Kyokushin-kan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jacy to karatecy tam cos znacza?
Chyba "przekrojowcy".
K_P
"Czystych" BJJ-owców też już nie ma, ani tajskich bokserów - czyli też się nie nadają?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W dzisejszych czasach w niektóych nowoczesnych stylach dodaje sie ,wykorzystuje również rzuty i parter tak , aby tworzyły spójną całość ,taki styl jest nowoczesny wszechstronny daje mozliwość obronny, walki w każdej strefie przede wszytkim jest skuteczny , a takie powinno być Karate
Akurat rzuty zawsze były integralną częścią karate, przecież w kata ich od groma :-)
Napisano Ponad rok temu
no tak masz racjeW dzisejszych czasach w niektóych nowoczesnych stylach dodaje sie ,wykorzystuje również rzuty i parter tak , aby tworzyły spójną całość ,taki styl jest nowoczesny wszechstronny daje mozliwość obronny, walki w każdej strefie przede wszytkim jest skuteczny , a takie powinno być Karate
Akurat rzuty zawsze były integralną częścią karate, przecież w kata ich od groma :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W dzisejszych czasach w niektóych nowoczesnych stylach dodaje sie ,wykorzystuje również rzuty i parter tak , aby tworzyły spójną całość ,taki styl jest nowoczesny wszechstronny daje mozliwość obronny, walki w każdej strefie przede wszytkim jest skuteczny , a takie powinno być Karate
No wlasnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Według badań dużo zdrowiej jest otrzymać uderzenie na jodan gołą pięścią niż w rękawicy...Tylko wrażenia artystyczne gorsze. Zdrowiej walczyć w rękawicach do mma niż typowych bokserskich. Ja mam mieszane uczucia odnośnie knockdown...Z jednej strony uwielbiam tę formułę a z drugiej nie jest to wcale zdrowy system walki...Np w kickboxingu rzadziej zdarzają się urazy stawów, kolan etc. Często niestety jest to walka na wyniszczenie. Mimo zmiany formuły, zejść itd urazowość jest wyższa niż klasycznego full contact. Mnie knock down kosztował 2 łąkotki i więzadło krzyżowe przednie Kiedy walczyłem w full tylko nosek ucierpiał / 9 razy łamany / i łuki jarzmowe. Wiadomo, że uderzenia na głowę nie poprawiają intelektu ale te poważne zdarzają się nie tak często jak się może wydawać...Zresztą zawsze bezpiecznie można walczyć w kasku aby zminimalizować zagrożenie. Poza tym sędziowie/ Ci mądrzy / wiedzą kiedy należy przerwać walkę aby nie zdarzyło się nic złego. Trudny jest ten temat i można tak pisać miesiącami. Każdy z nas może mieć inne zdanie w tej sprawie...Pozdrawiam wszystkich.
Napisano Ponad rok temu
Dobrze cie rozumiem, nie wyobrazalem sobie kiedys walczyc inaczej niz knockdown... Kiedy nasz Shihan zmienil formule walki mialem duzy wewnetrzny problem :wink: Cale szczescie ze zmiany w treningu wprowadzal ostroznie.
Co do urazowosci to masz calkowita racje, ja z kolei mialem polamane juz prawie wszystkie palce stop Ale trzeba przyznac ze knockdown jak zadne inne zasady wyrabiaja twardosc, nawet wiecej niz trzeba, powiedzialbym.
Niestety jest to sposob walki ktory mozna praktykowac na dobra sprawe tylko do trzydziestki... potem coraz gozej. Z czasem te walenie po klacie zaczyna byc szkodliwe.
Napisano Ponad rok temu
janie toś Ty juz prawie rencista mój stary sensei tez miał co nieco połamane i teraz w wieku 50 lat ma powazne problemy
Napisano Ponad rok temu
Paluchy wyleczylem - obtlukujac delikatnie o sciane, i nie bola, ukladaja sie tez bez problemu w chusoku.
PS: Piecdziesiatki jeszcze nie przekroczylem ale lubie uczyc sie na cudzych bledach zeby nie miec problemow:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stad uwazam ze nalezy juz za wczasu powaznie traktowac tego typu cwiczenia. Oczywiscie mamy dzis do czynienia z pewna moda na iken, taichi itd itp. i cale mnostwo roznych czarodziei :wink: Czasem trudno odruznic ziarno od plew.
Mysle ze w pelni docenic ten typ treningu mentalnego (jak mowi moj shihan: "ladowanie akumulatora") jest w stanie tylko ten kto konkretnie dostawal w tylek na treningach i poczul ze fizyczne mozliwosci sa mimo wszystko ograniczone.
MTklub juz czuje jak mnie teraz zjedziesz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ROZCIĄGANIE :-(
- Ponad rok temu
-
Propozycje obozowe w wakacje KK
- Ponad rok temu