Dlaczego karate jest nieskuteczne ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podzielam opinie yoora. Karatece maja lepsze pie... dmuchniecie z rak niz reszta , moge porownac bo trenuje z bokserami w piątki i w moim wieku chlopaki uderzaja zazwyczaj slabiej oni za bardzo przyzwyczajaja sie do duzych rekawic.
8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
"Ciosy pięścią (ogólnie wszystkie proste ciosy) są mocniejsze z karate"
(...) najmocniejse ciosy z rak (zwlaszcza proste) sa w boksie.
K_P
Nie ma na to żadnych dowodów. Skuteczność bokserskich ciosów wcale nie musi wynikać z ich większej siły...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Techniki ręczne kyokushinu akurat nie należą do udanych. (co innego ich wytrzymalosć i kopniecią to chyba główna siła tej odmiany karate)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale chyba mi przyznacie, ze jesli ktos dobrze trenuje karate, to nawet jesli ma braki, to wystarczy mu pare treningow innej sztuki/techniki i juz jest dobry, zreszta wiekszosc zalezy od czlowieka, bo kazdy dostosowuje techniki pod siebie
Czy jeżeli kyoś dobrze trenuje karate, to po kilku treningach będzie dobrze walczył w formule boxerskiej? Moim zdaniem niekoniecznie. Nie mówiąc już o kilku treningach sztuki z zupełnie innej "rodziny" np. judo czy JJ.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Niestety Pawel - jako trener boksu mowie glosno - nie!
Wole stokroc uczyc boksu zupelnego "swiezaka", niz "karateke" - ci ostatni sa czesto juz niewyuczalni, determinuja ich nawyki ruchowe (zle dla boksu), ktore piekielnie trudno wykorzenic. I nigdy nie osiaga sie z nimi szczegolnych rezultatow, tylko jakis tam kompromis.
Mnie oduczenie sie nawykow "karateckich" zajelo jakies 5 lat jak sadze, a i tak jak sie zmecze, czyli przestaje kontrolowac na 100 proc. to rece zaczynam trzymac jak w karate - m.in. szeroko z luka na proste, nie chroniac dobrze szczeki, a przy uderzeniach "chodz" mi szeroko lokcie, i trace ten tak wazny bokserski luz, a zaczynam "przepychanke"... przy pomocy serii tsuki.
Za to jesli ktos trenowal dobrze karate - to czesto jest dobrze przygotowany fizycznie.
K_P
Napisano Ponad rok temu
zreszta w karate imo mozna sie czegos nauczyc nie narazajac zbytnio naszego mozgu
a czemu mowimy tylko o boksie, zreszta widze ze glowna wada karate jest garda, a co z reszta?
bo ja jeszcze nie umiem gardy w karate, wiec moze bym sie tak odrazu bokserskiej nauczyl, tylko jak?
co z thai/kickboxingiem?
Napisano Ponad rok temu
Gardy ucz się bokserskiej (wąsko łokcie, ręce wysoko - obie chronią głowę) - będziesz miał na sparingach (dopuszczających uderzenia na głowę) przewagę nad kolegami z sekcji...
Pozdr!
Napisano Ponad rok temu
moze u mnie ucza jekiegos ulepszonego kyokushin
wkoncu Bogdan Jeremicz, chyba dobry jest, z mojego klubu jest tez jakas mistrzyni europy
ja coprawda mam z ciut gorszym trenerem, ale i z czasem pojde do tych lepszych
Napisano Ponad rok temu
"no, ale nie mowimy o nauce boksu, a o podlapaniu innych technik(skutecznosc w innych starciach niz karate), mimo, ze nie mam doswiadczenia, to mysle, ze to realne"
No, ale jakich technik? Zapasniczych? Tez moim zdaniem nie. Parterowych - tym bardziej nie.
Mnie zastanawia tylko dlaczego karatecy sa tacy "sztywni"? Niby rozciagnieci (nogi), ale nieslychanie spieci - musze sie nad tym zastanowic.
"zreszta w karate imo mozna sie czegos nauczyc nie narazajac zbytnio naszego mozgu"
Kwestia szczescia. Dobre mawashi moze przerwac te iluzje. Ale fakt - z reki zdecydowanie mniej.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakiej gory, glowy czy korpusu takze?
"Nieprawdą jest, że dobrze wykonana garda w karate nie chroni glowy".
Przed jakimi technikmai i przez kogo wykonanymi?
Przed bokserskimi az nazbyt czesto widzialem, ze to jednak prawda.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż Karate Oyama i Aikido z okazji 1000-lecia miasta Zary
- Ponad rok temu
-
7 dan Kwiecińskiego
- Ponad rok temu
-
Karate na świecie
- Ponad rok temu
-
shihan Bogdan Jeremicz 5 dan kyokushin
- Ponad rok temu
-
Psychika wojownika... s*posoby na koncentrację...
- Ponad rok temu
-
Gdzie można ćwiczyć Karate?
- Ponad rok temu
-
Kata Kanku Dai układ i interpretacja zobaczcie!
- Ponad rok temu
-
pompki ???
- Ponad rok temu
-
Karate ni sente nashi
- Ponad rok temu
-
zmarł Leszek Drewniak
- Ponad rok temu