Dlatego kiedyś porównałem ją do pewnego urządzenia "latającego" z czasów pionierów lotnictwa, w którym siłę nośną miał stanowić poruszający się w pionie parasol. Dla laika wygląda uczenie i skomplikowanie, a jest do dupy, bo nie działa na skutek pominięcia podstawowego prawa dynamiki Newtona.
P.S. Oto rzeczone urządzenie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
na 0:40 filmiku ( pozostałe też niezłe)
Napisano Ponad rok temu
Kształtując przy okazji bardzo istotny odruch warunkowo-czuciowy. Nie muszę chyba podpowiadać, jaki? No, ale dla tych, co to wszystko kompletnie rozumieją - to nazywamy tutaj w Hameryce: "safe sex". :wink:a judocy trenujący wejścia na gumach stają się mistrzami naciągania gum
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem gościu, że korzystasz z dobrodziejstw tego urządzenia i ostro na nim ćwiczysz. Napisz proszę jakie są efekty treningu na tej maszynie...
Nie podpuszczaj go. Bo faktycznie to zrobi. :wink:
Przypomniała mi się taka myśl Jeana Cocteau, że "dramatem naszych czasów jest to, że głupota zabrała się do myślenia". :wink:
Napisano Ponad rok temu
Cokolwiek by powiedzieć o tej maszynie, i moim podejściu do aikido, jako sztuki pozwalającej przeciwstawić się przemocy, proszę nie oczekuj ode mnie żadnych demonstracji. Czy po nauczeniu się języka obcego, ktoś prosił Cię o jakąś demonstrację. Raczej, nie życz mi, bym kiedykolwiek musiał stosować nabyte umiejętności.Rozumiem gościu, że korzystasz z dobrodziejstw tego urządzenia i ostro na nim ćwiczysz. Napisz proszę jakie są efekty treningu na tej maszynie. Może wkleisz jakiś filmik na którym demonstrujesz uniki wyćwiczone przy użyciu tej machiny?
Przedstawiłem na youtube, o co w tym wszystkim chodzi, i to na czyjeś specjalne życzenie, wbrew samemu sobie. Tym, którzy chcą i potrafią z tego skorzystać, będę zawsze służył pomocą. Może właśnie powiedzenie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie, ..." da malkontentom do myślenia.
Napisano Ponad rok temu
Czy po nauczeniu się języka obcego, ktoś prosił Cię o jakąś demonstrację. Raczej, nie życz mi, bym kiedykolwiek musiał stosować nabyte umiejętności.
Ehh, chyba za poważnie do tego podchodzisz ;-) Przecież nie musisz od razu zabijać? Mnie kiedyś podczas zabawy sylwestrowej poproszono o demonstrację - a raczej koledzy chcieli sprawdzić czy to co robię ma sens więc ich po kolei dusiłem i balachowałem na podłodze po kilka razy i pod rząd. Demonstracja była, nikomu nic się nie stało a sylwestra wspominamy miło do dziś ;-)
Przedstawiłem na youtube, o co w tym wszystkim chodzi, i to na czyjeś specjalne życzenie, wbrew samemu sobie. Tym, którzy chcą i potrafią z tego skorzystać, będę zawsze służył pomocą. Może właśnie powiedzenie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie, ..." da malkontentom do myślenia.
Nie no super - ja chciałbym tylko zobaczyć czy to coś ma jakieś zastosowanie praktyczne. Dla przykładu Akahige swego czasu wkleił film z treningiem uników Żelaznego Mikea i było widać, że gość jest niezły. Chciałbym zobaczyć dowód potwierdzający sens istnienia tej maszyny i ćwiczenia na niej. Przypuszczam, że takiego materiału nie posiadasz a swoje pomysły opierasz tylko i wyłącznie na teorii i wielkich marzeniach...
Napisano Ponad rok temu
Ha, ... młody człowieku. Przecież ja jestem już na emeryturze.Przypuszczam, że takiego materiału nie posiadasz a swoje pomysły opierasz tylko i wyłącznie na teorii i wielkich marzeniach...
Napisano Ponad rok temu
Ha, ... młody człowieku. Przecież ja jestem już na emeryturze.
A to co? Starzy nie mogą już marzyć!? Uważam, że ty akurat nieźle bujasz w obłokach ;-)
Napisano Ponad rok temu
myślę, że wyeliminowanie efektów akustycznych przystaje do efektywności ćwiczeń na tym madejowym łożu.... Taki był zresztą pomysł z tymi trąbkami, które powszechnie stosuje się tutaj w zabawie Sylwestrowej, z dodatkowym dźwiękiem, który wyeliminowałem. ..
Bravo za inwencję, jednak tworząc takie transformersy tylko szkodzisz wizerunkowi Waszej nauki.
Napisano Ponad rok temu
O qrczaki. Robot Gościa i teraz jeszcze turlanie się w czasie Sylwka Sezon ogórkowy w pełni. Sebol dawaj filmik jak balachujesz kumpli w gajerku na środku parkietu wśród rozradowanych koleżanek :wink:...Mnie kiedyś podczas zabawy sylwestrowej poproszono o demonstrację - a raczej koledzy chcieli sprawdzić czy to co robię ma sens więc ich po kolei dusiłem i balachowałem na podłodze po kilka razy i pod rząd...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gość zamieniłby przyjacielską prezentację w mordercze starcie i powbijałby mi kolegów głowami do ziemi ;-) Ale może ty wpadniesz i pokażesz kolegom jak to się robi w aikido?Zaproście na Sylwka Gościa. Niech przyjdzie z robotem w parze...
Napisano Ponad rok temu
PS. Szczepan nam zaraz po łapkach da, za psucie tematu.
Napisano Ponad rok temu
ale będzie imprezaa!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Goooooooościuuuu!!!! Wyłącz tego ignora w stosunku do mnie! Bo inaczej jak mam to skomentować?Zrobiłem się ostrożny z otwieraniem nowych tematów, ale ta informacja wydaje się być interesująca. Może ktoś skomentuje?
Itsutsu-no-kata zaliczane jest razem z Koshiki-no-kata do form eksponujących teoretyczne i historyczne podstawy judo. To kata wywodzi się z Tenjin shin'yo ryu jujutsu i zostało tak zmodyfikowane przez Kano aby opisywać związki pomiędzy technikami judo a elementami dalekowschodniej filozofii wg. następującego schematu:
Element-Działanie-Zasada-Technika judo wykorzystująca zasadę.
Elementy to:
Ziemia-Ogień-Wiatr-Woda-Bezwład masy.
Działanie, to odpowiednio:
Bezpośrednie używanie siły-Ustępowanie przed siłą przeciwnika i wykorzystanie jej przeciwko niemu-Wykorzystanie siły odśrodkowej i dośrodkowej-Akcja i reakcja-błyskawiczne dostosowanie do sytuacji.
Zasada to odpowiednio:
Koncentracja energii i oddziaływania bezpośredniego-Reakcji i nie stawiania oporu-Wykorzystanie ruchu po torze spiralnym-Zastosowanie ruchu wahadłowego-Wykorzystanie bezwładu poruszającego się ciała.
Powyższemu odpowiadają techniki judo, odpowiednio:
Uchi mata, Seoi nage, Harai goshi - Utsuri goshi, O soto gaeshi - Hiza guruma, Ashi guruma, Te waza - Kombinacje: Ko uchi gari + tai otoshi+ uchi mata - Sutemi waza, Uchi mata geashi...
Tylko co to ma wspólnego z aikido?
Napisano Ponad rok temu
Może to?:Tylko co to ma wspólnego z aikido?
...Bezpośrednie używanie siły-Ustępowanie przed siłą przeciwnika i wykorzystanie jej przeciwko niemu-Wykorzystanie siły odśrodkowej i dośrodkowej-Akcja i reakcja-błyskawiczne dostosowanie do sytuacji.
...Reakcji i nie stawiania oporu-Wykorzystanie ruchu po torze spiralnym-Zastosowanie ruchu wahadłowego-Wykorzystanie bezwładu poruszającego się ciała...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Podziękowania dla Aikidoki
- Ponad rok temu
-
"Początkujący" początkujący ma pytanie...
- Ponad rok temu
-
Letnia Szkoła we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Tajemnica smiertelnego meguri wyjasniona!
- Ponad rok temu
-
aikido- Ustroń
- Ponad rok temu
-
Klub AIKIKAI Wrocław
- Ponad rok temu
-
W imię zasad...
- Ponad rok temu
-
do władających językiem japońskim prośba