Wzrok - leczenie wady
Napisano Ponad rok temu
Noszę soczewki ale chciałbym w końcu widzieć dobrze natomiast operacja jest za droga. Znacie jakieś skuteczne sposoby na korekcje wzroku. Może któryś z was miał też taki problem jak ja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i wiele innych stron. Czy działa nie wiem nie próbowałem, ale jest to najpopularniejsza chyba metoda naturalnego leczenia wzroku.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Co do tych ćwiczeń to przeczytałem część z tego artykułu co podał Gubrin, całkiem ciekawe ale znając moją mobilizację do takiego rodzaju rzeczy (ogólnie jakichkolwiek ćwiczeń w zaciszu domowym) skończyło by się po pierwszym dniu
A co do poprawy wzroku, to oprócz operacji (ale o tym za chwilę) to są jeszcze soczewki takie specjalne (nazwa mi wyleciała) nie są to soczewki kontaktowe takie zwykłe, bo zakłada je się na noc, w czasie snu powodują one odpowiedni ucisk gałki ocznej, co skutkuje że następnego dnia okulary już za bardzo nie są potrzebne, i możliwe jest nawet całkowite wyleczenie wady [pewnie podobnie działa do tych ćwiczeń zmuszając odpowiednie mięśnie do pracy) jak kiedyś na to się patrzyłem to robili je bodajże w poznaniu i kosztowały na pewno zdecydowanie mniej niż operacja.
A co do operacji to kiedyś szukając informacji, znalazłem jakieś wypowiedzi, całkowicie odradzające operacji, z powodu takiego że lekarz nie daje ci żadnych gwarancji na całkowite cofnięcie wady czyli poziom 0,0 bo może np. być że wada ci się cofnie o 0,5, albo (takie przypadki też się zdarzają) że z wady -3,-3 robi ci się +1,+1 a że z tego co pamiętam operacją można tylko leczyć krótkowzroczność, nagle stajesz się dalekowidzem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dokaldnie ,mozna leczyc laserowo ale to cos kolo 1200 chyba za oko, tak słyszałemKauelte ja czytałem że to właśnie minusy można operować, a plusów nie da rady, ale może się mylę
Napisano Ponad rok temu
Plusy sie leczy
Minusy sie operuje
pzdr
Napisano Ponad rok temu
z tego co mi wiadomo (moi rodzice to okulisci) korekcja wady wzroku to nie zadna powazna operacja, tylko jakies pol godzinki, nawet nie jestes w narkozie. Ciach-prach i mozna isc do domu. Ale faktycznie, musisz jeszcze poczekac.
Mozliwe, ze fundusz zrefunduje chociaz czesc kosztow. Warto sie zorientowac.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
chciałbym sobie zrobić komputerowe badanie wzroku, żeby się w końcu dowiedzieć, ile dokładnie wynosi ta moja wada...jestem krótkowidzem i w dodatku cierpię chyba na tzw.kurzą ślepotę, czyli popołudniu widzę 5 razy gorzej niż rano.w takim razie poradźcie proszę, jak ja mam pójść na to badanie komputerowe????przecież zależnie od tego, o której godzinie się zbadam,to całkiem różne wyniki mi wyjdą mam iść rano, czy popołudniu po pracy??? na badanie zamierzam iść prywatnie, bo przez publicznego lekarza to chyba z pół roku mi to zajmie.pomóżcie, plizzz.pzdr!
Napisano Ponad rok temu
ahoj widzący i niewidzący bracia i siostry
chciałbym sobie zrobić komputerowe badanie wzroku, żeby się w końcu dowiedzieć, ile dokładnie wynosi ta moja wada...jestem krótkowidzem i w dodatku cierpię chyba na tzw.kurzą ślepotę, czyli popołudniu widzę 5 razy gorzej niż rano.w takim razie poradźcie proszę, jak ja mam pójść na to badanie komputerowe????przecież zależnie od tego, o której godzinie się zbadam,to całkiem różne wyniki mi wyjdą mam iść rano, czy popołudniu po pracy??? na badanie zamierzam iść prywatnie, bo przez publicznego lekarza to chyba z pół roku mi to zajmie.pomóżcie, plizzz.pzdr!
Po prostu idź do okulisty i powiedz co ci jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Metody relaksacyjne:
naświetlanie: najpierw lampą:
ustaw w odległości 90 do 180 cm od twarzy, oprzyj sie wygodnie o oparcie krzesła, nie unoś i nie pochylaj głowy, patrz na wprost.Powieki półprzymknięte. Teraz powoli przekręcaj głowę z boku na bok (do połowy ramienia) staraj się rozluźnic mięśnie szyi i karku. Od czasu do czasu zamykaj i otwiraj oczy (to tez je relaksuje) Poczatkowo rób to przez 5 minut, potem wydłużaj w ciągu miesiąca do 20 min.
Potem to samo z naturalnym światłem (ale nie wolno patrzeć w słońce, powieki musza być przymknięte)
Drugie ćwiczenie tzw 'palimng' to przykrywanie twarzy dłońmi (muszą byc ciepłe) tak żeby złączone palce dotykały powiek, zakrywając szczelnie twarz. (poprawia krażenie).
Stosowac wieczorem przynajmniej 20 minut
po tygodniu dopiero cwiczenia właściewe na krótkowzrocznośc:
ustawić 14 kostek domina, w odległości 2, 5 cm, na wysokości oczu.Siądź tak daleko żeby kropki były trochę zamazane. Głeboko oddychając przesuwaj wzrok po krawędzi najdalszej kostki, ale nie wytężaj wzroku, wogóle nie patrz na kropki, tylko obok nich, tak jakby muskając je wrokiem. Potwtórz to 6 razy z jedną kostką i przesuń na kolejne. Zanim dojdziesz do 6 kostki powinieneś widzieć wyraźniej, jak nie to zamknij oczy, wobraź sobie pierwszą i w wobraźni przesuń wzrok po jej krawedzi, wyobraź sobie ją wyraźniej. Za każdym razem jak jakas kostka pokaże się ostro, zapamiętaj wzór i zwizualizuj go w wyobraźni.
Drugie ćwiczenie (na drugi dzień) to samo tylko z kartami do gry (bez figur) przyklej je na ścianie na wysokości oczu (2,5 cm odległości) i identyczne ćwiczenie jak z dominem.
Trzeci dzień to samo z kartami z kalendarza. Siądź tak zebyś widział wyraźnie tylko obrys.
Nie należy wytęzać wzroku, abni patrzeć wprost na to co chcemy zobaczyć (zawsze trochę na bok)
Na podstawie książki: Widzieć bez okularów. M.B.Rosanes-Berrett
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że pora badania nie ma znaczenia, bo w pomieszczeniach zamkniętych nie ma aż tak mocnego światła, żeby mrużyć powieki.
Napisano Ponad rok temu
po operacji czeka was 5-6 miesięcy bez wiekszego wysiłku fizycznego - zapomnijcie o treningach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mówisz o korekcji laserowej czy o zabiegu z użyciem skalpela (albo innych narzędzi, nie znam się na tym )?
laser
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co po szostce Weidera ?
- Ponad rok temu
-
ćwiczenia czworogłowego-efekty (?)
- Ponad rok temu
-
problem z sauna
- Ponad rok temu
-
Instynkt? :)
- Ponad rok temu
-
Czy owoce tuczą?
- Ponad rok temu
-
Najlepsze białko?
- Ponad rok temu
-
soczewki a sauna i kriokomora ?
- Ponad rok temu
-
Opaska magnetyczna (kolano)
- Ponad rok temu
-
Prosze o pomoc!! Czy ktos sie zna na pisaniu diety?
- Ponad rok temu
-
Odżywka a może suplement i o co w ogóle chodzi?
- Ponad rok temu