Kravka w zyciu....
Napisano Ponad rok temu
Czy jest tu jakiś stary bokser? Boczna pozycja walki przecież to nie tylko ving tsun czy KM, boczna pozycja występowała w boksie tyle że dziasiaj mało kto o tym wie. Zdarzali się spece bokserzy dla których była ona podstawową postawą w walce, dla innych była to tylko forma przejściowa. Podejrzewam że to z boksu (w latach 30 tych) Imi Lichtenfeld pobrał boczną pozycję walki, inną kwestią jest czy robienie z pozycji bocznej podstwowej pozycji walki jest zasadne?
Napisano Ponad rok temu
A poza tym -po co tyle postów nabijać w tym temacie. Odnośnie pozycji do walki i gardy przykład nalezy brac od najlepszych, światowej klasy zawodników i trenerów walki wręcz - przedstawicieli sportów uderzano-kopanych i mieszanych .....a specjalisci israelscy i regionalni kravmaga powinni korzystać z doświadczeń i wiedzy w/w ...a gaworzenie typu-" będę uczył się takiej troszkę innej pozycji i specjalnej gardy" (żeby mnie odróżniono podczas bójki ) - to dobry temat na dyskuję dla gimnazjalistów podczas przerwy międzylekcyjnej ...z całym szacunkiem dla gimnazjalistów:)
Napisano Ponad rok temu
Boks jest ogromnie dochodowym przemysłem i nad techniką bokserską na całym świecie pracują sztaby wybitnych specjalistów.....nad walką bokserską bez rękawic - również pracuje multum speców .....i to nie tylko "wielkich mistrzów ze szkoły czarnych pasów israeli" ........czy jakoś tak
Napisano Ponad rok temu
Co do rozpoznania napastnika po gardzie, to nie ma nic mylnego! Koles od TKD stoi podobnie do kolesia ze sportowego jujitsu. A jak odmienne są te style? Nastawisz sie na solidne kopniaki a tu zaskoczenie i lezysz na ziemi:) Osobiscie w JJ uzywam bokserskiej gardy jakiej mnie nauczono, tylko czasami modyfikuje przy kopnieciach [ czasami tez sie bawie zeby kopniecie wygladalo jak na filmach :D ]
I mojej sekcji na pewno nie nazwalbym patologiczna, ale nie ma co gadac. I tak tam juz nie cwicze.
Napisano Ponad rok temu
Moze dajcie jakies foty lub cos ;]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak na poważnie, to nie ma takiej pozycji, w której nogi masz w jednej lini - rozumiem że chodziło ci, że są one na wysokości tułowia? W końcu zawsze można poprowadzić prostą przez dwa punkty w czasoprzestrzeni Boczna opisana jest świetnie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Frontalna to nieco zmodyfikowana pozycja boczna: przede wszystkim tułów ustawiony jest równolegle do kierunku walki, nogi z trochę większym wykrokiem, palce stóp do przodu. Taka pozycja w porównaniu do bokserskiej zapewnia większą stabliność podczas kopania i prób sprowadzenia do parteru. Oczywiście przed sprowadzeniem stosuje się typowe obrony zapaśnicze. Żadna garda nie jest panaceum na sprowadzenie do parteru czy kop na krocze - należy dostosowywać swoje zachowanie do sytacji i nie stać sztywno w jednej pozycji. Z czasem i wzrostem umiejętności każdy sobie gardę dostosowuje, np. jak umiem i chcę boksować to pozycja będzie bardziej boczna, jak się lepiej czuję w parterze to przyjmuję pozycję, która ułatwi mi wybranie nogi przeciwnika po kopnięciu, czy wejście w nogi - w czasie walki mogę te gardy zmieniać w rytm obranej taktyki (bokser jak wchodzi do półdystansu to także uszczelnia swoją gardę, jak odskakuje do półdystansu to się trochę rozluźnia aby nie tracić sił i zwiększyść szybkość reakcji - mięsnie napięte reagują wolniej). Proponuję obejrzec kilka walk bokserskich, kilka K-1 a póżniej UFC czy PRIDE - różnice w gardach staną się oczywiste (kilka ponieważ zawodnicy też trzymają gardy nieco różnie). Proponuję nie wierzyć ślepo swoim trenerom tylko pogrzebać po necie, przeczytać parę książek, oglądać czasem jakieś walki i pomyśleć trochę samemu (uwaga aby nie przekombinować !) - to naprawdę nie boli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak w ogole to mam doskonaly obrazek pozycji bocznej Vide : Mortal Kombat 2 A tam startowali najlepsi zawodnicy na swiecie, wiec tzn , ze pozycja boczna jest bardzo dobra! Kto jeszcze chce podjac polemike?
Napiszcie w koncu czy ktos musial wykorzystac umiejetnosci nabyte na treningach! Chyba ,ze nikt ...
Napisano Ponad rok temu
Przed low kickiem mozesz sie obronic w bardzo prosty sposob ;], na tajskim masz taka obrone (unosisz noge wykroczna w gore z zgietym kolanem mniej wiecej o kacie prostym ;]). A macie moze zdjecie tej gardy frontalnej? ;]
czego ty nie powiesz! .........a stópka przy takim bloku ma być uniesiona,pod kątem prostym do golenia czy opuszczona? ....a może należałoby zasięgnąć opinii p.Sawickiego na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest tak jak karate Kyokushin i Oyama. Wiec daruj sobie nabijanie sie z Sawickiego, czy Adamczyka. Jestem pewien, że gdybyś miał stoczyć spara z Sawickim to bys nie wytrzymał minuty. A tak w ogole poczytaj troche historii, to może czegoś mądrego się dowiesz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
slyszalem ze (...) Pan Sawicki lub Pan Adamczyk
Tiiaa... :?podobno p.Sawicki
Gabaryty to nie wszystko :wink: .Sawicki jest mikrusem strasznym więc jakoś nie daję mu dużych szans w starciu z kimś dorosłym (mam na myśli gabaryty) i doświadczonym
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
treningi w ASiTR KEMVOCOMBAT, sezon 2006.2007
- Ponad rok temu
-
Parę pytań na temat Combatów.
- Ponad rok temu
-
Kiedy kurs Krav Maga w Lublinie?
- Ponad rok temu
-
WASZE OPINIE
- Ponad rok temu
-
Książki do Krav Maga
- Ponad rok temu
-
System walki w bliskim kontakcie
- Ponad rok temu
-
Obóz nad BIAŁKĄ 2006
- Ponad rok temu
-
Zakończył się kolejny letni obóz Krav Maga.
- Ponad rok temu
-
STAŻ ESDS W WARSZAWIE 26-27.08.2006
- Ponad rok temu
-
Drobne pytanko
- Ponad rok temu