Explosive Self Defence System
Napisano Ponad rok temu
1. W dniu dzisiejszym TVN24 wyemitował program o brutalności policji w Nowym Mieście Lubawskim. O licznych brutalnych pobiciach podczas zatrzymań oraz na komendzie policji. Oskarżenia dotyczyły tamtejszych policjantów ogólnie ale ze szczególnym wskazaniem na 2-3 policjantów których ulubionym sposobem bicia było uderzanie otwartą dłonią po uszach. Taki "patent" nie jest powszechnie znany wśród funkcjonariuszy policji, można więc wysnuć wniosek, że policjanci ci mieli bezpośredni albo pośredni kontakt z naukami prowadzonymi na kursach ESDS.
2. Cytat z jednego forum poświęconego przemocy w rodzinie:
"mieszkam z bylym mezem i on jest u mnie zameldowany choc to jest moj majatek odrebny(z przed slubu). często przychodzi pijany, awanturuje si ę często mnie bije. Jest instruktorem jujutsu dodatkowo bylym przedstawicielem ESDS (tzn eksplozywna samoobrona)szkoli policjantow min, jak jogos aresztowac, zniewolic nie zostawiając śladów. Jest także bylym policjantem. Mój byly mąż w czasie naszego malżeństwa wielokrotnie mnie udeżyl przy świadkach (choc żaden świadek nie będzie zeznawal bo jest zastraszany przez mojego eks."
No to co panowie z ESDS, skomentujecie to? Zdaję sobie sprawę, że "ESDS" i "Pinczewski" wypowiedzieli się i nie uczestniczą w forum, mogą go nawet nie czytać od dawna. Ale taki np. "Canus" może tu działa dalej pod tym nikiem albo innym... Albo są tu jacyś kolesie Canusa co mu powiedzą o tym, aby miał szansę odpowiedzieć...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- doboru ludzi do służby w policji,
- egzekwowanie stosowania przepisów prawa przez policjantów,
- nadzór przełożonych nad pełnieniem służby.
Uważam, że narzędzie pracy jakim może być ESDS nie stanowi problemu.
Napisano Ponad rok temu
naczytałeś się kolego jakiś głupot i teraz piszesz aby sie podbudować, tekst wyjęty z kontekstu bez sensu. ESDS jest dobrym narzędziem nie nie ma co się spinać kto co i czego używa do pracy ważne by to było bezpieczne dla siebie i oponentów
Napisano Ponad rok temu
Wosiu mam wrażenie, że w podanym przez Ciebie przykładzie bardziej istotne są problemy:
Kwiat, oczywiście że masz rację. O to przede wszystkim tu chodzi i jest to podstawa.
Niemniej narzędzia i umiejętność posługiwania się nimi mogą być przekazywane przez rzemieślnika uczniowi a mogą być sprzedawane na bazarze ...
Napisano Ponad rok temu
zwykła prowokacja , pierwszy raz słyszę że na szkoleniach ESDS uderzamy w uszy ?
naczytałeś się kolego jakiś głupot i teraz piszesz aby sie podbudować, tekst wyjęty z kontekstu bez sensu. ESDS jest dobrym narzędziem nie nie ma co się spinać kto co i czego używa do pracy ważne by to było bezpieczne dla siebie i oponentów
Prowokacja?
To obadaj mój profil, zobacz od kiedy tu się wypowiadam, przeczytaj moje posty i potem się zastanów. Na końcu możes, i wręcz powinieneś przeprosić za posądzenie o prowokację.
Pierwszy raz słyszysz o uderzaniu w uszy?
Widocznie mało słyszałeś.
Piszesz, że naczytałem się głupot?
Takie właśnie stwierdzenie jest obraźliwą prowokacją.
Zwracasz się do mnie per "kolego"?
Konwencja netowa zakłada zwracanie się do siebie per ty, ale do nazywania mnie "kolego" to masz jeszcze daleko, nie jestem dla ciebie żadnym kolegą. Możesz ewentualnie zwracać się do mnie "proszę pana"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli policja jako instytucja zwracałaby uwagę na problemy, które wymieniłem w poście wcześniejszym to nie miałoby żadnego znaczenia gdzie policjanci zdobywają nowe umiejętności. W systemie szkolenia policji nie ma usystematyzowanego szkolenia w zakresie używania siły fizycznej w postaci uderzeń, chociaż taki rodzaj środka przymusu jest przewidziany przez prawo. ESDS może być fajnym rozwiązaniem w takich sytuacjach.
Myślę jednak, że ESDS ma małe szanse na wprowadzenie do programu szkolenia polskiej policji jako system samoobrony/technik interwencji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wkrótce kolejne filmy z ćwiczeń sytuacyjnych,. Take Care
Napisano Ponad rok temu
"Witaj Kevlar
z tej strony Maciej T., wiem że to troche czasu mineło ale właśnie przeczytałem twojego posta sprzed 3 lat. Ponieważ dążę do samodoskonalenia chciałbym abyś powiedział z kim mam przyjemność (gdzie się spotkaliśmy i w jakich okolicznościach) oraz co według Ciebie było we mnie złego w przedstawieniu systemu ESDS. Twoje informacje posłużą mi (jeżeli jeszcze tego nie zmieniłem) do dalszego samorozwoju. Będę wdzięczny za wszelkie informacje i te pozytywne i negatywne dotyczące przekazywania przez moją osobę wiedzy. Od drugiego stażu jaki prowadziłem (pierwszy wiadomo stres, nowe sytuacje itd) nie spotkałem się z żadną negatywną wypowiedzią na temat wiedzy przekazywanej przez ESDS (od roku wprowadziłem anonimowe ankiety dla uczestników po kursie aby zaznaczali co im się podoba a co nie co zmienić itd) Jedyna rzecz jaka ich nie satysfakcjonowała to, że aspekty prawne były zbyt krótko i mało dokładnie omawiane. Od tego momentu na szkolenie gdzie znajdują się aspekty prawne zapraszany jest prawnik, który najlepiej odpowie na wszelkie pytania. Ostanio szkoląc 160 osób zjednej z firm telefonii komórkowej miałem bardzo wiele pozytywnych odzewów i chęci dalszych ćwiczeń, dlatego jeszcze raz będę wdzieczny za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam serdecznie Maciej T."
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu mam wrażenie, że w podanym przez Ciebie przykładzie bardziej istotne są problemy:
Witam i dolaczam sie do dyskusji.
Przylaczam sie rowniez do powyzszego cytatu. Jezeli chodzi o uzywanie / naduzywanie metod z roznorodnych systemow i przez cywilow albo pracownikow roznorodnych sluzb to moze to byc czesciowo uzaleznione od ich etki / albo braku etyki / zawodowej.
Jak kiedys wspomnialem na Forum " Jak jestes ch ... m to jestes. Niezalenie czy jestes nauczycielem czy policjantem.
Oczywiscie mamy nadzieje i stawiamy wieksze wymagania od pracownikow ochrony prawa.
Jako tworca ESDS moge potwierdzic, ze nie uczymy zadnych specyficznych metod uderzania w uszy.
Czesc szkolenia podczas, ktorej wspominamy o wrazliwych czesciach ciala przedstawia uszy jako wrazliwa czes ale nie jest rekomendowana z powodow, ze moze spowodowac rozbicie bebenka ucha.
Metoda uderzania w uszy jest opisywana w koncepcie Fairbairna / Defendo /, ktora byla propagowana w SOE / OSS podczas 2 wojny swiatowej.
Musze jednak ponownie podkreslic, ze ESDS nie jest konceptem zbudowanym na metodach Fairbairna.
Jestem osobiscie pracownikiem policji w Szwecji od prawie 20 lat. Wypracowalem ESDS dla pracownikow ochrony prawa min w celu przedstawienia efektywnej metody interwencji i samoobrony.
Uzycie otwartych dloni ma na celu min uzycie efektywnych metod ale rowniez metod, ktore zmniejsza ryzyko owazniejszych urazow u wszystkich wwiazanych w aktualny konflikt.
Wiele konceptow samobrony / walki wrecz / sztuk walki przedstawia roznorodne metody uzycia piesci, lokciow, kolan itp. Metod, ktore moga spowodowac / powoduja powazne urazy fizyczne, zarowno u napastnika jak i osoby, ktora sie broni / pracownika ochrony prawa.
Osobiscie uwazam, ze jest to bledem. Otwarta dlon zmniejsza ryzyko tego rodzaju urazow.
Dlatego tez moim zdaniem tego rodzaju metody nie powinny byc uzywane podczas szkolen dla min policji.
Podczas moich szkolen staram sie przedstawiac / podkreslac temat uzycia otwartych dloni w metodach / technikach jak i pozycjach obronnych. Zarowno z powodu urazow, widocznych aspektow / jest wieksza szansa uspokojenia agresywnej osoby przez ukazanie pozycji z otwartymi dlonmi/ jak i aspektow prawnych.
Mozna oczywiscie podjac dyskusje typu: Co jest bardziej wredne i swiadome:
* nauczanie metod otwartymi dlonmi czy swiedome trenowanie metod uzywania lokci, piesci, kolan.
Gdzie z gory wiadomo co tego rodzaju metody spowoduja za urazy podczas kontaktu np z twarza.
Podczas jednego ze szkolen w Polsce organizator wspomnial dla uczestnikow ze szkolenie ESDS ukazalo nie tylko efektywne metod interwencji i samoobrony ale zawieralo rowniez elementy etyki zawodowej.
Mam oczywiscie nadzieje, ze metody prezentowane / zawarte w ESDS beda uzywane dla wlasciwych celow.
Co do etyki zawodowej pracownikow ochrony prawa w roznych krajach / min. w Polsce /
sa to jednak sprawy prznajmniej czesciowo zwiazane z naborem do Szkol Policji.
I oczywiscie / rowniez czesciowo / z osobistym wychowaniem kazdej osoby.
Z powazaniem
Slawomir Gozdzik
Tworca i Instruktor Glowny ESDS
Napisano Ponad rok temu
Warto odświeżyć temat i pokazać, że przeczucia niektórych użytkowników a głównie moje, co do tego w jakim kierunku zmierzają kursy ESDS i czym się to może kończyć, z czasem się potwierdzają. Proszę najpierw bardzo uważnie przeczytać od początku cały temat a potem skojarzyć to z następującymi sprawami:
1. W dniu dzisiejszym TVN24 wyemitował program o brutalności policji w Nowym Mieście Lubawskim. O licznych brutalnych pobiciach podczas zatrzymań oraz na komendzie policji. Oskarżenia dotyczyły tamtejszych policjantów ogólnie ale ze szczególnym wskazaniem na 2-3 policjantów których ulubionym sposobem bicia było uderzanie otwartą dłonią po uszach. Taki "patent" nie jest powszechnie znany wśród funkcjonariuszy policji, można więc wysnuć wniosek, że policjanci ci mieli bezpośredni albo pośredni kontakt z naukami prowadzonymi na kursach ESDS.
2. Cytat z jednego forum poświęconego przemocy w rodzinie:
"mieszkam z bylym mezem i on jest u mnie zameldowany choc to jest moj majatek odrebny(z przed slubu). często przychodzi pijany, awanturuje si ę często mnie bije. Jest instruktorem jujutsu dodatkowo bylym przedstawicielem ESDS (tzn eksplozywna samoobrona)szkoli policjantow min, jak jogos aresztowac, zniewolic nie zostawiając śladów. Jest także bylym policjantem. Mój byly mąż w czasie naszego malżeństwa wielokrotnie mnie udeżyl przy świadkach (choc żaden świadek nie będzie zeznawal bo jest zastraszany przez mojego eks."
No to co panowie z ESDS, skomentujecie to? Zdaję sobie sprawę, że "ESDS" i "Pinczewski" wypowiedzieli się i nie uczestniczą w forum, mogą go nawet nie czytać od dawna. Ale taki np. "Canus" może tu działa dalej pod tym nikiem albo innym... Albo są tu jacyś kolesie Canusa co mu powiedzą o tym, aby miał szansę odpowiedzieć...
Witam ponownie !
Zajalem sie przeczytaniem wszystkich postow dotyczacych ESDS. Chcialem czesciowo odnowic moja informacje dotyczaca co juz napisano.
Mam kilka komentarzy do powyzrzysz cytatow dotycacycg uzycia metod otwarta dlonia.
Wspomnialem juz poprzednio, o uzyciu uderzenia w uszy. Metoda Fairbairna. Uderzenia rownoczesnie po obu stronach.
Jezeli chodzi o policje to mialem szkolenia min w Bialymstoku, Gdansku, Slupsku. Bylo kikadziesiat osob z calej Polski.
Szkolenia te sa filmowane tak, ze smialo moge powiedziec - Nie przeze mnie uczona metoda. Nie ma tego w naszym koncepcie.
Ta metoda jest jednak opisywana w ksiazkach dotyczacych walki wrecz. Metody wojskowe. Ksiazki wydane przed 1960 rokiem. Jest kilka tytulow w jezykach min. Szwedzkim, angielskim, serbokroackim, niemieckim, rosyjskim.
Jimmy Fatwing ma wspaniala strone o historycznych metodach walki wrecz. Informacja o roznorodnych sztukach walki z bronia i wrecz. Strona jest wspaniala z tego powodu, ze material umieszczony na stronie jest ze starszych / dawnych lat. Artykuly/ ksiazki nawet z 17-18 wieku.
Jezeli chodzi o poicjantow ze wspomnianego miasta to niestety nie przypominam sobie abym tam byl osobiscie ani moi instruktorzy. Ale oczywiscie mogl ktos byc z takiego miasta albo przeniosl sie pozniej sluzbowo.
Szkoda tylko, ze wspomina sie / po 3 latach milczenia o ESDS / ze to prawdopodobnie bezposredni albo posredni kontakt z ESDS.
Metody technik i uderzen otwarta dlonia wystepuja w metodach Fairbairna, KM, Kung Fu, Karate, Combatu itp...
ESDS jako koncept treningowy, IPDTA jako organizacja, ja osobiscie jako osoba prywatna nie mam mozliwosci / prawa kontrolowania osob. A przede wszystkim robienia wywiadow z rodzina co i jak jest w domu u osob, ktore beda podejmowaly zajecia.
Jezeli masz jakies osobiste przyklady w jaki legalny sposob moglbym tp przeprowadzic to prosze sie podzielic informacja bo napewno nie tylko ja jestem tym zainteresowany.
Cytat punkt. 2.
Pytanie do punktu ?
Co wiesz osobiscie co dalej sie wydarzylo z ta osoba ? Jakie kroki podjalem jako instruktor glowny ?
Czy wiesz co sie wydarzalo w tej rodzinie w latach wczesniejszych ?
Ja czesciowo wiem i wiem rowniez jakie podjelem decyzje dotyczace zwiazanej z ta sprawa osobie.
Nastepnym moim pytaniem jest: Czy byles na ktoryms z moich / naszych szkolen ?
Jak informacje ci przekazano ? Kto byl instruktorem ?
Czy byles na szkoleniach prowadzonych przeze mnie ? Gdzie i kiedy ?
Jak nie to bardzo zapraszam.
Konczac podkreslam ponownie: Cicho bylo przez kilka lat i nagle nastepuje nastepna krytyka.
Czytajac wczesniejsze posty wyglada na to, ze sa w to wwiazane jakies osobiste urazy / nieporozumienia np. z Canusem.
Co bedzie jak przeczytamy artykul ze np. policjant wybil komus zeby ? czy bedzie to ESDS / metoda ESDS czy wspomnimy nazwa jakis inny styl popularny i trenowany przez policje ?
Z powazaniem
Slawek Gozdzik
Tworca i Instruktor Glowny ESDS / IPDTA
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jezeli chodzi o etyke zawodowa, nabory do policji w Polsce, wymagania itp ... prosze odwiedzic strone [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Znajdzie sie tam troche informacji i oczywiscie mozna wpisac komentarz, ze cos im tam z naborem nie wychodzi.
Mozna napewno rowniez umiescic komentarz dotyczacy wspomnianych pracownikow, ktorzy uderzali w uszy.
Bardzo malo prawdopodobne jest, ze wspomniane w poprzedniejszych postach osoby / zarowno policjanci jak i osoba, ktora bila swoja zone / czekala na moment aby nauczyc sie ESDS aby pozniej maltretowac innych.
Prawdopodobnie tego rodzaju wykroczenia / fakty / przestepstwa zostaly przez te same osoby dokonane wczesniej.
Slawek Gozdzik
Napisano Ponad rok temu
Kwiat, oczywiście że masz rację. O to przede wszystkim tu chodzi i jest to podstawa.
Niemniej narzędzia i umiejętność posługiwania się nimi mogą być przekazywane przez rzemieślnika uczniowi a mogą być sprzedawane na bazarze ...
Kilka interesujacych miejsc / firm na internecie gdzie mozna zakupic roznego rodzaju informacje dotyczaca metod walki z bronia i walki wrecz to min. Amazon.com oraz Paladin Press oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tam mozna zakupic i otrzymac wiele informacji. To jak zrobic ? zabronic ? Zakazac ? Kto moze zakupic ? Kto ma o tym postanowic ?
Czy kazdy co zakupi i przeczyta bedzie uzywal albo naduzywal ? Kiedy wolno uzyc ?
A tak w nawiasie co ty tak lecisz na tego Canusa ?
Slawek Gozdzik
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krav Maga w Wałbrzychu - Lista chetnych!!!
- Ponad rok temu
-
Kapap
- Ponad rok temu
-
Krav Maga w Wałbrzychu
- Ponad rok temu
-
Krav maga Kielce
- Ponad rok temu
-
WFKM- Krav Maga, nowa federacja w Polsce