Dlaczego brazylijskie jiu-jitsu jest NAJ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niezupełnie mogę się z tym zgodzić, bo przecież na zawodach obaj fighterzy wiedzą, jaki styl reprezentuje przeciwnik i można spodziewać się tego wejścia w nogi ze strony adepta BJJ... I należałoby poszukać jakiejś odpowiedzi na ten trik bo z tego co widziałem, NIKT go do tej pory nie wybronił! A przecież nie ma chwytów "nie do obrony"...na zaskoczeniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przed wejsciem w nogi, czy w pas warto tez wykonac kopniecie stopujace, to tez pieknie robil Royce.
To samo co robia specjalisci od bjj, robia takze zapasnicy, judocy, sambisci.
Kolanko...Raz na tysiac wejsc w nogi, moze uda sie trafic.
Ja kiedys przy wejsciu w nogi drasnalem glowa w kolano - luk brwiowy roz.... doszczetnie, kupe krwi, ale przeciwnika i tak polozylem.
W zasadzie kazdemu, kto nie cwiczyl obron przed wejsciem w nogi, latwo jest to zrobic.
Caly styl Mirco Crocopa polega na tym, ze do swojego bazowego (kopano-uderzany), nauczyl sie obron przed wejesciem w nogi, blokuje to i wraca do stojki.
K_P
Napisano Ponad rok temu
A fenomen polega na tych, ze wejście w nogi jest techniką z duzym marginesem błędu i nawet niezbyt dobrze wykonane może byc skuteczne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
albo kolano jak ktoś źle wchodzi
Napisano Ponad rok temu
Napewno BJJ bardzo dobrze przyjeło się w MMA czy innych podobnych formułach walki 1vs1 a jego sukces spowodowany jest przede wszystkim dużym wachlarzem technik z małego specyficznego zakresu w którym są po prostu bardzo skuteczni (parter).
W przypadku tych filmików zacznijmy analize - który normalny stójkowiec dał by się sfilmować walcząc z zawodnikiem bjj nie mając pojęcia o wejsciach w nogi, dając bjj-owcom podejsc blisko itp. sądze że to wszystko jakaś dziwna propaganda jak kiedyś z Karate jak to po jednym uderzeniu kickbokserzy padali czy Judo jak to Karateków wykładali Nie jestem w stanie tego pojąć, jak widze taki filmik az mnie ciśnie że ten koleś nic nie robi tylko daje sie tak wykładać, żal mu bjjowca z całą twarzą odsłoniętą (bez gardy) zaatakowac czy jak? Przecież szybkie dollyo na twarz i KO;) Kompromitacja i sądze że to jakas propaganda, Bjjowiec przebiera się w Dobok i daje się poniewierać dla chwały jego stylu
Ale poważnie -oglądając MMA wygląda to znacznie bardziej realistycznie tyle że tam większość zna dobrze parter i nie walczą zbytnio żeby bronić się przed obaleniami a jeśli ktoś jest kiepski w parterze bardzo skutecznie unika w nim walki.
Napisano Ponad rok temu
Polecam walki:
Joachim Hansen vs Masakazu Imanari
Joachim Hansen vs Marcus Aurelio
Cro cop vs Kazuyuki Fujita
Napisano Ponad rok temu
Tyle że mówienie że to i to jest najlepsze jest niepowazne i te wszystkie filmiki na youtube to wg mnie jakas dziwna propaganda.
BJJ ładnie uzupełnia stójkę ale mimo wszystko parter to tylko 1/3 i taki BJJ bez gardy i orientacji w walce w stójce mimo wszystko w rzeczywistosci często był by zknockoutowany. BJJowiec ze znajomoscia stójki kontra stójkowiec ze znajomością parteru to już by była walka i pewnie w sportowej walce 1vs1 ten pierwszy miał by nieco większe szanse.
Ale wciąż uważam że BJJ to moda. Bo czemu nie Zapasy i Judo?
Napisano Ponad rok temu
bo to byla propaganda. gracie jezdzili od dojo do dojo wyzywajac do walki, i nagrywali. i wygrywali.Tyle że mówienie że to i to jest najlepsze jest niepowazne i te wszystkie filmiki na youtube to wg mnie jakas dziwna propaganda.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wciąż uważam że BJJ to moda. Bo czemu nie Zapasy i Judo?
A czemu nie bjj i zapasy?
Nie moda tylko konieczność. Bez bjj i zapasów nie ma co podchodzić do mma.
Napisano Ponad rok temu
bo to byla propaganda. gracie jezdzili od dojo do dojo wyzywajac do walki, i nagrywali. i wygrywali.
taaa po ameryce jezdzil, a wszyscy wiedza jaki tam jest poziom.
walczy zawodnik a nie styl, Gracie to po prostu dobrze wyszkoloeni w swoim stylu fajterzy, wyobrazam sobie walke jakiegos taja z prawdziwego zdazenia z jakims bjj-owcem , taj by sie chyba usmiechnał ze szczescia jak by zobaczyl przeciwnika starajacego sie wjechać mu w nogi, jedno kolano lub trafiony low na twarz i OIT wita.
nie jestem anty bjj, po prostu nie jara mnie kulanie sie po ziemi, wole uderzać
Napisano Ponad rok temu
a skąd ty to niby wiesz?BJJ ładnie uzupełnia stójkę ale mimo wszystko parter to tylko 1/3 i taki BJJ bez gardy i orientacji w walce w stójce mimo wszystko w rzeczywistosci często był by zknockoutowany.
sprawowałeś z kimś z BJJ kiedyś?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spoko. dopoki ktos cie nie wywroci :wink:nie jestem anty bjj, po prostu nie jara mnie kulanie sie po ziemi, wole uderzać
ide ogladac "best knock outs in UFC (1)" (ale submissiony i choke'i tez sa ;])
Napisano Ponad rok temu
spoko. dopoki ktos cie nie wywroci
Wiesz novo, ja lubię i stójkę i parter, ale jakbym nie lubił, to bym nie ćwiczył, liczy się satysfakcja Ale tak naprawdę, to parteru się nie lubi, chyba tylko gdy się go nie ćwiczy, też mi się wydawało, że nie lubię, póki nie zacząłem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy alkohol oslabia?
- Ponad rok temu
-
Karate Kyokushin i Taekwondo ITF
- Ponad rok temu
-
Jaki styl wybrac jesli ...
- Ponad rok temu
-
Czy jesteś prawdziwym grapplerem ?
- Ponad rok temu
-
mały problem wojownika
- Ponad rok temu
-
literatura potrzebna do pracy licencjackiej
- Ponad rok temu
-
"specjaliści" na vortalu
- Ponad rok temu
-
Kolega Mistyk ma problemy egzystencjonalne!
- Ponad rok temu
-
Jakie są najskuteczniejsze sztuki walki?
- Ponad rok temu
-
urodzeni zwycięzcy?
- Ponad rok temu