Side-kick w samoobronie
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
okolice 50 sekundy a potem gdzies tak minuta 37
Napisano Ponad rok temu
kopac tez lubie w nerki tą technikę, po kopnieciu czyims roundhouse lekko zachodze w tyl i jakby w kierunku kopniecia po czym ładuje yopa w nerke.oczywiscie technika dobra na wyprzedzenie(jest cos takiego w kb?) uzywałbym raczej w kombinacji np
low kick->z tej samej nogi yop na wątrobe...
imo skuteczne w samoobronie i wcale nie trzeba kopac wysoko udo, kolano (stopa ) no i fajnie wchodzi w kombinacje
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie technika dobra na wyprzedzenie(jest cos takiego w kb?)
Uderzenia "w tempo" są podstawą we wszystkich SW, również w kickboxingu
imo skuteczne w samoobronie i wcale nie trzeba kopac wysoko udo, kolano (stopa ) no i fajnie wchodzi w kombinacje
W TKD można kopać sidekicki w udo lub stopę?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[EDIT]: tym razem Matkd był szybszy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na ulicy nie stosowałem i odradzałbym raczej stosowanie tego kopnięcia. My kopiemy, przeciwnik po prostu schodzi z linii i zaczynają się kłopoty.. . Czekam na wasze opinie.
Miałem okazję kilka razy być w sytuacji na ulicy ( co nikomu nie polecam) - wykonanie tego kopnięcia na kolano - bardzo skuteczne - dobrze trafione - gość jest po walce i czeka na karetkę (miałem okazję wypróbować). Wykonanie tego kopnięcia na brzuch - w mojej grupie jest gość nazywany gumisiem - mial może 2-3 sytuacje naulicy - wszystkie "załatwił" kopnięciami bocznymi i obrotowymi - jest ekspertem jeśli chodzi o te kopnięcia i bije je niewiele wolniej od dobrego zawodnika walczącego rękami - jest w tych technikach genialny - najlepszy jakiego kiedykolwiek widziałem - na ulicy nikt (ktoś nie mający pojęcia o jego wlaściwościach) z nim nie ma szans - jest bardzo szybki, ale ma slaby punkt - "wystarczy" ominąć jego pierwsze kopnięcie obrotowe (kilka razy poprawił mi grzywkę, a jednego kolegę na treningu "wyslał" do szpitala z uszkodeniem kręgosłupa (gość miał kask)) i "zejść" do krótkiego dustansu i jest po gościu - ale jeśli go ktoś nie zna oraz nie jest bardzo szybki z niesamowitym refleksem (na ulicy tacy nas nie napadają) - nie ma szans.
Konkluzja - jeśli jesteś wielkim ekspertem tego kopnięcia jak kolega - na ulicy dasz sobie radę z tą techniką, jeśli nie, to powyżej pasa nie radzę stosować - walka na ulicy polega na tym, żeby zastosować pojedynczą technikę (maks 2-3), ale taką, żeby gość nie był w tanie waczyć dalej (najlepsze uszkodenie nogi - kopnięcie z boku w kolano - na pewno się nie podniesie - mamy jednego mniej - a to może przesądzić o tym czy wyjdziemy z tej sytuacji bez większych uszkodzeń czy nie - zwycięstwo w walce nawet z 4 czy 5 ludźmi ale z uszkodzonym kręgoslupem, połamanymi nogami, pękniętą czaszką, innymi uszkodzeniami trwałymi - to jest porażka) - na ulicy nie ma technik brudnych - są tylko skuteczne - im dłużej trwa waka tym większa pewność , że doznasz cięzkich uszkodzeń i zostaniesz kleką - ulica to nie zawody - nie ma regulaminu - jak gość wyciągnie sprzęt - bo ty go wcześniej nie zalatwiłeś, a miales okazję - jesteś idiotą kompletnym. Przyjmowanie jakiejś pozycji walki przed jej rozpoczeciem jest glupotą - po takim cyrku gosć (goście) nie będą z nami czysto walczyć tylko dostaniemy nożem, czy tulipanem i jest po nas - nauka rozpoczynania walki z zaskoczenia (często jak widac, że się nie obędzie zadać pierwszy - ale "skuteczny" cios), ze swobodnej pozycji - czyli tak jak normalnie stoimy - pozycje walki sa dobre póżniej - najwazniejszy jest element zaskoczenia - chwalenie się, że się "coś" trenuje jest idiotyzmem największym na swiecie - techniki się stosuje (najlepiej z zaskoczenia) a nie opowiada o nich - zwlaszcza na ulicy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Duszenie na ulicy
- Ponad rok temu
-
Rady na temat wyboru sztuki walki
- Ponad rok temu
-
walka z trzema przeciwnikami
- Ponad rok temu
-
Za co?
- Ponad rok temu
-
Kastet
- Ponad rok temu
-
Popełniłem błąd? Stchórzyłem czy byłem odpowiedzialny?
- Ponad rok temu
-
Chiński boks uliczny
- Ponad rok temu
-
Trening "batonem" i jego dzialanie.
- Ponad rok temu
-
Zastosowanie wiatrówki do samoobrony.
- Ponad rok temu
-
aikido na ulicy