Japoński mistrz aikido w Przemyślu
Napisano Ponad rok temu
19 stycznia, czyli dzisiaj, do Przemyśla dotrze Toshimi - 2 dan aikido. Toshimi pochodzi z kraju kwitnącej wiśni, gdzie od 13 lat trenuje aikido.
2 miesiace był w Łodzi, gdzie uczył się jezyka polskiego, aby móc krzewić kulturę wschodu na naszym łez padole.
Poprowadził u nas w sekcji jeden trening a w innym jedynie uczestniczył, jest bardzo sympatyczny.
W Polsce ma zostać 2 lata - nie wiem, czy spedzi je całe w Przemyślu.
Wszystkiego dobrego dla przemyskich aikidoków szczęściarzy :wink: ,
ola
Napisano Ponad rok temu
Z Japonii to dobra jest elektornika, gry komputerowe i trochę motoryzacji.
Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Napisano Ponad rok temu
to dobrze, bo:
Aikido pochodzi z Japonii, nauczy ich dobrze liczyć po japoński, szacunku do gi i tradycji. Poziom jest poziom a japoński instruktor w Przemyślu to bomba moim zdaniem. pozdrowienia dla pana Japonczyka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jesli chodzi o elektronike, to "piece" wole zdecydowanie brytyjskie, a glosniki skandynawskie lub francuskie...
Napisano Ponad rok temu
Byliśmy w tym dniu bliżej Japonii ;-) To bardzo miły i sympatyczny człowiek o dużych umiejętnościach. Naprawdę nierozumiem tej bezpodstawnej krytki.
Pozdrawiam ( tych co pamiętają że aikido jest japońską sztuką walki i tych co o tym zapomnieli )
gogatsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gogatsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kanagawa Toshimi sensei byl rowniez gosciem Wrocławskiej Akademii Aikido i w dniu 27 grudnia 2005 prowadził trening w naszym dojo na ul. Zielińskiego 61 we Wrocławiu.
Byliśmy w tym dniu bliżej Japonii ;-) To bardzo miły i sympatyczny człowiek o dużych umiejętnościach. Naprawdę nierozumiem tej bezpodstawnej krytki.
Pozdrawiam ( tych co pamiętają że aikido jest japońską sztuką walki i tych co o tym zapomnieli )
gogatsu
To tak jest u nas wkraju jeszcze nie wiadomo kto jak i gdzie do końca.
A już wiadomo że to jakiś dupek, bedzie nudno za drogo i wogóle do kitu.
Przyzwyczaj się. Od razu będzie Ci się żyło lepiej.
Napisano Ponad rok temu
Ninja, co się z Tobą dzieje, znowu piłeś ? Zacząłeś treningi aikido głównie dlatego, że odnalazłeś nutkę „japońskości”, a jedziesz po tych biednych Japończykach i wszystkich zainteresowanych głębiej kulturą Orientu, jak po burych sukach.ale jakiej krytyki?? Poprostu czasy w ktorych kazdy srał za japonczykiem sie juz skonczyly. mamy tu rodzimych mistrzow z 5 danami ktorzy w niczym nie ustepuja tym japonczykom z japoni. Malo tego - w japoni wyczytujac tu na forum wywnioskowalem jedno. Tam o wiele latwiej o stopien dan niz tu w PL. Co dowodzi ze w PL mamy wysoki poziom. Nasze 3,4,5 dany naprawde w niczym nie ustepuja tym japonskim danom. Bynajmniej tak mi sie wydaje. A byc bardziej japonski niz sam japonczyk? To czysta glupota. Jak kogo interesuje kultura japoni to bez wizyty japonczyka nauczy sie szacunku i etykiety jaka powinna byc na kazdym treningu aikido. Ja jestem tradycjonalista. Zaczalem treningi aikido glownia dlatego ze w aikido odnalazlem nutke "japonskosci" napewno wieksza niz np w judo. I jakos problemu nie mam ani z etykieta ani szacunkiem. I do tego nie byl mi potrzebny zaden japonczyk. Milo jak odwiedzaja nasz kraj goscie z kraju kwitnacej wisni,bardzo milo. Staz z shihanem to ja rozumiem, ale jezdze na nie glownie dlatego by zdobyc wiedze na temat aikido a nie po to by podpatrzyc jaki to on jest japoński i pozniej go wiernie nasladowac...
Nikt nie mówił o „sraniu za Japończykiem”, jak się byłeś łaskaw wyrazić, ani o noszeniu go w lektyce po dywanie z płatków róż. Przyjeżdża zwykły człowiek, z krótkiego opisu sądząc dosyć sympatyczny (uczestniczy sobie spokojnie w treningach, próbuje się uczyć języka polskiego) a przy tym jako i Ty aikidoka i tyle. Swoimi rozemocjonowanymi i krytykanckimi postami bynajmniej nie potwierdzasz swoich zapewnień, że z szacunkiem nie masz problemu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kopnąłby z obrotu.Gdbyby przyjechał Chuck Norris.........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I polizać swój własny łokiećz połobrotu kolego polobrotu. Podobno potrafi podniesc krzeslo na ktorym siedzi...
Napisano Ponad rok temu
Ninjo drogi, się mi wydaje jednak, że pieprzysz. Nikt Ci nie mówi, że masz bałwochwastwo uprawiać. Nikt nie każe Ci być bardziej papieski niż papież. A jak przeczytałem to co napisać raczyłeś, pojawiła mi się taka ...polskość....nikt mi tu, kurna, nie będzie podskakiwał.
Tak pieprze,zle nie glupoty lecz... :roll:
A Chuck Noriss to podobno jest męski do tego stopnia, że nawet jego włosy na klacie są owłosione.
Napisano Ponad rok temu
Podobno potrafi podniesc krzeslo na ktorym siedzi...
To nie Czak tylko baron Munhausen tak robił. I nie krzesło, ale tylko siebie z bagna za włosy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Z koniem na dodatek.To nie Czak tylko baron Munhausen tak robił. I nie krzesło, ale tylko siebie z bagna za włosy :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido, SW, Budo
- Ponad rok temu
-
o stopniach - ładne
- Ponad rok temu
-
Zagrożenia duchowe:Techno aikido amulety(new age)
- Ponad rok temu
-
Skutecznośc dźwigni
- Ponad rok temu
-
"w oku cyklonu jest cisza.ale jak tam dotrzeć?"
- Ponad rok temu
-
Takashi Kuroki w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Daniel Vetter w Gdansku
- Ponad rok temu
-
Staż - Jacek Wysocki - Biała POdlaska 13-14 stycznia 06
- Ponad rok temu
-
Czy bol jest nieodlacznym skladnikiem dzwigni?
- Ponad rok temu
-
Gratulacje dla Redakcji
- Ponad rok temu