Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ving Tsun w GDAŃSKU ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
252 odpowiedzi w tym temacie

budo_marek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 235 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ving Tsun w GDAŃSKU ???

W odpowiedzi na taką ofertę znalazł się chętny :) ale wtedy...

Jak chetny sie znajdzie i instruktor dostanie w nos - to wtedy ma swiadkow, ze rzekomo ktos napadl na niego niespodziewanie i jeszcze na policje to zglosi :)
Jak mozna komukolwiek proponowac cokolwiek jak sie go na oczy nie widzialo, nie wie ile on wazy, jak jest napakowany i jakie ma umiejetnosci?
To chyba tak niepokolei w sekcji WT maja.

Druga wersja - zawsze możesz przyjść na trening i tam przedyskutować wszystkie kwestie, bo przecież instruktor nie będzie z Tobą walczył (względy bezpieczeństwa - bynajmniej nie instruktora)... zresztą aby taka walka mogła się odbyć musiała by być na śmierć i życie...

No bo tak tsalifo. To jest tez prawda - udawadnianie na powaznie moze sie zle skonczyc o ile jedna ze stron potrafi uderzyc. Mi nawet nie chodzi, zeby bic sie z Leung Tingiem bo to wiadomo, ze odpada. Chcialbym zobaczyc jak on na mnie te swoje techniki pokazuje - bo jak jest manekin ktory wszystko robi i udaje sztuczki to dziala - tak jak widzialem w necie sporo tych sciemek. Dlatego sie pytalem o jakies otwarte seminarium a koles mi na to, ze sa jacys kolesie co chca sie ze mna sprobowac, ze on stanie ze mna w parze i inne bzdety.

Gosc nie rozumie slowa pisanego.

marek - a kim dla ciebie jest ten LT ze tak go bronisz? Chleb ci daje? Karmi cie?
Normalnie sekta - za mistrza by zycie oddal :) :rofl:

tak jak myślałem wróciłes do piaskownicy
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to też nie mój cyrk i też wiem czym to sie skończy, zawsze tak samo, anonim udaje fachowca a tu bezkarnie może mówić wszystko o wszystkich

Ty chyba masz cos z glowe koles nie tak. I to wcale pisze powaznie.

Po pierwsze: pytalem sie pare razy o seminaria otwarte jak w BJJ/VT - czy LT takie cos w Polsce organizuje - nie otrzymalem odpowiedzi. Tylko jakies szczekania z twojej strony

Po drugie nie wszystko o wszystkich tylko konkretnie o Leung Tingu - i dlatego pytam sie o Leung Tinga a nie o ciebie czy twoich kolesiow.

Rozumiesz o czym pisze czy nie rozumiesz?
  • 0

budo_wingtsun
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 667 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

xax po pierwsze Twoje posty są na tak niskim poziomie że odbieram za uwłaczające że na nie odpowiadam. mam nadzieje ze zrobie ten błąd po raz ostatni.

Najpierw byś się zorientował czy przypadkiem nie wyrzucasz z siebie jakiś oszczerstw w kierunku ludzi którzy w świecie kungfu zaszli dalej prawdopodobnie niż Tobie kiedykolwiek się uda.

Myślisz że każdy instruktor jeżdżąc i robiąc seminaria czeka na takich 15 latków (może się podpiszesz?) którzy chcą się z nim bić? niby co mają z tego miec? Mi by się na przykład nie chciało.

A jakbyś się zniżył do tego intelektualnego wyzwania i najpierw sprawdził chociaż czy to co mówisz jest prawdą też byłoby miło.

Zresztą dostałeś propozycję walki TCHÓRZU. Tekst z mafią potwierdza tylko poziom umysłu który reprezentujesz.

Łatwo wyzywać i obrażać kogoś niedostępnego.

Rozumiem też że fakt że ktoś odpowiada na Twoje posty powoduje nagły wzrost poczucia Twojej wartości. Niestety obawiam się też że większość ludzi współczuje Ci i tyle. W związku z powyższym raczej nie dostaniesz więcej odpowiedzi ode mnie ( i pewnie do nikogo wiecej tez nie ).

proponuje zojkotować wypowiedzi pana xax'a i na nie wiecej nie odpowiadać.
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najpierw byś się zorientował czy przypadkiem nie wyrzucasz z siebie jakiś oszczerstw w kierunku ludzi którzy w świecie kungfu zaszli dalej prawdopodobnie niż Tobie kiedykolwiek się uda.

W biznesie daleko zaszli. Mi chodzi o umiejetnosci. A skoro piszesz, ze rzucam jakies oszczerstwa, to moze powiedz z kim Leung Ting walczyl do tej pory? Nooo, kolego - konkretne argumenty. Czekam. To ze ktos ma organizacje to nie znaczy ze do czegokolwiek doszedl. Jakies arguemnty Ja napisalem tylko ze z niego dupa nie fighter. Nic wiecej. A skoro sie myle - to sprostoj moja wypowiedz. Z kim sie sprawdzal, cokolwiek - nie mam absolutnie na mysli tu jakichs MMA - cokolwiek, nawet jakies historie z przeszlosci z kim walczyl, z kim wygral itp.?

Myślisz że każdy instruktor jeżdżąc i robiąc seminaria czeka na takich 15 latków (może się podpiszesz?) którzy chcą się z nim bić? niby co mają z tego miec? Mi by się na przykład nie chciało.

Mi tez by sie nie chcialo. Na pewno nie za darmo. Dlatego zapytalem o otwarte seminaria - ale jak widze - caly czas z WT unikaja tego tematu jak ognia.

A jakbyś się zniżył do tego intelektualnego wyzwania i najpierw sprawdził chociaż czy to co mówisz jest prawdą też byłoby miło

Tzn co? pytam sie poraz kolejny o fakty dotyczace LT - co on faktycznie takiego osiagnal oprocz pokazowek ze swoimi uczniami.

Zresztą dostałeś propozycję walki TCHÓRZU. Tekst z mafią potwierdza tylko poziom umysłu który reprezentujesz.

Ty chyba durny jestes? Propozycje walki z kim??? Co mnie obchodzi twoj kolezka? Rozmowa zaczela sie od LT a ja zapytalem sie o otwarte seminaria i ciekawy jestem czy takowe w ogole sa a jak tak po ile jest wjazd.

Łatwo wyzywać i obrażać kogoś niedostępnego.

Nie przesadzaj koles. To nie jest twoj wujek czyba ze traktujesz go jako guru sekty.
Ja mowie o kims w sumie anonimowym, ktory nigdy tutaj nie zawita - wiec obrazic sie nie moze zbytnio.

PEACE

Rozumiem też że fakt że ktoś odpowiada na Twoje posty powoduje nagły wzrost poczucia Twojej wartości.

Zle rozumiesz. Zadalem proste pytanie na temat otwartych seminariow w Polsce z LT i nic poza tym. Ty tez masz problemy z rozumieniem pytan? To u was norma? Wy wszyscy jestescie po zawodowce czy jak?

Niestety obawiam się też że większość ludzi współczuje Ci i tyle. W związku z powyższym raczej nie dostaniesz więcej odpowiedzi ode mnie ( i pewnie do nikogo wiecej tez nie ).

Od LT moze i wspolczuja - co mnie to obchodzi. Wiekszosc moze rzeczywiscie zacznie sie zastanawiac czemu ten LT nie robi otwartych seminariow - bo z waszych wypowiedzi to jasno wynika. Skoro jest postacia medialna - ma mnostwo szkol - to chyba mu zalezy na tym by publicznie pokazywac jak dobry to jest system.

proponuje zojkotować wypowiedzi pana xax'a i na nie wiecej nie odpowiadać.

To sobie "zojkotuj" :lol:
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tsalifio - zbiera mi sie na bana? :) :lol:
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak powiem że tak, to stanę po stronie Twoich oponentów... jak powiem że nie to stanę po Twojej stronie :)

więc narazie pozostanę bezpieczny po swojej stronie klawiatury :)
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no chyba że za przekręcanie mojej "ksywki" :P
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A od czego ta ksywka tsailifio?

PS.
tsailifio - a moze ty cos wiesz bo od przedstawicieli szkoly LT informacji nie dostalem. Walczyl z kimkolwiek ten LT? Kiedykolwiek? Wiesz cos na ten temat? Sa chociaz jakies mity czy legendy?
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A od czego ta ksywka tsailifio?

PS.
tsailifio - a moze ty cos wiesz bo od przedstawicieli szkoly LT informacji nie dostalem. Walczyl z kimkolwiek ten LT? Kiedykolwiek? Wiesz cos na ten temat? Sa chociaz jakies mity czy legendy?

tsailifo ---> tsai li fo ---> cai li fo ---> choy li fut :)

co do LT nigdy nie słyszałem o jego walkach :)
  • 0

budo_belial
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mialem (nie)przyjemnosc cwiczyc WT ok roku.... System sam w sobie jest bardzo dobry.
To co napisal WingTsun - kluczem jest metodyka i to odroznia te galaz od innych. Wiekszosc treningu tzw. klasycznych styli to glownie silowka + formy, a cel to sparring na zasadzie skakania i "boksowania". WT skupia sie na meritum sprawy tj walce realnej dajac nawet niezbyt sprawnej osobie potezne narzedzia zanim bedzie robila 200 pompek. Kluczem sa repetycje cwiczenia z partnerem dajace niesamowite rezultaty. Jednakze tak jak zauwazyl Tsailifo jest wiele sztuk walk, ktore leza na przeciwnym biegunie, a doskonale sobie radza i sa skuteczne. Wiele adeptow jak i nauczycieli WT o tym zapomina. Slyszalem wiele lekcewazaych opinii od mojego sihinga nt karate, boksu itd i sam fakt ze cwiczylem pare lat inne kung-fu bardzo mu przeszkadzal..... Coz ciezko miec do takiej osoby szacunek jesli ona nie ma szacunku ani do ucznia ani do innych styli. Czy osoba ktora ciezko i uczciwie cwiczy lub cwiczyla inny styl nie zasluguje na szacunek?
Wydaje mi sie ze cos ala Towarzystwo Wzajemnej Adoracji jak najbardziej funkcjonuje w swiatku WT. Co do dysonansu miedzy dydaktycznym geniuszem LT, a jego realnymi dokonaniami to rowniez to widze mimo, ze wysoko oceniam tzw. LT WT. Mimo ze widzialem LT na zywo, a na filmach niezliczona ilosc razy to nie zrobil na mnie zadnego wrazenia. Jest to dosc ciekawe zagadnienie. Nie chce jednak pisac ze jest zlym fighterem, bo nie sprawdzalem :) Szanuje go za to czego uczy i chce wierzyc, ze majac wiedze o tym jak zachowuja sie niektorzy sihingowie zareagowalby odpowiednio. Podkreslam nie oznacza to, ze to czego naucza jest zle. Wrecz przeciwnie jest genialne :) Opieram to na dosw. paroletnim w kung-fu tradycyjnym bliskim klimatom Tsailifo. Natomiast co do otwartych seminariow :) WT to jedna z najbardziej skomercjalizowanych odmian KF. Nic tam nie jest otwarte, nie ma nic za darmo, a nawet po normalnej cenie. Normalna cene trzeba mnozyc przez 2 albo 3. Bedac uczniem, a nie placac za tzw. prywatne lekcje (ceny nie bede podawal, bo wiekszosc nie uwierzy) nie naucza cie np. chi-sao. Umiejetnosci sa najmniej wazne na drodze rozwoju. Mowie to z bolem poniewaz zostalem w zasadzie zmuszony do przerwania treningow mimo ze bardzo chcialem. Moralnie WT to bagno dlatego obserwujemy rozlamy tak w Polsce (Chung Yung) jak i w Europie czy USA (EBMAS). Malo tego jesli odmowisz udzialu w seminarium lub partycypacji w sztucznie kreowanych kosztach np. jakas legitymacja (prosze nie myslec ze chodzi o 30 zl) to jestes skazany na represje tzn umowmy sie nie mozesz odmowic. Jestes w zasadzie bankomatem. Jesli ktos mysli ze LT zorganizuje "otwarte" seminarium to jest to dla osob znajacych realia WT conajmniej zabawne :) Dla mnie osoby wychowanej na klasycznym,tradycyjnym KF zasady WT byly ciezkie do przyjecia. Zamiast tradycji,szacunku,tolerancji,zyczliwosci spotkalem pazernosc na $, zawisc, nietolerancje, 0 tradycji, fanatyzm i ignorancje stylowa oraz co tu duzo mowic chamstwo. Na szczescie nie dot. to wszystkich osob.
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aaaha, zatem widze ze troche sie wyglupilem z tym sparingiem z Panem LT :oops:
To ja nie mam wiecej pytan. Przepraszam za okreslenie ":dupa: a nie fighter". Fakt - powinienem inaczej ujac swoja mysl. Niezbyt przyzwoicie to wyszlo.
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Belial - piszesz, ze widziales LT na zywo. Powiedz mi - a jak tam w takiej sekcji jest? Odrzucmy na bok kase, skladki itp. Przyjezdza taki LT i jak to wyglada? Zalozmy ze jestem uczniem, 2 lata chodze, place wszystkie skladki, biore prywatne lekcje, jestem pro niz anty.

Czy jak LT przyjedzie mam prawo np. z nim w czyms sie niezgodzic, powiedziec ze ta a ta technika nie jest najlepsza? Ze lepiej to a to zrobic tak i co na to LT? Wyrzuce mnie z sekcji czy jak?
  • 0

budo_belial
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy jak LT przyjedzie mam prawo np. z nim w czyms sie niezgodzic, powiedziec ze ta a ta technika nie jest najlepsza? Ze lepiej to a to zrobic tak i co na to LT? Wyrzuce mnie z sekcji czy jak?

z tego co widzialem to w WT panuja zasady mocno konfucjanskie ;) sam stosunek do stylu bardzo fanatyczny. wszystko inne jest zle i nieskuteczne. liczy sie tylko WT. jesli uwazasz ze cokolwiek jest nieskuteczne to lepiej zrezygnuj bo takich tam nie potrzebuja. jesli masz na mysli to ze na seminarium rozmawiasz o glupotach z sijo czy dai-sifu i mozesz mowic co ci slina na jezyk przyniesie to jestes w glebokim bledzie. jesli sijo zapragne cos ci powiedziec to mozesz (musisz) wysluchac, ale najpierw przed i po uklonic sie! jakiekolwiek pytanie do niego jest autoryzowane np. przez krajowego sifu, a podwazenie sensownosci techniki, systemu,krytyka skonczyloby sie zle. nie wiem czy byl taki smialek wogole :D moze niekoniecznie limem, ale nie pocwiczylbys tam dlugo napewno byloby to odebrane bardzo, bardzo negatywnie. sa szkoly gdzie mistrz moze byc mistrzem bo np. ma doskonala technike i wiedze, a jednoczesnie moze byc kumplem poniewaz autorytet po prostu jest niejako samoistnie. nie musisz wejsc na piedestal zeby cie uznano za wielkiego. stawianie sobie pomnikow za zycia nie jest najlepszym pomyslem. szacunek to cos co sie ma lub nie. to jak ojciec ktory przeciez nie musi cie lac pasem abys go szanowal :) inny bedzie bil ile wlezie i wymuszal posluszenstwo, a osiagnie efekt czasem odwrotny niz ten ktory po prostu przekona cie do swoich racji. w WT szacunek buduje sie raczej na zasadzie narzucenia. w kuluarach, w szatni mowi sie jaki to Leung Ting jest chytry i ze ktos tam znow kupil stopien a nic nie umie :) slyszalem wiele niekoniecznie zalezy mi aby teraz o tym pisac, ale z kolei na sali wszyscy klaniaja sie w pas i bija poklon y. ta hipokryzja mi sie nie podobala. oczywiscie nie chce powiedziec ze nalezy kontestowac etykiete na sali i nie okazywac respektu dla sifu bo zadne KF tego nie toleruje, ale pewna skrajna przesada np. te poklon y po co drugim zdaniu jak okreslenia jakie sam sobie nadaje w stylu Grand Grand Master Leung Ting GGM (czy profesor, doktor itp) sa w pewnym sensie zalosne (wg mnie oczywiscie) i wiekszosc osob udaje ze tego nie widzi
  • 0

budo_kenjiro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1799 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

xax, wrócę to Twojego epizodu o Bruce i WSL w filmie razem. Nie było takiego filmu z Brucem, w którym kreowany przez niego bohater miałby mistrza z którym by ćwiczył.

Wejście Smoka - mistrz=mnich z Shaolin, w czasie filmu jedynie rozmowa...
Droga Smoka - nie ma mistrza ;)
Wściekłe Pięści - był mistrz, ale w grobie
Wielki Szef - nie ma mistrza
Gra Śmierci - tym bardziej nie ma mistrza

Więcej filmów Bruce nie nakręcił, więc albo wyssałeś to z palca, albo widziałeś (jak ktoś tutaj już napisał) Bruce'a Li ;)
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kenjiro - jak bum cyk cyk :) Nie no powaznie mowie - ale to byla jakas lipna produkcja. Powiedz mi jedno - czy byli jacys dublerzy Bruce'a? Ja to widze tak, ze to musial byc Bruce Lee na 100% bo to chyba byl jedyny film z tych durnych akcji co WSL w ogole wystapil. Powaznie mowie - z tego co wiem WSL w ogole w tych durnych HK filmach nie wystepowal, ja tez sie zdziwilem jak ogladnalem. Film lecial po niemiecku na SAT1 jak pamietam czy RTL pare lat temu. Wejdz moze na jakies forum chinskie, HK gdzie uzywaja angielskiego jak to cie bardzo interesuje, bo ja za Chiny Ludowe ci nie powiem jaki to byl tytul. WSL odegral tam epizod, jak dobrze pamietam Bruce zachodzil cos z nim testowac. 2 czy 3 sceny po 2 min kazda, jakies wyrezyserowane techniki Wong-Brucee

I to na pewno nie byl zaden znany film z Brucee Lee - jakas tandeta za wczesnych czasow jak zaczynal kariere Brucee - tak mi sie wydaje.
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cos mi jakos te drugie e do Bruce sie czepia, chyba od tego Lee :D
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cos tutaj znalazlem o filmie jakims:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_-dmr-
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 293 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pamietam ten film ale moge cie zapewnic ze to nie byl Bruce Lee a jego sobowtor a sam film byl krecony w kilka lat po smierci Bruca - bodajze 1975-76 rok
  • 0

budo_xax
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No chyba tak, ja tam historia Bruce'a sie nie interesuje ale z tego linku co podalem jednak to byl chyba sobowtor - musial skubany byc podobny bo nie zwrocilem uwagi na ten fakt albo bylo po paru piwach :-)

"Over the years Sifu Wong was involved in a number of film and television projects, including the movie "Bruce's Fingers" in 1976, starring Bruce Lee look-alike Bruce Le (Lu Hsiao-lung), in which "Sifu" simply played himself, the hero's instructor."
  • 0

budo_zbyszek
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 84 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co pewien czas pojawia się podobny temat i bez względu na to jakie umiejętności ma LT a jakie miał WSL zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego uczniowie Yip Mana uczą zupełnie innych rzeczy, są w opozycji względem siebie i każdy twierdzi że jest tym jedynym prawdziwym spadkobiercą przekazu Yip Mana. Czy Yip Man celowo uczył każdego inaczej i jaki miał być tego sens :?:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024