budo_garry napisał
W takim razie jak wyjaśnisz to, że większość uczniów O sensei, pochodziłą z innych tych bardziej skutecznych sztuk walk. Myślisz że tacy mistrzowie jak Nishio, czy Shioda zainteresowali się aikido by sobie ćwiczyć podstawy? .
Zainteresowali się bo Ueshiba był mistrzem SW w między czasie zorientowali się, że Ueshiba nie uczy ich SW tylko wpaja im swoje ideały, wielokrotnie grzmiąc na próbujących walczyć ze soba Uczniów, że to co robią to nie Aikido, i że nie uczy ich SW tylko uczy ich jak nie być agresywnym ... kochać wsztkich do okoła, szanować życie, i że można sobie potrenować bez szarpania wpólnie pracując na ruch dla zwykłej przyjemności nie dla skuteczności czy nauki walki. Aikido jako narzędzie do realizacji filozofi Ueshiby ( tak jak w TAE BO do realizacji założen Aerobiku) W między czasie zaczeli na Aikido zarabiać kase więc był sens żeby zamienić nauke Sw w nauke Aikido.
budo_garry napisał
Przypomnę tylko, że kiedyś wykazałem
że definicji SW Bogumił też nie rozumie i operuje potoczną jak przyznał ogólnie przyjętą.
Garry SW to Sztuka Walki Znam znaczenia słow. - Umiejętność Walki, Sztuka Samoobrony, Umiejętność Atakowania-- wbij sobie to do głowy i zrozum że pierwszy człon "Sztuka"w połaczeniu z drugim członem "Walki" ma całkiem inne znaczenie niż Sztuka Artystyczna. Jeśli cięzko ci to odemnie bezpośrenio przyswoić to dopisze Ci właściwą definicje do Wikiedi jak potrzebujesz.
budo_Bogumil napisał
Jak Wiesz że coś czymś nie jest a wmawiasz wszytkim do okoła i przed innymi, że jest,
to nie to nie staraj się tego udawadniać !!!!
Mów tylko cały czas, że szkoda z nami gadać bo i tak nie zrozumiemy itp podobne bzdety jak do tej pory. Może mit jakoś przetrwa.
budo_garry napisał
Dalej [ciach], bo nie chce mi sie dyskutować na temat tych poklejowych zwidów
.
Garry jak chcesz się naprawde poprzekamażać to nie próbuj wyśmiewać jak zawsze i wszyscy, tylko napisz mi jaka jest twoja Kontr-wizja Aikido i podeprzyj ją jakimiś solidnymi- konkretnymi argumentami.