Może aikido należało by uczć wyłacznie ludzi którzy mają czarny pas w judo
. Znacie takich z życia? Jak wygląda ich aikido?

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
troche to moze sie dzis skrajne wydac, ale dokladnie uderzyles w sedno sprawy. Osensei uczyl juz osoby z wysokimi stopniami w innych sztukach walki, ktorych nie musial uczyc szarpaniny i uderzania bo juz to umieli, dlatego mogl zaczac od wyzszego levela. Jesli pytasz o takie osoby dzis, to chocby pierwszy lepszy przyklad moj nauczyciel taka droge przeszedl i wpaja mi od poczatku ze inaczej nic z tego nie wyjdzie, ze jak to ujal Jon Snow "samorodki", ktore sa w stanie zrozumiec walke bez walki naleza do rzadkosci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
MondralaNie wiem, czemu to ma służyć, ale proszę: aikido trenowałem rok, karate cztery miesiące, judo trenuję miesięcy pięć, a bjj od niecałego miesiąca. Jeśli ktoś jeszcze z jakiegoś powodu pragnie posłuchać mojej historii
to zapraszam na rozmowę prywatną.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie nikt nie marnuje swojego czasu w dojo Roboy. Wszystko zalezy od tego jaki mamy cel. Jesli myslisz jednak powaznie o tym co robisz to chyba warto zadac sobie pewne pytania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widać byłem nietypowy (poza ukemi).Sorry, po roku treningów typowy adept aikido ledwo klei nazwy technik, rozróżnia omoete i ura i jako tako robi ukemi.
Ależ jesteś. Próbujesz umniejszyć wagę moich słów nie poprzez logiczną argumentację, a przez pokazanie innym, że jestem gorszy, bo krócej ćwiczę, i w związku z tym nie mogę wiedzieć, o czym mówię, bo żeby móc się wypowiadać o aikido, to przecież trzeba najpierw dziesięć lat na macie spędzić. Jak to zwykle ma miejsce na tym forum, należy dodać.Naprawdę zacna wiedza by wytykać dziury systemu.
Żeby nie było że jestem złośliwy. On generalizuje to i ja sobie generalizuję.
Napisano Ponad rok temu
Znacie. Wygląda dużo bardziej przekonująco, aniżeli tych, którzy ćwiczyli tylko aikido. Jest raczej minimalistyczne: bardziej prostoliniowe i szybsze. Nie ma zbędnych ruchów i obrotów, nie zostawia uke żadnego miejsca na kontrę lub samoróbstwo i nie polega na konkretnych zachowaniach uke.Może aikido należało by uczć wyłacznie ludzi którzy mają czarny pas w judo
Napisano Ponad rok temu
Odpisałem na priv, na forum nie ma to znaczenia. Inaczej doprowadzi sie do igorowania zdania osob, ktore cwicza troche krocej niz inni.Tak uwazam.
Napisano Ponad rok temu
Zdanie osób, które nie mają pojęcia o tym, o czym mówia najczęściej jest ignorowane i moim zdaniem jest to najnizszy wymiar kary.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znacie. Wygląda dużo bardziej przekonująco, aniżeli tych, którzy ćwiczyli tylko aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu