+ i - Shotokan :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a nalogicznie do tematu jednego z kolegow z forum wypowiedzcie sie na temat shotokanu POZDRAWIAM OSU
kiedys dobre blugie pozycje, obecnie troche zostaly poskrocane, ale i tak uczy ten styl dobrego poruszania sie, efekty w kumite treningu shotokanu to dopiero po wielu latach, albo wcale, polecam dla osob starszych, chcacych pocwiczyc samoobrone, albo po prostu sie poruszac, takie tai chi wsrod karate - to moja opinia, nikogo nie chcialem obrazac i nie prosze sie o bana ;-)
osu
Napisano Ponad rok temu
efekty w kumite treningu shotokanu to dopiero po wielu latach, albo wcale, polecam dla osob starszych, chcacych pocwiczyc samoobrone, albo po prostu sie poruszac, takie tai chi wsrod karate - to moja opinia
baaaardzo sie mylisz

pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
efekty w kumite treningu shotokanu to dopiero po wielu latach, albo wcale, polecam dla osob starszych, chcacych pocwiczyc samoobrone, albo po prostu sie poruszac, takie tai chi wsrod karate - to moja opinia
baaaardzo sie mylisz
pozdro 8)
Taka mam opinie na podstawie wlasnych doświadczeń. Aczkolwiek musze powiedziec ze obecny shotokan, na który się wybrałem kilkanaście razy w tamtym roku z ciekawości, a także z checi poszerzenia wlasnej wiedzy, rozni się zasadniczo od tego, który ćwiczyli moi koledzy w latach 80-tych. W moim miescie były dwie sekcje kyokushin i shotokan i w obydwu lalo się na maxa. Mój sensei wbrew opiniom środowiska, wprowadzil zasady kick-boxu do walk kumie, poszerzając arsenal naszych technik o jodan-reczne, oczywiście wszystko w rękawicach. Pozniej długo nie spotkałem takiej sekcji i takiego senseia. Po latach wszystko się zmienilo. W shotokan jest tzw „macanka” i brak gardy, tylko cos jakby wyciagniecie rak do przodu z błaganiem o litość, kyokushin zas w wielu sekcjach jest porzeszony o boks, ale nie jest ćwiczony jako walka kick-bokserska
osu
Napisano Ponad rok temu
nie chce zrobic z kyoka kick boxu, chodzi mi tylko o to zeby czasami powalczyc w tej formule, przejmujac techniki z boku i dodajac nasze kyokushinkowe ;-)
Napisano Ponad rok temu
 ) sprobuje napisac jak ja widze sprawe
 ) sprobuje napisac jak ja widze sprawezaczne od minusow:
jak juz ktos powiedzial macanka a nie kumite - mysle ze wplyw ma na to glownie fakt ze dzisiaj shotokan to w ponad 50% ludzie trenujacy rekreacyjnie i ktorzy na ulicy w majty robia ze strachu przed byle gimnazjalista a nie wina metodyki treningowej
skakanie podczas kumite - generalnie praca stop shotokan to duuuuuzy +++ ale u niektorych wyrabiaja sie zboczenia w stylu jak nie skacze to nie wiem co robic nogami podczas walki (na szczescie u mnie tego nie ma)
delikatnosc wiekszosci shotokanowcow
zbyt duze usportowienie co w polaczeniu z formula WKF sprawia ze czesc zawodnikow to szermierze ktorzy nawet piesci nie potrafia zacisnac
jesli ktos trenuje w Polsce to analogicznie jak w kk obecnosc na stolku prezesa wiadomo kogo
brak low-kickow w kumite
czeste prowadzenie treningow opartych tylko na technikach dozwolonych w wkf-ie
a teraz plusy:
swietna praca na nogach
technika nastawiona na szybkosc - wierzcie mi niektorzy shotokanowcy naprawde blyskawicznie uderzaja
moim zdaniem jedna z najlepszych metodyk treningowych jesli chodzi o technike i stosowanie zasad biomechniki
kizami zuki i gyaku zuki - jedne z najlepszych technik recznych, naprawde swietnie dopracowane pod wzgledem biomechniki a przez adeptow innych szkol czesto lekcewazone (oczywiscie tych co nie dostali nigdy solidnym gyakusem w bebech
 )
 )ogolna opinia ze wszyscy shotokanowcy to mieczaki - naprawde mozna sie naciac jesli ktos tak twierdzi
jesli sie trenuje w Polsce to w porownaniu do wiekszosci sztuk walki stosunkowo nietrudno znalezc naprawde dobrego trenera - czesc z nich prezentuje prawdziwie swiatowy poziom (mam to szczescie u takiego wlasnie trenowac
 )
 )napewno o czyms zapomnialem ale wiekszosc cech chyba zostala zawarta :twisted:
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Nie będę komentować wszystkiego, to jedno mnie uderzyło. Czy coś się zmieniło odkąd przestałem trzaskać powietrze na kihonach i innych katach? Jeśli nie, to śmiem wątpić w tę "świetną pracę na nogach".swietna praca na nogach
Kiedy trenowałem shotokan, byłem uważany za jednego z czołowych zawodników w klubie. Twardy po karatecku i głupi też. Nie o tym jednak miałem pisać. Na zgrupowaniu kiedyś śmiać mi się chciało jak ludzie starsi o kilka stopni uciekali na drugą stronę sali, żeby nie oberwać w kumite. :wink: Na zawody niezbyt chętnie jeździłem, bo były "miętkie" (semi-contact). Tak więc coś niecoś wiem z czym się to je.
Później, mimo, że w karate poruszałem się bardzo dobrze, okazało się, że:
a) jestem zesztywniały, jeśli trzeba poruszać się nieco inaczej niż na karate...
 największy problem w boksie to praca nóg
 największy problem w boksie to praca nógc) nie umiem pracować ze skakanką
d) nie umiem tańczyć* :wink:
* Jeśli kogoś to śmieszy, radzę dobrze się zastanowić, bo o dziwo to ma związek!

Napisano Ponad rok temu
POZDRO

Napisano Ponad rok temu
 no coz prawie przyrosla mi do rak
  no coz prawie przyrosla mi do rak  
 pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Później, mimo, że w karate poruszałem się bardzo dobrze, okazało się, że:
a) jestem zesztywniały, jeśli trzeba poruszać się nieco inaczej niż na karate...największy problem w boksie to praca nóg
c) nie umiem pracować ze skakanką
d) nie umiem tańczyć* :wink:
* Jeśli kogoś to śmieszy, radzę dobrze się zastanowić, bo o dziwo to ma związek!
Czytając twoją wypowiedź wnoszę że twoje karate skończyło się 15-20 lat temu. Obecnie (w dobrych sekcjach) trening gimnastyczny jest tak samo ważny jak siłowy czy techniczny. Skakanka stała się również elementem treningu wprowadzanym już w grupach starszych dzieci. Poza tym wszyscy karatecy których znam za..biście tańczą. Serio.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Garda jest sprawą dowolną (indywidualną) i zależną od dystansu w walce.
Jeszcze raz pozdrowka.
Napisano Ponad rok temu

hehe

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mialem 18 lat i bylem na rowni karatecko twadry i karatecko glupi
nie balem sie nikogo i myslelem ze nogami moge drzewa wyrywac
dopiero moj obecny trener pokazal mi co to prawdziwa twardosc, technika i dynamit
no i nie musze wspominac ze pod jego okiem przez rok zrobilem wieksze postepy niz przez wszystkie pozostale lata
shotokan sie zmienil a u dobrego trenera to naprawde wartosciowe karate
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
A ja tez sie wypowiem.. wszyscy patrzycie na shotokan przez pryzmat WKF , czyli karate sportowego, shotokan to tez tradycyjne karate, czyli nasz PZKT... Mysle ze skakanie i nie trzymanie gardy własnie wzieło sie ze sportowej odmiany shotokanu. w tradycyjnym nie ma takich sytuacji. Tak wiec zapraszam na treningi nie tylko do WUKO ale takze do sekcji shotokany tradycyjnego, wtedy zobaczycie róznice...
POZDRO
A jeszcze inny shotokan sie cwiczy u nas w W.S.I. POLAND

wiec shotkan to bardzo szerokie pojecie.......
  wiec shotkan to bardzo szerokie pojecie.......

Napisano Ponad rok temu
obecnie staram sie rozwijac i sparuje z znajomymi z innych sztuk walki (np.TKD JUDO AIKIDO CRAV MAGA) i smiem twierdzic ze daje sobie rade spokojnie i wcale te moje strzaly nie sa az takie miekkie jak u stereotypowego adepta shotokanu:] wiec tak jakos sie ciesze

LOL PZDR ALL
  LOL PZDR ALLOSU
Napisano Ponad rok temu
a moglbys tu zroznicowac te elementy?mamy elmenty boku i elementy z bjj i jj oraz po czesci z judo(glownie rzuty i dzwignie)no i oczywiscie low-kicki
 co z jj co z bjj a co z jd?  :wink:
  co z jj co z bjj a co z jd?  :wink:

Napisano Ponad rok temu
 POZDRAWIAM  wiem ze wsumnie wszystkie 3 sa blisko siebie  ich historia splata sie ze soba (oprocz judo z tego co wiem
  POZDRAWIAM  wiem ze wsumnie wszystkie 3 sa blisko siebie  ich historia splata sie ze soba (oprocz judo z tego co wiem  lecz moge sie mylic
  lecz moge sie mylic  
  )
)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 Ksywki i Przezwiska Ksywki i Przezwiska- Ponad rok temu 
- 
			 uprawnienia instruktorskie karate uprawnienia instruktorskie karate- Ponad rok temu 
- 
			 Pranie KarateGi Pranie KarateGi- Ponad rok temu 
- 
			 Karatega problem... Karatega problem...- Ponad rok temu 
- 
			 Karatega problem... Karatega problem...- Ponad rok temu 
- 
			 Bracia Gordeau na aucie? Bracia Gordeau na aucie?- Ponad rok temu 
- 
			 Seido Polska Seido Polska- Ponad rok temu 
- 
			 karate a erotyka karate a erotyka- Ponad rok temu