SKAKANIE PRZEZ KIJ
Napisano Ponad rok temu
Sprawność - «zdolność żywego organizmu do wykonywania określonych czynności; dobrze opanowana i wyćwiczona umiejętność ruchowa lub umysłowa; zręczność».
Ale nie od każdego można wymagać szpagatów etc..Nie każdy ma do tego predespozycje mimo iż sumiennie ćwiczy. Czasem ciało na to nie pozzwala (albo jego nadmiar ).
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Tak , tak , bardzo przydatne ....... w cyrku
Na przykład tam.
A tak na powage - po jaka cholere potrzebna jest taka sztuka ? w karate :roll:
Chodzi mi o ogólną sprawność. Giętkość, bibkość, skoczność - to się przydaje. Trzeba być ogólnie bardzo dobrze sprawnym, jeśli chce się iść "dalej". Ja chcę umieć skakać przez kijek, akurat tak wyszło. Czasem warto zrobić coś dla siebie, nie tylko bo trzeba, chyba co nie
Napisano Ponad rok temu
No naprzykład jak zakuli cię z tyłu a wolisz z przodu. :wink:A u nas taka jedna tez chciala sprobowac , wziela miotle i ..... poooleciala
A tak na powage - po jaka cholere potrzebna jest taka sztuka ? w karate :roll:
Napisano Ponad rok temu
Ale sekretnej, starożytnej sztuki skakania przez kij od szczotki raczej tam nie uświadczysz... :wink:Jakbyś popatrzał na wymagania egzaminacyjne w karate,judo,czy innych sztukach walki to sprawnościowe żeczy tam są.
Dla mnie to czysta strata czasu. Może zabawa dla dzieci.
Chcesz skakać to po prostu skacz, potem ćwicz tobi, albo i wskakiwanie ze stompem na leżącego przeciwnika. :twisted: Ale po grzyba przez jakiś cholerny kij??? 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale sekretnej, starożytnej sztuki skakania przez kij od szczotki raczej tam nie uświadczysz... :wink:Jakbyś popatrzał na wymagania egzaminacyjne w karate,judo,czy innych sztukach walki to sprawnościowe żeczy tam są.
Dla mnie to czysta strata czasu. Może zabawa dla dzieci.
Chcesz skakać to po prostu skacz, potem ćwicz tobi, albo i wskakiwanie ze stompem na leżącego przeciwnika. :twisted: Ale po grzyba przez jakiś cholerny kij??? 8O
Skakanie przez kij jest bardzo przydatne i czasami tez to cwicze ale tylko wtedy jak sie zona wk...rwi
Tez bym to zamknal ale powyzej moda nie podskoczy
Napisano Ponad rok temu
Tak więc sprawność jest mile widziana, na ostatnim egzaminie shihan Gorai takie rzeczy robił.
skakanie przez kij, chodzenie na rękach, pompki, szpagat.
Ale chyba nie robił osobiście ?? Nie chce mi się w to wierzyć :-)
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie te rzeczy mozna zobaczyć jak wykonuje np K. Midori - w internecie jest do sciagniecia jego egzamin na san dan(zdaje sie ,ze z 1990 roku), gdzie skacze przez kij, straca czapki i kopie z wyskoku w piłeczki.
Co do sposobu skakania przez kij czy pas (prościej przez pas sie skacze) to jest prosta metoda, należy sie pochylić do przodu i dopiero skoczyć. Nie należy tego robic z wyprostowanymi plecami.
marjan wyluzuj troche, nie musisz czytać tego tematu jezeli cie denerwuje a tym bardziej udzielać sie w nim.
Napisano Ponad rok temu
Vop23 - kobita cię pierze kijem? Rany Boskie! przestraszony
Żeby tylko moja połowica nie czytała tego tematu, bo jeszcze się poczuje zainspirowana...
Napisano Ponad rok temu
Vop23 - kobita cię pierze kijem? Rany Boskie!
Żeby tylko moja połowica nie czytała tego tematu, bo jeszcze się poczuje zainspirowana...
8O 8O
Napisano Ponad rok temu
marjan wyluzuj troche, nie musisz czytać tego tematu jezeli cie denerwuje a tym bardziej udzielać sie w nim.
8) ty nie musisz czytać tego co ja napisałem w tym temacie 8)
:drinking: a o mój luz to już spokojna głowa ...
Napisano Ponad rok temu
No skoro sam Oyama to wydumał, to to musi być naprawdę wielce pożyteczna umiejętność.
co jest w tym takiego smiesznego ? to tylko zwykłe cwiczenie treningowe, nic wiecej. Nie wiem dlaczego od razu doszukujecie sie w tym niewiadomo czego.
Probowaliście kiedyś skakac przez kij w ten sposób? Spróbujcie - nie jest to takie łatwe, jak sie moze wydawac.
marjan niestety, ale czytam forum i nie piszesz nic konkretnego o tym cwiczeniu.
drażnią mnie poza tym stwierdzenia tego typu:
Jejku im dłużej was czytam tym głupsi mi się wydajecie...
a szybkie poprawienie wyskoku wsadz między bajki i nie bądź debilem:)
chyba jednak lepiej powiniennes zadbać o luz, zbyt szybko sie denerwujesz... :wink:
troche mnie denerwuje ten temat...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sekcje KK w Krakowie??
- Ponad rok temu
-
Etyczne lub nieetyczne zachowania karateków
- Ponad rok temu
-
Powinni tego zabronić :/ Reklama pewnej szkoły... karate?
- Ponad rok temu
-
Zawody Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
mistrz karata
- Ponad rok temu
-
poszukiwany karateka :)
- Ponad rok temu
-
Kyokushin a zawody :/