Dlaczego karate jest nieskuteczne ??
Napisano Ponad rok temu
A było już tak spokojnie
Napisano Ponad rok temu
A taki miecz to kosztowal nie tylkow feudalnej Europie,a le i japonii jak sadze - wartosc kilku wsi.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Hm. W Polsce, żeby daleko nie szukać, chłopi sadzali staruszków zimą na progu chat "żeby doszli". Czyli żeby odwalili wreszcie kitę... Nam się to wydaje straszne (przynajmniej mi osobiście). Jednak wtedy było sposobem na polepszenie warunków bytowania przydatnych czlonków społeczności i chłopi traktowali to bez zbednych sentymentów. (Przynajmniej jeśli wierzyć klasykom literatury polskiej.)Ja tylko polemizowalbym z tym na co bylo stac chlopow japonskich. Jak sadze, to, ze jakiegos bylo stac na miecz - to byly raczej przypadki incydentalne. Bieda na dawnej wsi japonskiej byla niewyobrazalna! Wystarczy przesledzic tylko klasyke japonskiej literatury, chocby "Ballade o Naryamie" - to chyba tylko w Japonii byly skaly skad w przepasc rzucali sie dziadkowie, zeby bylo wiecej jedzenia na przezycie dla dzieci i wnukow. Jak sadze Kurosawa tez nie klamal.
To zależy właśnie jaki.A taki miecz to kosztowal nie tylkow feudalnej Europie,a le i japonii jak sadze - wartosc kilku wsi.
Były i miecze wartości kilkudziesięciu wsi. Były i takie, które postrzegano jako bezcenne. I tak przyzwyczailiśmy się myśleć o japońskich mieczach. Jak słyszymy 'katana' to od razu myślimy o dziełach Masamune itp. Zapominamy, że produkowano także liczne egzemplarze o zdecydowanie niższej wartości. Samurajowie różnili się rangą. Ci najubożsi także mieli miecze i nie były to z reguły egzemplarze wartości kilku wsi...
Mi osobiście chodziło tylko o to, że oczywistym wydaje mi się fakt większego rozpowszechnienia mieczy (jako najpopularniejszej broni bocznej) niż pełnej, samurajskiej zbroi, tak w Japonii, jak i w Eurpie (choć tu zamiast mieczy bywały to równie często tzw. tasaki itp.).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się, tylko że wykształtowała się w VII wieku naszej ery...
Napisano Ponad rok temu
Karate bywa i nie bywa skuteczne zależy.....
Dobry aikidoka rozkłada karateke średniego stopnia, starcie dwóch czarnych pasów z tych styli jest trudne do przewidzenia....
Wszystko zależy od stopnia opanowania techniki....
Strasznie mnie wkurza, ze ludzie z mojego doja sa tak zapatrzeni i pewni siebie, uważają, ze tylko ich sztuka jest najlepsza!
Doceńcie inne....nigdy nic nie wiadomo.....
Napisano Ponad rok temu
Dobry aikidoka rozkłada karateke średniego stopnia
Stosując np. irimi tenkan na dynamiczny (aczkolwiek jak się okaże na nieskuteczny) atak jedną techniką, a później po serii atemi wykonuje - no niech się zastanowię - może kote gaeshi, po którym delikwent pada na glebę łamiąc sobie przy okazji kark
PS Jesteś z zamiłowania archeologiem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS Jesteś z zamiłowania archeologiem?
Panie Chemik jest pan mistrzem ciętej riposty!
poklon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czarna
Nie chodzi o to, że jesteśmy zapatrzeni w karate, jak ciele w malowane wrota tylko wygrzebałaś już któryś temat z kolei sprzed kilku lat. Większość z nas ma umysły otwarte, chociaż tak naprawdę kto to wie...?
Napisano Ponad rok temu
bardzo podoba mi sie to co napisales i masz racje 8)
przykro mi jesli poczyles sie urażony, ale jest wiele takich cielaczkow jak moj sensej :twisted:
Napisano Ponad rok temu
nie poczułem się urażony... staram, się na nikogo nie złościć... każdy ma prawo do swoich poglądów.
Napisano Ponad rok temu
musze troszke poczytać bo ciągle bede robić na waszym forum za archeologa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli zasadniczo MMA.Ja uważam że żaden styl nie jest skuteczny w sam sobie w 100% chyba że jest to zlepek styli biorący z każdego to co najskuteczniejsze
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż Karate Oyama i Aikido z okazji 1000-lecia miasta Zary
- Ponad rok temu
-
7 dan Kwiecińskiego
- Ponad rok temu
-
Karate na świecie
- Ponad rok temu
-
shihan Bogdan Jeremicz 5 dan kyokushin
- Ponad rok temu
-
Psychika wojownika... s*posoby na koncentrację...
- Ponad rok temu
-
Gdzie można ćwiczyć Karate?
- Ponad rok temu
-
Kata Kanku Dai układ i interpretacja zobaczcie!
- Ponad rok temu
-
pompki ???
- Ponad rok temu
-
Karate ni sente nashi
- Ponad rok temu
-
zmarł Leszek Drewniak
- Ponad rok temu