i utwardzony latami treningu :roll:
BTW: Jakis lekarz ostatnio powiedzial ze sa specjalne cwiczenia utwardzajace jadra... Czy ktos kto sie na tym zna moze mi powiedziec jakie?
Napisano Ponad rok temu
i utwardzony latami treningu :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podobno jak sie jajka dlugo gotuje to wychodza na twardo
No nie , to jest glupia dykusja .
Kopniecie w krocze to kin geri kolego !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A po co Tobie twarde jądra? 8Oi utwardzony latami treningu :roll:
BTW: Jakis lekarz ostatnio powiedzial ze sa specjalne cwiczenia utwardzajace jadra... Czy ktos kto sie na tym zna moze mi powiedziec jakie?
Napisano Ponad rok temu
[
Dostawali np. w krocze (odpowiednio wykonane sachin dachi to takie gdzie ma sie zdarty tylek i kopiacy koles kopie w kosc ogonowa a nie w jadra).
No ale podchodzi i kopie od przodu czy od tylu ? :roll:
Bo jak w kosc ogonowa to chyba od tylu :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A kostki dłoni od pompek na pięściach Ci przypadkiem nie 'twardnieją'? :wink:ja wierzą w lekkie utwardzanie mięśni, tzw. obicie, ale nie utwardzanie kości....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps.A skąd wzięło się przekonanie , ze jak bokser będzie walczył na gołe pięści to sobie może palce połamać, a do walki najlepsze są rękawice?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie będę się upierał, że się wszystkim 'utwardzają'. :wink: Może niektórym miękną i się rozlewają. 8O Każdy z nas jest inny... :wink:Kostki sie nie utwardzaja, tylko rozlewaja, a nawet z czasem miekna. Zatem nic nigdy sie nie utwardza!
Tym niemniej wyćwiczone i twarde jak skała mięśnie brzucha pozwalają spoko przyjąć ciosy, które inaczej wyrządziłyby zawodnikowi sporą krzywdę......Podobnie jak przyjmowanie tych straszliwych ciosow na brzuch (naprawde tylko na strefe bardzo mocnych z natury miesni prostych brzucha). Gdyby jedno z nich trafilo np. na watrobe, nerke - byloby zwyczajne jak u kazdego KO.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli wg Ciebie nie zwiększa sie tonus mięśni w efekcie takich treningów? 8OTwardosc tych kostek to iluzja. Po prostu jak nie robiles na nich pompek, to po prostu odbudowaly sie, zregenrowaly zakonczenia nerwowe najprawdopodobniej.
W istocie jak gadalismy sobie kiedys z piatym danem w kyokushin, tak naprawde chodzi w tym o zyskanie pewnego komfortu psychologicznego. Ja np. doskonale wiem, ze podnoszenie sztangi na klatke nie ma wiekszego znaczenie w bjj, ale jak choc raz na tydzien nie podniose 100 kg z 8-10 razy (takie sobie wyznaczylem prog, zeby sobie juz nie niszczyc wiekszym ciezarem stawow, ktore i tak mam zniszczone), to czuje sie "slaby".
Osobiscie nie sadze, ze by cios gola reka - utwardzonej karateki i "nieutwardzonej" (tak naprawde wielubokserow ma rownie splaszczone kostki od tysiecy razow uderzonych w worek), boksera byl silniejszy, czy bardziej destrukcyjny (mowie o walce).
Oczywiscie miesnie brzucha i miesnie w gole sa naszym gorsetem. Ale ich trening wcale ich nie utwardza, tylko je tworzy. One same bez pracy przepona nie sa zadna tarcza.
K_P
0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu