Skocz do zawartości

Zdjęcie

praktyczny kurs walki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Re: praktyczny kurs walki
Ty serio masz 22 lata, czy to kiepski żart? Weź popracuj trochę nad słownictwem. Co do treningów... Po prostu jak już powiedzieli pójdź i sprawdź, bo na forum to se można pier...
  • 0

budo_ii
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chcesz być tutaj traktowany poważnie, prawda? Zadajesz na forum pytanie. Przez pierwsze 2 strony jesteś traktowany jak najbardziej poważnie dostajesz odpowiedzi, mniej lub bardziej konkretne, ale w sumie szczegółowe i odpowiadające opisanym przez Ciebie potrzebom. Przez cały czas motywem przewodnim jest "idź, popatrz, spróbuj, zobacz". W momencie kiedy Ty zaczynasz rozprawiać teoretyczne problemy o tym czy o tamtym, jak zostaniesz przyjęty, co jak się nie spodoba atmosfera i nie idziesz na żaden trening (a przynajmniej nie piszesz o tym) przestajesz być traktowany poważnie. A błędy i wulgaryzmy tylko potęgują to.

Moja (ostatnia, choć nie pierwszy raz dawana) rada: Idź na kilka sekcji, popatrz, weź udział, oceń. Miło będzie jak opiszesz wrażenia, jeśli nie chcesz to nie. Wszystko z mojej strony.

Pozdrawiam
II
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Arnold, za dużo pierdolisz, za mało robisz. Badanie pola minowego, sratatata. Idziesz trenować albo nie zawracaj tyłka. Jak będziesz już miał bardziej konstruktywne pytania to możesz wrócić.

W ogóle obstaję za zamknięciem tematu. Arnold mi tu trochę podchodzi pod internetowego trolla.
  • 0

budo_shafran
  • Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Arnold, dziś jest Twój szczęśliwy dzień. Mam mnóstwo ważnych rzeczy do zrobienia, dlatego je odkładam i zajmuję się głupotami :D
Postaram się rozwiać Twoje wątpliwości (na podstawie własnych, niewielkich doświadczeń z treningów boksu - w różnych sekcjach może to różnie wyglądać):

1) Nie, to że będziesz trenował boks nie musi oznaczać, że będziesz miał orli nos. Oczywiście skoro czujesz się jak - jak to określasz - "ciul" to może lepiej byś się czuł z połamanym nosem i kalafiorami, ale do samego treningu nie jest to konieczne ;)
Na początku raczej nie będziesz miał kontaktowych sparingów, tylko zadaniówki. Czyli ćwiczenie w parach samych uderzeń, prostych kombinacji, poruszania się, trzymania gardy itd. Nikt Cię tam bić nie będzie. A nawet jakby w sekcji do której pójdziesz (śmiałe założenie :) ) były sparingi, to nikt Cię do nich nie będzie zmuszał jak nie będziesz chciał.

2) Wydatki: rękawice - ok. 60 zł, ochraniacz na zęby (na początku pewnie nie będziesz potrzebował) - ok. 10 zł, bandaże na ręce - ok. 20 zł. Przynajmniej ja tyle płaciłem. Możesz to wszystko kupić w dużym sklepie sportowym typu GoSport czy InterSport.
Poza tym potrzebne Ci będą jakieś wygodne spodnie do ćwiczeń (dresowe), koszulka i pierwsze lepsze buty sportowe. Rękawic nie musisz kupować od razu - najpierw pójdź na trening, zobacz czy będziesz miał zamiar zostać. Jeśli szkoda Ci tych 20 zł na bandaże to możesz na pierwszy trening kupić sobie w aptece zwykłe bandaże elastyczne (poprawcie mnie jeśli źle mówię) - kosztują jakieś grosze.
Ceny treningów - nie mam pojęcia jak w Twoim mieście, ale pewnie w okolicach 100 zł za miesiąc.

3) Trening NIE wygląda tak, że każdy sobie robi co chce. Składa się zwykle z:
- rozgrzewki po której będziesz wypluwał płuca (bieganie, pompki, przysiady, podskoki itp.)
- ćwiczenia techniki: najpierw trener pokazuje co będziesz robił i mówi na co zwrócić uwagę. Potem ćwiczysz to z partnerem albo na workach. WSZYSCY ROBIĄ MNIEJ WIĘCEJ TO SAMO :D
- ćwiczenia kondycyjnego (piłka lekarska, skakanka, uderzanie z hantelkami w dłoniach itd.)
- rozciąganie na koniec treningu

Myślę, że po parunastu minutach zapomnisz o tych swoich problemach czy jesteś postrzegany przez grupę jako pierdoła czy nie. Jedyne o czym będziesz myślał to czy dożyjesz do końca :D Nie, no dobra, nie będę Cię straszył - po prostu będziesz bardzo zmęczony (skoro mówisz że nie masz kondycji) i nie będziesz miał siły myśleć o głupotach.

I nie myśl za dużo o tym czy grupa Cię dobrze przyjmie - to nie obiad u teściowej;) . Jeżeli atmosfera w sekcji nie będzie Ci się podobać - zmień sekcję. A za parę miesięcy jak przeczytasz ten wątek to zobaczysz jakie głupoty wypisywałeś i nagle stanie się jasne czemu wszyscy się tak irytowali :D

Voila, dobry uczynek na dziś spełniony ;)

P.s. Aha, jak zapytasz prowadzącego treningi, to myślę, że udzieli Ci nawet dokładniejszej informacji niż ja. Wiem, brzmi to szaleńczo, ale warto zaryzykować!
  • 0

budo_arnold5551
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 65 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ty serio masz 22 lata,

nie, ja tylko wymysliłem to sobie zdobyc uznanie wszystkich forumowiczów, bo nieziemsko mi na tym zależy :D Moze rzeczywiscie powinienem sie wylegitymować :roll:

Chcesz być tutaj traktowany poważnie, prawda?

owszem, innych też traktuje poważnie i oczekuje tego samego. :wink:

W momencie kiedy Ty zaczynasz rozprawiać teoretyczne problemy o tym czy o tamtym, jak zostaniesz przyjęty, co jak się nie spodoba atmosfera i nie idziesz na żaden trening (a przynajmniej nie piszesz o tym) przestajesz być traktowany poważnie.

Nie jest to jedyna sprawa w tej chwili jaka mam na głowie. Klimat tego typu sportów jest mi obcy to normalne ze pytam jak to wyglada i jak sie dotego przygotować. Nie każdy jest taki do przodu jak Wy tuttaj. :lol: :roll: Idziesz do woja czy do paki to tez dobrze cos o tym wiedzieć wczesniej w teorii, jak sie zachować, itp. Moze dziwne porówanie ale jest spora analogia.

Napewno tu jest ktoś z k-ce , jednak nie polecił mi żadnego godnego uwagi klubu. Bo kluby sa gorsze i lepsze przeciez.

W ogóle obstaję za zamknięciem tematu. Arnold mi tu trochę podchodzi pod internetowego trolla.

Wybitnie mnie podnieca zamulanie tego forum, w chuj pasjonujące :lol:

Shafran , dzieki za wyczerpującą odpowiedź. To mi dużo nakresliło :D Co do tych rozgrzewek , czy to każdego bezwzglęenie obowiązuje tak samo?? Co jezeli nie bede mial siły takiego kombajnu przerobic? Jakieś ulgi na początku? Czy powininem duże staranie połozyć żeby przygotowywac sie do tego wszystkiego juz zanum tam pójde, typu skakanka, bueganie czy coś??
Pozdrawiam :D
  • 0

budo_eses71
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 58 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Czy powininem duże staranie połozyć żeby przygotowywac sie do tego wszystkiego juz zanum tam pójde, typu skakanka, bueganie czy coś??

Ja polecam biegać codziennie rano maraton, ... to trochę podszlifujesz forme :D
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Shafran , dzieki za wyczerpującą odpowiedź. To mi dużo nakresliło :D Co do tych rozgrzewek , czy to każdego bezwzglęenie obowiązuje tak samo?? Co jezeli nie bede mial siły takiego kombajnu przerobic? Jakieś ulgi na początku? Czy powininem duże staranie połozyć żeby przygotowywac sie do tego wszystkiego juz zanum tam pójde, typu skakanka, bueganie czy coś??

Nie ma żadnych ulg robisz to co wszyscy nie dajesz rady, to stajesz i odpoczywasz (to nie żaden kołchoz że Cie napierdalać będą jak normy nie wyrobisz, pamiętaj że pracujesz dla siebie) I tak już tyle dni zmarnowałeś więc lepiej odpuść sobie przygotowania, na treningach wyyrobisz sobie kondycje itd.
  • 0

budo_arnold5551
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 65 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jeszcze pytanie odnośnie pleców i obreczy barkowej , bo to moja słaba strona , czy lepiej najpierw zawziąsc sie na tym i na silce nad tym badziej popracować czy mimo wszystko lepeij zacząc od razu cwiczyc i to sie wyrobi na worku lepeij?? :D
  • 0

budo_zaorish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1418 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jeszcze pytanie odnośnie pleców i obreczy barkowej , bo to moja słaba strona , czy lepiej najpierw zawziąsc sie na tym i na silce nad tym badziej popracować czy mimo wszystko lepeij zacząc od razu cwiczyc i to sie wyrobi na worku lepeij?? :D

na poczatku niepotrzebne silne barki i plecy, tylko umiejetnosc sluchania trenera. wszystko przyjdzie z czasem.
  • 0

budo_arnold5551
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 65 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wlanie to mam najslabsze, szczegolnie barki;/
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Popracuj nad refleksem :) . Co przez ten czas nigdzie jeszcze nie poszedłeś? :lol:
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

caly czas barki robil zeby wreszcie wuszyc na trening na pelnej kurwie
  • 0

budo_user_usunięty
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 366 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a plecy co? przecież same sie kurwa nie zrobią :)
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Ja pierdole troll wrocil.
  • 0

budo_user_usunięty
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 366 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja pierdole troll wrocil.

do mnie sapiesz?
  • 0

budo_dealer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1692 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

a nie ogr?
  • 0

budo_g-man
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 345 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

Do autora tematu: Jeśli nie masz jakichś aspiracji sportowych to nie pakuj się w boks, MT, KB a już na pewno nie w tradycyjne SW. Zanudzą Cię formy, zmęczy i zdemotywuje rozciąganie, wolne przechodzenie przez różnie zaawansowane grupy itd.

1) Wymieniłeś streetfighting, jeśli znasz jakąś dobrą sekcję to pójdź tam, poznasz podstawy a większość treningów nastawiona jest na sparringi. Tyle, że spotkasz tam zazwyczaj róznej maści kretynów uczących się na ustawki, to jest minus.

2) Alternatywą jest Krav Maga, ale w Polsce nie słyszałem dobrych opinii o jej naucaniu. Jest jakiś były gromowiec i kilku innych instruktorów wartych uwagi, ale liczą sobie horrendalne pieniądze w zamian za naukę walki w tłumie i sekwencji ciosów na jaja. Spotkasz tam raczej spragnionych szybkich efektów yuppies i pare dziewczyn poszukujących na siłę faceta.

Proponuję jednak nr 1.
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest coś takiego jak streetfighting? Ja tylko słyszałem o streetboxing i to jest w sumie takie trochę mma.
  • 0

budo_smyk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Alternatywą jest Krav Maga, ale w Polsce nie słyszałem dobrych opinii o jej naucaniu. Jest jakiś były gromowiec i kilku innych instruktorów wartych uwagi, ale liczą sobie horrendalne pieniądze w zamian za naukę walki w tłumie i sekwencji ciosów na jaja. Spotkasz tam raczej spragnionych szybkich efektów yuppies i pare dziewczyn poszukujących na siłę faceta.

Jeśli chodzi o Warszawkę, to jest różnie. Jedną sekcję mogę polecić, nie wiem, czy 150 PLN miesięcznie za 10 treningów tygodniowo (a nawet więcej, pytanie czy wytrzymasz kondycyjnie), czyli 40 miesięcznie, to dużo? Jak dla mnie do przyjęcia, zwłaszcza, że oprócz samej kravki w ramach karnetu można sobie uzupełniać parterem, MT, boksem... Ludziska robią nawet spore postępy...
  • 0

budo_g-man
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 345 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

No to polecaj Smyk, z chęcią się tam przejadę zobaczyć co i jak.

Jet, streetboxing i streetfighting to zazwyczaj to samo. Takie trochę MMA z przewagą stójki i sparringami na każdym treningu. Ludzie z osiedli chodzą tam przełamać strach przed bójką :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024