zgadzam sie. tak samo jak w sprincie najszybszy jest mezczyzna etc.Po pierwsze nie twierdze ze zadna kobieta nie dorowna mezczyznie w walce. Twierdze ze najlepiej wytrenowana kobieta nie dorowna najlepiej wytrenowanemu mezczyznie w walce.
nie do konca sie zgadzam. jest to podstawowy mechanizm radzenia sobie z przegrana, u obu plci. pozytywne wydarzenia spisuje sie na czynniki wewnetrzne (staralem sie i ciezko cwiczylem, wiec mi sie udalo) a negatywne na zewnetrzne (poslizgnalem sie na mokrej podlodze).Nie bede sie wglebial ale wsrod kobiet panuje poglad ze porazka jest wywolana czynnikami niekontrolowanymi( jestem slabszy, Jestem za wolny, To nie moja klasa.) Wsrod mezczyzn dominuje myslenie ze czynniki te sa kontrolowalne ( Nie staralem sie, on wydal na te runde wiecej energii, niedocenilem go.)
ok, wszystko ladnie i sie zgadzam. ale nie wynika to koniecznie z punktu przytoczonego powyzej. po prostu mezczyzni po porazce moga miec wieksza ochote na rewanz, cokolwiek.bajka? Badanie zostalo przeprowadzone na tenisistach swiatowej klasy-chyba mi nikt nie powie ze te osoby nie mialy serca do walki- a mianowicie sprawdzono ilu mezczyzn po przegranym pierwszym secie wygrywa dwa pozostale a ile kobiet. Duzo wiecej mezczyzn niz kobiet po poczatkowej porazce wygrywalo- blad statystyczny jest niemozliwy- a badan bylo wiecej i roznych rowniez kwestionariusze utd)
inne badanie: dzieciom w klasie podstawowej powiedziano, ze niebieskoocy (albo o kolor oczu chodzilo. niewazne, reszte pamietam ) sa dwa razy madrzejsi i lepiej sie ucza. bylo to powtarzane przez jakis czas. z nastenego testu wszyscy "lepsi" dostali lepsze oceny. nie mowie, ze nie zgadzam sie z tym, co napisales - zgadzam sie. jako ciekawostke podaje tylko, ze mozna taki mechanizm zastosowac do wiekszosci cech.Dalej: Stereotyp plci jest tak zakorzeniony w naszej swiadomosci ze chamuje nie tylko kobiety ale rownierz mezczyzn. Badanie na jakiejs polibudzie( nie w Polsce) Badanym mowi sie ze zadanie lepiej wykonuja mezczyzni. Wyniki: Zadanie lepiej wykonuja mezczyzni. Badanym mowi sie ze zadanie lepiej wykonuja kobiety( to samo zadanie inni badani): wynik: Zadanie lepiej wykonuja kobiety.
z pierwszym zdaniem sie zgadzam, co do drugiego uwazam, ze powinno im sie dac szansePoza tym masa ciala i wielkosc ciala nie predysponuje kobiet do walki z mezczyznami. Czy poswiecanie wiekszego zainteresowania kobietom na treningach i ich sparingi z mezczyznami przysluzy sie ich umiejetnosciom?
a nie maja? probowalem tych samych argumentow co ty na jedych zajeciach. moge powiedziec, ze zostalem zagluszony przez kobiety i to argumentami.Ale po co od razu zwiastowac swiatu ze kobiety maja taki sam potencjal ( jesli chodzi o destruktywnosc) co mezczyzni?
nie moge sie ne zgdzic z ostatnim akapitem ;]To mi nasunelo pytanie czemu za wszelka cene chce sie zrownac mezczyzn i kobiety. Ja tam sie ciesze ze kobiety sa jakie sa, i uwazam ze te kobiety ktore chca powinny miec prawo zmieniac sie w co chca, jak juz sie stana mezczyznami "bez jaj" moga isc dalej i probowac zachowywac sie jak goryle albo szympansy. Ja tam jednak ciesze sie ze jeszcze istnieje jakas roznica miedzy mna a moja dziewczyna.