EDC kwestia długości ostrza i jego grubości w folderze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
grubosc ostrza 3mm
Napisano Ponad rok temu
Co do grubosci - im wieksza grubosc tym wiekszy zapas mocy ale bez przesady, folderem podwazac nie bedziem raczej wiec na miejskie edc 3 mm spokojnie styknie.
Inna sprawa, ze od dluzszego czasu zastanawiam sie nad jakims mniejszym folderem ok. 3 cali coby byl dyskretniejszy - ale ja na plecach na pasku nosze 4 calowe busse wiec to dlatego
Napisano Ponad rok temu
Czyli miedzy Griptilianem a Aresem, albo Pinnaclem
Od swieta na specjalne okazje 99 mm (710)
Ale jak nie trzeba jedzenia robic, to trzy cale klinga i line grubosci.
Napisano Ponad rok temu
Ale kupa osób woli na EDC mocnieszy i dłuższy nóż - tak naprawdę co kto lubi - jeden lubi żeby był lekki, inny żeby ciężki, jeden żeby był płaski jak mili inny żeby było za co złapać jak Gripa :-)
rozszerzając te parametry dla mnie EDC może mieć od 3,25 do 3,75" i nie być cięższe niż 160-170 g.
Napisano Ponad rok temu
fix EDC 3-5 cali i 4-5 mm grubości
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i najlepiej jeszcze okładziny z G10 i taktyczny wygląd.... wypisz wymaluj AR :wink:a inne parametry? ja jeszcze lubie jak ma mocny klips tip up i dziurkę na linke. a najlepiej jak jest z tytanu i S30...
Napisano Ponad rok temu
Jedyna niewygoda to na ogol troche przykrotka rekojesc, kiedy sie chce przerznac cos twardszego na przyklad.
Dlatego tak lubie mini strykera, albo mini ambusha, bo tam jest za co zlapac - mimo, ze geometrie do ciecia ma wiele nozykow lepsza od nich. Ale do takich tam dupereli, jak tektura, folie, linki, kable, do ktorych sie po prostu potrzebuje kawalka ostrza, to spokojnie starcza.
Napisano Ponad rok temu
a) biurowo/miejski, taki co najlepiej się czuje w kieszeni koszuli lub marynarki. Tutaj im mniej i lżej tym lepiej. 2-3 cale ostrza, 0.090" - 0.110" grubości. Mój wybór wszyscy znają jak sądzę - Mnandi. Często też Microtech mini-UDT.
domowo/jeansowy, czyli coś bardziej roboczego i większego. Tutaj preferuję 3.40 do max 4 cali ostrza, grubość od 0.115" do 0.145 grubości. Mój wybór to zasadniczo Sebenza, ale czasem, zaleznie od humoru także Spyderco Military, MT L-UDT, MT Amphibian.
Napisano Ponad rok temu
W tej chwili - 3,5 cala ostrza i 5/32 (4mm) grubości. Wklęsły drop.
Chyba musisz sobie sam odpowiedzieć (a raczej twoja łapa).
Napisano Ponad rok temu
W mieście - Amphibian
Na wycieczkach - Strider SmF
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie może być bez zębów ale szlif musi być wysoki ( ma ciąć i już )
Napisano Ponad rok temu
Gdy idę "do ludzi", na pocztę, do kościoła - Mini Darkstar - ostrze 3,25 cala, malutki, leciutki, niewyczuwalny, niewidoczny. Ostrze do połowy ząbkowane tnie bardzo agresywnie. Kupiłem po to aby nie straszyć klikaniem i czarnym ostrzem w miejscach, gdzie to po prostu nie pasuje. Poza tym można go nosić w kieszeni garnituru, kieszonce koszuli.
Na wycieczki i do pracy Schrade X-timer - ostrze trochę dłuższe, czarne, backlock. Tego mi nie szkoda do cięcia silikonu na szybie, przecinania gałązek, lekkiego podważania.
Jeżeli biorę neseser, torbę to trafia tam zestaw podręczny - paracord, zapalniczka, duży Victorinox z blokowanym ostrzem - poratował mnie ostatnio na poczcie, gdy trzeba było otworzyć pakiet, a "zapomniałem noża". [BTW - druga natura - kiedy zapomniałem, to poczułem się jakbym nie umył zębów].
Podsumowując - trudno znaleźć jeden EDC jeśli prowadzi się wielopłaszczyznowe życie. Jakbym mieszkał w tajdze pewnie byłoby łatwiej. A tak, po próbie szukania kompromisów stwierdziłem, że inny EDC nadaje się do biura i inny na wycieczkę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nożowy system expertowy
- Ponad rok temu
-
Benchmade AFCK
- Ponad rok temu
-