novocaine: trening, dieta, etc
Napisano Ponad rok temu
byc moze laicko podchodze do tematu ale ja nie widze roznicy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. Pospolite - wyciskanie lezac, triceps, barki na stojaco, przysiad i wioslowanie. bicepsu prawie nie robilem.
Napisano Ponad rok temu
jak mowie, to jest inna forma cardio, i tak jak ty mowisz, niekoniecznie musi byc idealna dla twoich celow.
prorock, ja tez jestem ze szkoly RKC (via dan john via pavel), i prawidlowy wymach i rwanie niemal w ogole nie uzywaja nog, jest tylko praca bioder. a "rwanie" to taki wyzszy wymach z "wybiciem" reki do gory. ten facet z twojego filmiku zle to robi po prostu
itosu, po pierwsze maja inny zupelnie srodek ciezkosci, co w niektorych cwiczeniach ma duze znaczenie. po drugie - chwyt jest zupelnie inny. po trzecie wiekszosc cwiczen angazuje mocniej biodra i jest ten ruch "wymachu" zaznaczony, czy to clean/snatch/swing poczatek jest niemal ten sam.
ale tak czy inaczej to tylko narzedzie, od ciebie zalezy jak go uzyjesz.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Itosu
Napisano Ponad rok temu
10.03.22 93kg
martwy 2x60,75,85,100,110 5x2x120
siad przodem 4x10x60
wyciskanie stojac 60x5,5,4,4,3
drazek 7,8,5,6
dipsy 10,7,8,6
wioslo sztangielka 4x10x40
10.04.30 100kg
martwy 2x80,100,120,140 1x160,170 2x1x180
siad przodem 85x10,10,10,8
wyciskanie stojac 62x5,5,5,5,4
drazek 8,8,6,6,4
dipsy dips 12,11,8,8,8
wioslo sztangielka 47.5x10,8,8,6,6
i zeby nie bylo; waze sie na silowni, po dwoch sniadaniach i litrze wody na sucho mam jakies 2kg mniej. ale nie spadam juz poniej 97kg.
robilem tak 3x w tygodniu. ale teraz martwe sa juz zbyt ciezkie, zmieniam na
pon/czw
martwy
wyciskanie stojac
drazek
tyl barkow
wt/pt
siad przedni
wioslowanie sztangielka
dipsy
srodek barkow
no i moze w koncu wroce na mma . akurat jak sie zaczna wakacje, praca, i nie bede mogl cwiczyc :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dość szybki przyrost masy
PS. Novo wrzuć foty
Napisano Ponad rok temu
Podziel sie co sie stało że tak skoczyłeś do przodu?
Napisano Ponad rok temu
foty beda jak jeszcze troche podrosne; mam zrobione przy 90kg (maly grubasek), i poczekam az bede wazyl 100 na sucho (wiekszy grubasek).
ale *wydaje mi sie* (mam nadzieje? ) ze zbytnio tluszczyku nie przybylo. choc ciezko mi powiedziec. no i tak jak mowie, 2kg to woda, do tego z 1kg wegli miesniach, 2kg tluszczu.. wyjdzie na to, ze ze 3kg miesnia.
z martwym to sie troche wyjasnien nalezy. robilem 5/3/1 i skonczylem na 135x7 (wirtualny max 165); najwiecej co wzialem to bylo 140. wiec postanowilem zaczac lekko (jak zawsze), 5x2x120, i co tydzien dodawac 5kg. jakos tak wyszlo ze w pierwszym tygodniu dodawalem 5 co trening, i w trzy tygodnie robilem te 165. potem jakos tak wyszlo ze robilem i skoczylem ze 170 na 180. wiec szczerze mysle, ze 160-170 moglem zrobic juz dawno, ale po prostu musialem sie przelamac - ciagle plecy mam troche niepewne po mojej kontuzji dwa lata temu...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak zwykle mialem za duzo czasu w pracy i wymyslilem sobie splita na 4-6 tygodni. przydalyby sie jakies komentarze:
w duzym skrocie:
niedziela - barki
poniedzialek - czworoglowy+lydki
wtorek - plecy+biceps
sroda - wolne
czwartek - dwuglowe/posladki+lydki
piatek - klatka+triceps
sobota - wolne
jakies uwagi co do planu ogolnie? pracuje z piatku na sobote i z soboty na niedziele w nocy; barki moge robic zmeczony; w piatek nie moge robic nog/plecow.
teraz szczegolowo:
nd: barki
cos na tylnie
cos na srodkowe
cos na tylnie
cos na srodkowe
wyciskanie stojac
pon: czworoglowy+lydki
siad przedni
lydki
wt: plecy+biceps
drazek
unoszenie tulowia
wioslowanie sztangielka
biceps sztanga
biceps sztangielka mlotkiem
sr: wolne
czw: dwuglowe/posladki+lydki
rumunski martwy
ghr
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
dzien dobry
lydki
pt: klatka+triceps
sztangielka na skosnej
dipsy
rozpietki
wyciskanie waskim
prostowanie na wyciagu
sob: wolne
na koniec kazdego dnia cos na brzuch, pewnie kolko lub wznosy lub plank. i kurcze na przedramiona by sie jeszcze cos przydalo...
jakies komentarze do wybranych cwiczen?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bardzo pozytywne. mam wrazene, ze ta sile ktora teraz dopiero z siebie "wydobylem" (te 40kg na martwym w dwa miesiace) to tak naprawde przyszlo wlasnie w 5/3/1.Novo jak wrazenia po 5-3-1? sila mocno w golre? siad raz w tygodniu nie za malo?
Napisano Ponad rok temu
jak mam obecnie maxy 140x4 martwy, siad przedni 90x5, plaska 100x3, push perss 75 x4
da rade z tego ustalic progresje czy mierzyc maxy dla 1 powtorzenia?
Napisano Ponad rok temu
tzn chodzi mi o to, ze przez 4 miesiace robilem 5/3/1 i martwym robilem 135x7 na koniec = wirtualny max 165; potem przez miesiac robilem martwy 3x w tygodniu (inna metoda) i doszedlem do 180. 5/3/1 mnie do tego przygotowalo, wydaje mi sie.40 kilo w martwym w 2 miechy...przekonales mnie:D 2 cykle i taki progres
jak mam obecnie maxy 140x4 martwy, siad przedni 90x5, plaska 100x3, push perss 75 x4
da rade z tego ustalic progresje czy mierzyc maxy dla 1 powtorzenia?
na twoim miejscu ustawilbym te 140,100,100 i 75 jako max i z tego liczyl procenty. jak ja zaczynalem to w pierwszym tygodniu robilem po 15 powtorzen. 5/3/1 ma byc wlasnie powoli, a do przodu. potem co cykl dodaj 5kg do siadu i martwgo, 2.5 do wyciskan. i moze zmienilbym jednak przedni na tylni (120). robisz siad tylko raz w tygodniu, mozna ciezej.
Napisano Ponad rok temu
LEGS
martwy ciag
siad przedni
(ghr)
lydki
plank
PUSH
wyciskanie stojac
dipsy
lezac sztangielkami
triceps
unoszenie nog w zwisie
PULL
podciaganie
wioslowanie sztangielka
face pull
biceps
kolko na brzuch
chcialem robic zwykly push/pull, ale nie daje rady robic martwego i podciagania w jeden dzien, chwyt mi siada. a siady z martwym jeszcze dam rade.
Napisano Ponad rok temu
z tego co zauwazylem 5-3-1 to krotki trening, mam nadzieje ze sie nie myle...dlatego tez chce do sprawdzic