Okulary
Napisano Ponad rok temu
sam zaczolem niedawno nosic okulary i temat mnie ciekawi
mysle ze moje zachowanie byloby nastepujace
zucic okulary na bok wykonac akcje a potem poszukac okularow albo spieprzac(nie chcialbym bo mnie prawie 500$ kosztowaly te bryle)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o akcje na ulicy, gdzie liczy się szybkość reakcji, to na ściągnięcie okularów nie ma co liczyć, bo po prostu może na to zabraknąć czasu. Owszem, widziałem kiedys jakąś technikę (bodajże z krav magi), która polegała na szybkim ściągnięciu okularów i włożenie napastnikowi zauszników od oprawek prosto w oczy, jednak moim zdaniem w czasie potrzebnym na wykonanie tej techniki można z powodzeniem zadać przynajmniej 3 ciosy. Przecież logiczne jest, że w razie jakiejś niespodziewanej awantury nikt nagle nie zawoła "chłopaki, czekajcie, nie lutujcie jeszcze, bo musze ściagnąc okulary!"
Nie do końca masz rację. Dostałeś kiedyś porządnie między oczy w okularach? Ja tak, kilkanaście lat temu i do dziś mam wgłębienie w kości od nosków - o dziwo szkła wtedy wytrzymały, ale nos już nie...
100% racji. Właściwie moim zdaniem nawet po wyłapaniu porządnego strzała w okularach prawdopodobieństwo rozbicia szkła jest znikowe (już prędzej wyleci ono z oprawki), cała siła uderzenia przechodzi na noski, czyli najbardziej ucierpi właśnie nos.
Jeśli chodzi o soczewki. W żadnym stopniu nie nadają się one do sparingów w stójce w formule full (kickboxing i boks). Po prostu po mocnym ciosie w okolice oka soczewka albo się podwija, albo całkowicie z oka zlatuje (i tu mnie nikt nie przekona że jest inaczej, bo sam to przerabiałem ) Jeśli chodzi o parater to nie wiem, bo nie ćwicze, ale był kiedys wątek o soczewkach na forum, i raczej przeważały opinie, że jednak kulanie się w soczewkach jednak komfortowe nie jest.
A tak wogóle to ponoć okularników się nie bije, więc w razie zadymy szybko zakładajcie okulary
Napisano Ponad rok temu
Okulary mu wtedy *zgoliły* prawą brew :? .
Nie wiem co by to musialy byc za bryle zeby stanowily ochrone ? Chyba jakies takie od wiertarki .
Napisano Ponad rok temu
Teraz sobie elegancko chodze w szkłach kontaktowych . Fajna sprawa tylko jeszcze w nich nie zebrałem w ryja wiec nie wiem jak to bedzie ( powinny sie trzymac ) .
Zero problemu, tylko jak masz spuchniete łuki brwiowe tak że oka nie możesz otworzyć to troche ciężko się je wyjmuje ;]
Napisano Ponad rok temu
1. Nie każdy, nie zawsze i nie wszędzie może miec szkła kontaktowe - wrażliwość oka jest cechą indywidualną i każdy musi się sam przekonać
2. Dla noszących oklulary: pojawiły się na rynku (kurewsko drogie niestety) szkła poliwęglanowe - zajebiś..ie wytrzymałe, nietłukące (mam takowe, sprawdzałem) - do tego można kupić tytanowe oprawki (oprawek nie kupiłem z braku funduszy). Taki zestaw można zawiązać na supełek, usiąść na nim i nic się z tym nie dzieje. Niestety cena takiego zestawu to około 2500 PLNów minimum...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie rozwiązanie jest proste, w sytuacji zagrożenia jednym płynnym ruchem odrzucamy okulary jak najdalej, kasujemy przeciwnika i idziemy po okulary. Robiłem tak kilka razy i okularom nic się nie stało a są ze szkła. Słyszałem jeszcze, że można dla zmylenia przeciwnika rzucić mu okularami w twarz i i przywalić z piąchy ale nie próbowałem.
A nie łatwiej przy******** klientowi z kampera w nos lub w szczęke, przekopać i się zmyć
Zauważ, że jak zdejmujesz okulary to koleś już wie, że zaraz pujdzie plomba. Gdy ktoś zaczepia okularnika to pierwsze czego się spodziewa to właśnie zdjęcie okularów, troche się zdziwi jeśli odrazu dostanie plombe...
Zresztą przeanalizujcie czas:
1:Zdjęcie okularów (koleś już wie że będzie źle i prubuje uprzedzić atak) i wyprowadzenie seri.
2: Wyprowadzenie seri.
Co szybsze
A jeśli chodzi o stłuczenie okularów to mam zwykłe plastikowe szkła i dostałem z główki prosto w nie, tylko oprawki się powyginały...
Napisano Ponad rok temu
Lionus :
Przy okazji zadam pytanie ludziom, którzy ćwiczą w szkłach kontaktowych: czy pot spływający z czoła do oczu nie powoduje problemów (pieczenie od soli)? Oraz czy nie zdarza się odklejenie szkła podczas intensywnego treningu (gdy np. oko trochę 'wyschnie')?
Dlatego na treningach jestem bez zadnych okularów/szkieł kontaktowych .
Pot + co by nie powiedziec syf na macie ( bo z reguły najczystsze to maty nie są :-) ) .
Kontakty trzeba utrzymywac w czystosci i nie nosic tak jak kolega 24godziny na dobe 8O a juz bron boze spac w kontaktach !!!!
Ja od 9 lat trenuje w kontaktach i nie mam zadnych problemow typu pieczenie oczu. Noszac soczewki o wysokim wspolczynniku przepuszczania tlenu mozna spokojnie w nich kimac w ciagu dnia, tymniemniej nie zalecas sie noszenia ich przed dluzej niz 8-10 godzin choc ten raz w miesiacu jak zalozysz na 24 to nie powinno bc z tym problemow. Wiem to wszystko od oklulistki z Fielman'a
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak 8) tyle ze czasem soczewka moze sie zsunac i spasc, mi to sie max 4 razy zdarzyloA więc, żeby nie było niedomówień - powiedziałbyś z czystym sumieniem i pełną świadomością tego co mówisz (hehe, bez obrazy), że polecasz trening w soczewkach kontaktowych? Wybacz za ''ciągnięcie'' ale wolę mieć pewność...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co powiecie na to ze nie kreca juz Reksia? Przeciez soczewka kontaktowa jest wykonana z hydrożelu przez co dostosowuje sie do oka i nie moze spowodowac zadnego uszkodzenia. Moze co najwyzej sie przerwac. Ja dostalem raz pigułe w oko tak ze nie wnikajmy a soczewka pozostale nietknieta. Trzy pozostale razy dostalem juz słabiej i tez byla nietknieta :wink:soczewki hmm super super a co powiecie na to ze dostaniesz kopa w oko?.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
głupie baby
- Ponad rok temu
-
STEREO
- Ponad rok temu
-
Opanować strach
- Ponad rok temu
-
Co zrobić jak spotka się sku***a który może mieć AIDS?!
- Ponad rok temu
-
Lać czy nie lać - O to jest pytanie?
- Ponad rok temu
-
Bitbule i bajsbole
- Ponad rok temu
-
Obrona przed kopem w jaja
- Ponad rok temu
-
Psy obronne i bojowe