Dlaczego karate jest nieskuteczne ??
Napisano Ponad rok temu
Na setki sparingow, ktore stoczylem w przeszlosci dostalem ze dwa razy w zyciu w kolano. Wiem jedno - to nie technika jakkolwiek i w jakiej formie bylaby wykonywana na "gwaltownosc" akcji ulicznych.
K_P
Napisano Ponad rok temu
na karate moze sie uchowac nawet po tylu latach gosc ze slaba psychika, bedzie sobie robil kihon, kata, kihon ippon kumite itp.
w momencie kiedy trzeba dostac po pysku 1 raz lub 2 razy w tyg. ci slabsi odpadaja i stad style niekontaktowe maja tak niewielkie szanse... [quote]
Owszem...trenując z udeżeniami na głowę nauczysz się więcj niż wyłączając jodan jako cel ataku...nie da sie ukryć Jeszcze więcej nauczysz się jeśli te treningi będa odbywały się bez ochrony w postaci rękawic, ale wszystko ma swoją cenę.
Przytoczę ci tu pewne słowa....jeśli jesteś na bierząco to może nawet domyslisz sie czyje.
"...Po zainkasowaniu kilku tysięcy uderzeń na głowę trudno zaimponować kobiecie dowcipem, a nauczycielom pamięcią dat i faktów. Coś trzeba wybrać."[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Ja na pewno nie kwestionuję skuteczności boksu. Nawet Tajowie ją uznali i w wielu obozach uczą bokserskich technik ręcznych oraz bokserskiego poruszania po ringu. Nie lubię tylko takich bezsensownych porównań. Karate potrafi się znakomicie sprawdzić "na ulicy" i zawiera wiele ciekawych rozwiązań, których w boksie nie ma, a boksu też warto się uczyć i każdy kto poważnie traktuje zagadnienie samoobrony powinien go trenować, podobnie jak grapling.
I to w sumie jest prawda (sekcje karate są jak samochody są maluchy i mercedesy).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poz.
Napisano Ponad rok temu
Coby wiedzieć ile możesz przyjąć na ulicy musiałbyś chyba uprawiać fullcontact bez rękawic...... fullcontact,wiesz na ilę cię stać ,ile mozesz przyjąć itp.
A co to znaczy "wydupić byka" 8O Czy to jakaś sekretna technika karate?znajomy trenujacy karate "wszedł" ostro w trzech gości,wydupil byka
No ale - co to byli za goście? Przypadkowi przechodnie? Stojaki spod budki z piwkiem? Członkowie Hare Krishna? A może bilety sprawdzali? :wink:sprzedał parę strzałów i kolesie (bił cały czas jednego,ale to trwało parę sekund)wymiękli.
poz.
Wesołych Świąt!
Napisano Ponad rok temu
-Wiedzieć ile można przyjąć to nie ma nic wspolnego z rękawicami.To jest to ,że wiesz iż mimo złamanego nosa,napuchniętego oka możesz i chcesz się bić dalej.
-Wydupić byka to-odgiąć kark do tyłu i uderzyć czołem (jeśli chodzi Ci już o technikę ,to nalepiej centralnym punktem na czole gdzie zaczynają wyrastać włosy)
-...a może nie pierdol głupot ,ok?
poz i wesołych świąt
Napisano Ponad rok temu
Może by tak bez chamstwa koleżko, co? Jeszcze w Święta...Nie pierdol głupot.
Różnica między ciosami w rękawicach i bez jest jednak kolosalna. Cios, który na treningu po prostu przyjmujesz w rękawicy, na ulicy może Cię znokautować. I tyle.-Wiedzieć ile można przyjąć to nie ma nic wspolnego z rękawicami.To jest to ,że wiesz iż mimo złamanego nosa,napuchniętego oka możesz i chcesz się bić dalej.
Żartowałem. :wink: Określenie "wydupić" mnie rozluźniło. Ale dzięki za tłumaczenie.-Wydupić byka to-odgiąć kark do tyłu i uderzyć czołem (jeśli chodzi Ci już o technikę ,to nalepiej centralnym punktem na czole gdzie zaczynają wyrastać włosy)
Cóż, w necie każdy może się bezkarnie popisywać chamstwem... :?-...a może nie pierdol głupot ,ok?
Napisano Ponad rok temu
poz.
Napisano Ponad rok temu
Szczęśliwego Nowego Roku!
Napisano Ponad rok temu
a ty to sie lepiej nie udzielaj bo widac że nic o tym niewiesz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ąle tak na mój maly rozumek:jeśli naprawdę dobry gośc kopie-to kopie mocno bez względu na styl.Ikażdy z nich trenuje też rzuty,dżwignie iwalkę w parterze.Bo to też jest element karate.przynajmniej mnie tak uczyli.Oczywiście nie od razu.No i ważne jest ,czy mamy odwagę żeby w sytuacji starcia naprawdę zlamac komuś rękę,kopnącZ CALEJ SILY w kolano,czy wpakowac palec do oka.Skutecznośc kojaży mi się z wszechstronnością,a nie z tym jak się nazywa to,co robimy.
Wynika, to ze kazda SW jest skuteczna, tak przyjamniej mi sie wydaje :wink:
Napisano Ponad rok temu
ąle tak na mój maly rozumek:jeśli naprawdę dobry gośc kopie-to kopie mocno bez względu na styl.Ikażdy z nich trenuje też rzuty,dżwignie iwalkę w parterze.Bo to też jest element karate.przynajmniej mnie tak uczyli.Oczywiście nie od razu.No i ważne jest ,czy mamy odwagę żeby w sytuacji starcia naprawdę zlamac komuś rękę,kopnącZ CALEJ SILY w kolano,czy wpakowac palec do oka.Skutecznośc kojaży mi się z wszechstronnością,a nie z tym jak się nazywa to,co robimy.
Wynika, to ze kazda SW jest skuteczna, tak przyjamniej mi sie wydaje :wink:
jak bedziesz sobie stał i koleś z capo sie rozpedzi i ci wywali obrotówe, ze asz zagwiżdze powietrze a ty nie zdażysz nawet okiem zamrugac to zaczniesz myslec ze naprawde wszystko jest skuteczne... bo w skrajnych przypadkach jest
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To byl zart? Najlepsze i najmocniejse ciosy z rak (zwlaszcza proste) sa w boksie. Zobacz jak kulawo w k-1 uderzaja kyokushinkowcy.... Bierze rozpacz.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Zasada jednego ciosu to jest tylko w karate tradycyjnym więc miałes pecha ,że tam trefiłeś.
Puchatek nie osmieszaj sie -chyba za dużo miodu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż Karate Oyama i Aikido z okazji 1000-lecia miasta Zary
- Ponad rok temu
-
7 dan Kwiecińskiego
- Ponad rok temu
-
Karate na świecie
- Ponad rok temu
-
shihan Bogdan Jeremicz 5 dan kyokushin
- Ponad rok temu
-
Psychika wojownika... s*posoby na koncentrację...
- Ponad rok temu
-
Gdzie można ćwiczyć Karate?
- Ponad rok temu
-
Kata Kanku Dai układ i interpretacja zobaczcie!
- Ponad rok temu
-
pompki ???
- Ponad rok temu
-
Karate ni sente nashi
- Ponad rok temu
-
zmarł Leszek Drewniak
- Ponad rok temu