Flapjack
Napisano Ponad rok temu
Wyszlo zajebiste, musze przyznac, ale malo zdrowe. Postanowilem zmodyfikowac przepis, tak aby pasowal na poranny posilek w szczegolnoscie dla ektomorfikow (oj beda kalorie )
- 200gr platkow owsianych (780kcal)
- 200gr musli (platki owsiane z 50% zawartoscia orzechow i bakalii - albo po prostu 400gr platkow owsianych) (ok 800kcal)
- 50gr gorzkiej czekolady (min 50% zawartosc kakaa) (ok 250kcal)
- 200gr masla (najlepiej kokosowego, albo niskotluszczowego masla czy margaryny - oliwa sie raczej nie sprawdzi) (1500kcal)
- 200gr maltodekstryny (palatynozy, vitargo albo jakiegos innego carbo - od biedy moze tez byc i cukier/miod) (ok 800kcal)
- szklanka mleka (ok 120kcal)
- 2 lyzki miodu/ syropu klonowego - to raczej opcjonalnie (ok 100kal)
- cukier waniliowy - opcjonalnie (smak tez sie liczy)
- opcjonalnie mozna dodac jeszcze bialka jaj zeby sie masa lepiej trzymala - ale to nie jest ciasto ktore bedzie podawane dla gosci
Jak nie mamy musli to mozna dodac wszystko co sie chce jak np orzechy, rodzynki, wiorki kokosowe, kawalki owocow. Generalnie jak w przepisie z linku przygotowujemy.
Najlepiej wychodzi jak sie go piecze tylko 20 min - wtedy jest taki lekko wilgotny
Calosc - ok 4400 kcal
Po upieczeniu mozna calosc podzielic na czesci w zaleznosci ile chcemy - ja dziele na 5 (jedna porcja wychodzi ok 870kcal) - i pakuje w folie aluminiowa i trzymam w lodowce.
Rano jak sie nie ma czasu na przygotowywanie sniadania to taki flapjack jest idealny.
Ilosc masla mozna pewnie obciac, albo zastapic maslem niskotluszczowym i dodac wiecej mleka. Generalnie przepis raczej dla ektomorfikow.
Opcjonalnie mozna dodac odzywki bialkowej - ale trzeba byloby proporcje dostosowac. Ja jem albo 3-4 jajka albo porcje bialka w shake'u.
Czekam na opinie i sugestie, pewnie da sie to jakos zmienic i zmodyfikowac
Been there, taken that
Jesli pomoglem to postaw mi piwo
Napisano Ponad rok temu
Kawałek na ten tydzień:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc
Napisano Ponad rok temu
To jest taki jakby deser, nie?
Tez, ale wiele osob je platki owsiane na sniadanie na cieplo - a tu je masz w wersji dla leniwych i tych co nie maja czasu zeby rano usiasc i zjesc (mam tu na mysli tylko i wylacznie ektomorfikow, gdyz dla endo taki flapjack bylby zabojczy - choc pewnie da sie obciac ilosc prostych cukrow, dodac bialko i endo tez by mogli cos w tym stylu jest - oczywiscie w duzo mniejszej porcji).
Jesli ma ktos pomysl jak ograniczyc maslo to niech pisze bo ja nic nie umiem wykombinowac (maslo nie jest zle, ale mimo wszystko w jednej porcji co podalem to jest tego 40gr ;/ )
Oczywiscie nie polecam jedzenia tylko i wylacznie flapjacka na sniadanie, gdyz nie zawiera zadnego bialka pochodzenia zwierzecego.
Been there, taken that
Napisano Ponad rok temu
Kawałek na ten tydzień:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc
Napisano Ponad rok temu
UUu ale bomba kaloryczna
Napisano Ponad rok temu
Daję plusa, podoba mi się ten przepis:)
Nie zebym sie czepial, ale znowu dales sobie plusa, zamiast mi
Been there, taken that