Interwalowa jazda na rowerze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pierwotnie interwal dr tabaty byl przeprowadzany na rowerze.
taba intervals
20s maksymalnego wysilku
10s odpoczynku
x8
razem: 4 minuty
inaczej, mozna standardowe interwaly, np 60s max, 30s odpoczynku. 3min jazdy, 1 min odpoczynku. po prostu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Studies by Tabata [1], Tremblay, and others have shown this method to be more effective at burning fat and maintaining, or building, muscle mass than high-volume, lower intensity aerobic work-outs.
mozna zastosowac do wszystkiego, w czym jest sie w stanie utrzymac maksymalny wysilek przez te 20s x8.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesteś pewien ? Bo ostatnio gdzieś w EMPiKu przeczytałem....chyba w Men's Health, że ta część 'maksymalna' trwała krócej niż ta część 'spacerowa' - tzn. było tak, że 30 sek max a potem uspakajanie tętna do spokojniejszego rytmu przez 90 sek. (i to nie przerwa/odpoczynek tylko przejście do truchtu).[..]
pierwotnie interwal dr tabaty byl przeprowadzany na rowerze.
taba intervals
20s maksymalnego wysilku
10s odpoczynku
x8
razem: 4 minuty
[..]
inaczej, mozna standardowe interwaly, np 60s max, 30s odpoczynku. 3min jazdy, 1 min odpoczynku. po prostu
Z tym, że mam niski poziom zaufania do Men's Health :-) ,więc dla pewności zapytuję czy jesteś pewien ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesteś pewien ? Bo ostatnio gdzieś w EMPiKu przeczytałem....chyba w Men's Health, że ta część 'maksymalna' trwała krócej niż ta część 'spacerowa' - tzn. było tak, że 30 sek max a potem uspakajanie tętna do spokojniejszego rytmu przez 90 sek. (i to nie przerwa/odpoczynek tylko przejście do truchtu).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]The exhaustive intermittent training consisted of seven to eight sets of 20-s exercise at an intensity of about 170% of [spacing dot above]VO2max with a 10-s rest between each bout.
czesc wysilku musi byc dluzsza nic przerwa/odpoczynek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mam jeszcze takie pytanie powiedzmy ze stosuje to w bieganiu prawda i czy tak zlape szybciej lepsza kondycje niz biegajac na maxa krotsze dystanse?
a z ciekawosci zapytam, jak masz zamiar trenowac na maxa krotsze dystanse? inaczej niz interwalowo sie nie da chyba - biegniesz krotki dystans na maxa, odpoczynek, powtorz.
ta przerwa nie musi byc tak dokladna, dystanse tez moga sie zmieniac. np ross biega 200/400/800m, w przerwach pompki/brzuszki/przysiady. to nie jest tak, ze tylko 20/10 dziala i koniec. sama metoda sie liczy; maksymalny wysilek, chwila odopoczynku i znowu: HIIT.
Napisano Ponad rok temu
http://www.budo.net....ia-t315748.html
dosyć obszerne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bieganie i ból w klatce...
- Ponad rok temu
-
faszeruje dziecko sterydami
- Ponad rok temu