Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego karate jest nieskuteczne ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
831 odpowiedzi w tym temacie

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Dlaczego karate jest nieskuteczne ??

wkoncu ktos podziela moje zdanie, wazne jest to kto jak trenuje dana sztuke walki...dobrze wykonane karate jest skuteczne

Tak se tłumacz. Ja widziałem już jak mozna sponiewierać kogoś walcząc nie tak jak tego oczekuje, widziałem też tych sponiewieranych po jakimś czasie kiedy poszerzyli swoją widzę. Totalna różnica.
  • 0

budo_a
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 519 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

w koncu ktos podziela moje zdanie, wazne jest to kto jak trenuje dana sztuke walki

Tak se tłumacz.

Nie widzicie, że ktoś sobie trolluje i dobrze się przy tym bawi? :D
Pozdrowienia dla Korgana. :)
  • 0

budo_trzyule
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 545 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rzeczywiście pierwsze spotkanie z bokserem czy judoką bywa dla karateki szokujące. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że garda w karate jest słaba, a przy prostych można się nadziać na bolesną techn. wyprzedzającą, kiedy pięść karateki startuje i kończy na biodrze. Droga długa, zasłona żadna.
Tyle, że nie widziałem nigdy karateki, który w sparringu "no rules", czy w realnej walce zachowywałby się stylowo. Jednak setki odbytych w dojo walk robią swoje (jeśli ktoś lubi się tłuc, a nie punktować w zawodach) i karatecy zwykle trzymają bokserską gardę i inaczej wyprowadzają uderzenia. Prawda jest taka, że w walce każdy wykorzystuje swoje najlepsze techniki/kombinacje, a to zwykle jest groźne, a lata walenia w worek, czy makiwarę nadają uderzeniom siłę i dynamikę.
Kiedyś dał mi bardzo do myślenia kolega z TKD, kiedy po drobnej pyskówie doskoczył i klincz, kolano, kolano, łokieć, a potem to samo od początku. Wyblokowałem, ale czułem się jakby za chwilę nogi z dupy mi wypaść miały.
Moim zdaniem ze względu na inną metodykę treningu i wbijane przez lata nawyki nie ma szans w klatkach błysnąć, ale bardzo szybko można zrobić z niego niezłego ulicznego wymiatacza.
Pozdrawiam
Art3ule
  • 0

budo_mjr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 161 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak sie zastanawiam i ten temat tak naprawde do niczego nie prowadzi w tej postaci :)

wiec moze pan Jarek powie co jest nie skuteczne w karate jezeli mowimy o stylu :) ?? nie zwazajac kto jak cwiczy i z jakim trenerem...

garda, sierpy, proste, kopniecia, lokcie, kolana itp.? :)

co jest jest takiego w karate ze jest nie skuteczne ? moze np. proste wykonuje sie tak ze cofa sie reke do klatki zaciska sie piesc i z calej sily uderza by jednym ciosem zabic :) :D no to jezeli tak mi powiesz i rzeczywiscie okaze sie ze tak to sie wykonuje to bede mogl przyznac racje :) wiec przyklady przyklady prosze :D

pozdr. mjr
  • 0

budo_freestyler
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 378 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przeciez to oczywiste-zasady powoduja wypaczenia i brak skutecznosci
shotokan-brak kontaktu i zatrzymywanie technik
kyokushin otwarta pozycja na uderzenia frontalne w twarz i brak takowych powoduja dazenie do zwarcia i okladania sie po schabach
stad tez i brak realizmu
nie ma co sie rozpisywac prosta rzecz im wiecej swobody daja nam zasady tym wieksza skutecznosc
po co tracic czas na formy i kihon jezeli ten czas mozemy poswiecic na prace z partnerem i sparringi, progresja jest wtedy kilkukrotnie wieksza i efekty duzo predzej widoczne
czesto bywa tak ze bokser z 3 miesiecznym stazem ma wiecej doswiadczenia i i realnych umiejetnosci niz karateka z 2 letnim stazem poniewaz nabiera obicia i nawykow podczas walki a nie podczas machania w powietrzu
  • 0

budo_mjr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 161 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak masz racje!
ale wyobrazasz sobie gostka ktory tylko ma sparingi?? to jest wtedy jak zwierze :) technike tez trzeba cwiczyc!
ale to prawda ze chyba sparingi Cie najwiecej naucza...
a ile jest sparingu na treningach to juz zalezy chyba od senseia a nie stylu!!!

a to ze shotokan i kyokushin uwazasz za nieskuteczny to nie znaczy ze juz cale karate jest nie skuteczne bo jedno karate drugiemy karate nie rowne, mi tez sie wlasnie w tych 2 stylach to nie podoba.

pozdr. mjr
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Coraz czesciej zaczynam sadzic, ze forum karate na budo rzadzi tylko i wylacznie propaganda i sianie ze sie tak wyraze zametu. Z jednej strony karateka1 propagujacy na sile w kazdej swojej wypowiedzi organizacje "prawdziwego kyokushin" z drugiej tematy takie, jak te, szukajace dziury w calym.

Karate jest jakie jest, ma wady, posiada tez zalety, osobiscie trenuje kyokushin bo odpowiada mi formula prowadzonych zajec, utwardzanie, sparringi, kihon ect. Gdyby mi sie nie podobaly, przerzucilbym sie na Kick'a czy boks - proste. Zdaje sobie sprawe z jego wad, nie mam klapek na oczach, ale ile razy mozna kurwa trabic zekarate jest do dupy (zwlaszcza, ze raz, jedno karate drugiemu karate nierowne, a dwa, sa sztuki walki o wiele bardziej - jak to mowicie - nieefektywne).

Chyba kazdy zgodzi sie, ze nie ma sztuki walki bez wad, ajakos nie zauwazylem zeby np w dziale Aikido czy FMA byl temat, czemu ... jest nieefektywne ? Moje pytanie brzmi: po co takie tematy, zeby jedni mogli ponarzekac, a drudzy odswiezyc dawno walkowany mit "walczy czlowiek a nie styl"? Czy jest sens wciaz walkowac jedno i to samo: w przypadku dzialu karate jest to polityka i sprawa nieefektywnosci (no i niekiedy tsunami ;) ) ?

Takie jest mojezdanie i do tego mam prawo...

p.s. karateka1 - bez urazy, Twoja sprawa, co piszesz w wypowiedziach, nie mnie to oceniac, mam nadzieje ze sie nie pogniewasz za podanie Ciebie za przyklad.

osu!
  • 0

budo_ady_4
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 177 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

w 100% sie z tobą zgadzam, jak komuś karate nie pasuje, uważa że jest nie skuteczne to niech sie zapisze na coś innego. poza tym karate jest uważam bardzo skuteczne nie wiem czy słyszeliście ale karatecy wygrali spotkanie z zawodnikami z k1. nawet remy bonyasky(o ile sie nie myle mistrz świata w k1) przegrał
  • 0

budo_yanoosh
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po kilku tygodniach przeglądania forum karate, też zacząlem się zastanawiać, czy na innych forach trwa niekończąca się polemika, czy dana SW jest nieskuteczna i dlaczego. Nie znalazłem. Juz zacząłem watpić w sens trenowania tego, co tak kocham. Dałem się załpać w pułapke i zacząłem poszukiwać innych dróg. I całkiem przypadkiem przeczytałem fragment książki, którą znam dość dobrze: "Kumite nie tylko dla czarnych pasow" shihana Tomasza Piotrkowicza. ww fragment dotyczył inicjatywy w walce. No i nagłe olśnienie.
TO NIE JA MAM SIĘ DOSTOSOWYWAC DO PRZECIWNIKA, TYLKO ON DO MNIE.
Teraz śpię spokojniej, trenuje sobie karate. A inne SW traktuję jako ciekawostkę, urozmaicenie, a nie podążanie za najnowszymi trendami.
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po kilku tygodniach przeglądania forum karate, też zacząlem się zastanawiać, czy na innych forach trwa niekończąca się polemika, czy dana SW jest nieskuteczna i dlaczego. Nie znalazłem.

A byles na forum o aikido?
Albo kung-fu? ;)

Slabo szukales ;)
  • 0

budo_elwin
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem tu nowy, tak sobie czytam rozne posty i zaskakuje mnie zatrwazajaca ilosc postow typu: katrate nieskuteczne, co lepsze, Ci pobili tych, po co kata... itp, itd

Ja jakos tego nie kumam. Mnie w ogole nie obchodzi czy aikido jest lepsze czy skuteczniejsze, czy moze ma ciekawsza tradycje, podloze filozoficzne, itp.
Wybralem karate kyokushin (jestem zupelnie nowy) i przyjmuje je takim jakie jest, z szacunkiem dla jego tradycji i osob, ktore je tworzyly.
Nie zamierzam walczyc poza "dojo", ani z innymi stylami. Zamierzam walczyc glownie ze soba i karate jest do tego znakomitym stylem.
Dlatego bede cwiczyl kihon i kata z takim samym zaangazowaniem z jakim bede walczyl w kumite.

Jezeli cos nie pasuje w danym stylu to przeciez latwo poszukac sobie jakiejs krav magi, vale tudo, czy innej dresiarskiej zabawy, ale dajcie spokoj ze zmienianiem czegos co ma swoja dluga i wazna traducje

OSU
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

TO NIE JA MAM SIĘ DOSTOSOWYWAC DO PRZECIWNIKA, TYLKO ON DO MNIE.

Zapomnij o tym, każdemu karatece można łatwo narzucić inny styl walki - w zasadzie wystarczy się położyć i większość nie wie co ma zrobić 8)
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

elwin a kto Ci dal prawo nazywania innych systemow walki dresiarskimi zabawami?
Czy pycha to dobry przyczynek na poczatku "szlachetnej drogi karate" w samodoskonaleni?

Jesli chodzi o tradycje to akurat kyokushin bedzie mial tyle lat mnie wiecej, ile "dresiarska" kravmaga i pewnie szybciej niz ona przestanie istniec. Poczatek juz sie dokonuje.

Kyoushin kiedys tez byl systemem rewolucyjnym, szczycil sie "dresiarska" skutecznoscia! Tylko po prostu jego formula sie zestarzala.

K_P
  • 0

budo_elwin
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

elwin a kto Ci dal prawo nazywania innych systemow walki dresiarskimi zabawami?
Czy pycha to dobry przyczynek na poczatku "szlachetnej drogi karate" w samodoskonaleni?

Jesli chodzi o tradycje to akurat kyokushin bedzie mial tyle lat mnie wiecej, ile "dresiarska" kravmaga i pewnie szybciej niz ona przestanie istniec. Poczatek juz sie dokonuje.

Kyoushin kiedys tez byl systemem rewolucyjnym, szczycil sie "dresiarska" skutecznoscia! Tylko po prostu jego formula sie zestarzala.

K_P

to nie pycha. zauwaz ze nie wspomnialem innych stylow, ktore maja jakies zaplecze "filozoficzne". A jakie zaplecze moze miec styl wymyslony przez izraelskie sluzby specjalne. To narzedzie agresji, stad skojarzenie z dresiarstwem. Na treningach kyo dresiarzy nie ma! Bo to jest dla nich zbyt trudne

Kyokushin wywodzi sie bezposrednio z innych stylow, czerpie z ich tradycji i ideologi, tworzac na ich bazie wlasna ideologie: walke z wlasnymi slabosciami i rozwoj wewnetrzny. Dlatego tak wazne sa kata i kihon.
Jak chcecie cos zmieniac zmieniajcie dresiarskie style. Najlepies dodajcie bron palna - wtedy beda w 100% skuteczne
  • 0

budo_anjin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 600 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

elwin, poćwicz sobie któryś z tych "dresiarskich" styli, a przynajmniej przyjrzyj się, ile ludzie wkładają serca w doskonalenie się w tych stylach. Oczywiście, nie wszyscy. Tak samo jak u Ciebie na kyoku nie wszyscy, nawet jeśli tego jeszcze nie zauważyłeś. Albo w Tobie jest chęć samorozwoju, albo nie ma.

Pozdrawiam,
  • 0

budo_ronja
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 96 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

każdemu karatece można łatwo narzucić inny styl walki - w zasadzie wystarczy się położyć i większość nie wie co ma zrobić 8)

Poprostu, litość i wpojone poczucie zasad i dobrego smaku nie pozwala karatece kopnąć leżącego w głowę, lub poskakać butami po nerkach 8)

Każdy wybiera SW według własnych preferencji. I nie każdy szuka dyscypliny najskuteczniejszej w ulicznej walce bez zasad. A takie dyskusje pod tytułem "co jest skuteczniejsz", to doprowadzić mogą po ciągnącej się tygodniami debacie do wnisku, że żadna SW nie wygra konfrontacji ze snajperem 8)

Daleka jestem od nazywania innych, może młodszych styli, "dresiarskimi", bo dresiarze raczej nie identyfikują się z żadną SZTUKĄ walki.

P.S> Ja wybrałam kyokushin, bo ładnie mi w białym ;-)
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Położyć się to nie znaczy dać się kopnąć. Musisz kulnąć sie tam gdzie się kładą, błyskawicznie się okaże, że Ty, twoich koledzy, sensei i sempai pojęcia nie mają co tu z takim delikwentem robić. Ba mało tego, najprawdopodobiej będą robić za materac pod tymże samym delikwentem.

Fajnie jest posłuchać młodzieży, która pod parapet wychawala tradycyjne karate, też tak kiedyś robiłem. W zasadzie szkoda, że z wiekiem przychodzi otrzeźwienie - no przynajmniej u niektórych.
  • 0

budo_mumineq
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

[quote name="Mariusz Radliński"]Najwiekszym problemem wiekszosci styli karate jest hermetyka.
Upor i przekonanie o niezawodnosci starych form i metod treningowych, tzw kultywowanie tradycji, brak otwartosci na nowe, niechec czerpania z dorobku innych (czesto wynikajaca wrecz z nonszalancji), brak krytycznego podejscia do wlasnego treningu i obiektywnego spojrzenia na zmieniajaca sie rzeczywistosc.
To wszystko sprawia, ze karate stanelo w rozwoju.[quote]

u mnie święto jest jak nie ma kumite, i czasem sie zastanawiam, czy ja trenuje żeby umieć karate, czy żeby umieć sie bić i czy mam jakieś szanse na sukces przy takim podejściu?
  • 0

budo_mumineq
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorewicz zły cytat wklejiłem!!!
  • 0

budo_mumineq
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaznaczylem "Za mało treningów walki za dużo pierdołów". zauwazylem, ze wiekszosc trenerow w Polsce chyba boi sie walczyc. W wielu sekcjach kumite to swieto. Jak karateka ma byc skuteczny i radzic sobie na ulicy skoro na treningu uczy sie trzaskac techniki w powietrze :evil: Mysle, ze samo wprowadzenie wiekszej ilosci kumite na treningach juz by poprawilo kondycje karate. Trenujacy wykminiliby co jest przydatne, co sie sprawdza i ze mae geri w brzuch wcale nie konczy walki 8O (zawsze).

Co do mojego podejscia do karate to zgadzam sie w 100% z Jarkiem. Dzieki internetowi i forom otworzyly mi sie oczy na wiele spraw zwiazanych z walka. Zostane przy karate (juz sie chyba przyzwyczailem :) ) ale juz wiem czym powinienem to uzupelniac i co mi to da.

Pozdrawiam

diese miało być odnośnie kumite w karate na mojej sekcji :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024