Jeżeli nauczyciele i pracownicy naukowi zmienia zawód, to będzie trzeci świat a nie Europa.
Sam nie wyjeżdżam z Polski, bo nie interesuje mnie bycie obywatelem trzeciej kategorii w bogatym kraju, a poza tym oprócz rodziny i przyjaciół, trzyma mnie tu kultura polska, której jestem jednak częścią i której nie mam zamiaru wymieniac na zachodni model.
Ale na hasła że u nas jest dobrze i można kupić spłacić mieszkanie w 5 lat albo jak nauczyciele i pracownicy naukowi źle zarabiają to niech sobie zmienia zawód ręce mi opadają...
Mogą zmienić zawód, ale nie każdy chce i może być informatykiem lub akwizytorem medycznym :?
A do tego w Polsce tłumi sie wszelkie inicjatywy - w najprostszy sposób - kosztami. Wyszło mi że w Polsce za działalnośc (bez możliwości zatrudnienia pracownika) płace 10-cio krotnie więcej niz w Anglii ( i to po przeliczeniu funta na złotówkę) - dane otrzymałem od gościa który "samozatrudnia" sie w Londynie, nie wiem jakie są rozróżnienia różnych typów działalności u Angoli, ale to chyba wystarczy.
Ale nie ma co narzekać, nie udzialam sie w tym temacie więcej, bo to prowokuje do bezproduktywnego narzekania