Czy wy odkryliście w tej technice coś ciekawego, coś wartego takiego ćwiczenia na kazdym treningu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale to chyba nie jest tehnika a po prostu cwiczenie ruchu, wyjsciowa do technik.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Atakujacy musi zlapac cala swoja dlonia i ta musi bardzo dokladnie przylegac do przedramienia/nadgarstka tori caly czas, nawet po zakonczeniu tenkanu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi mi o taki ruch, jak w standardowym aikikaiu
Napisano Ponad rok temu
Tez niestety spotkalem sie z takimi magicznymi technikami :roll:Czy TNTH ma służyć właśnie temu
(spytał prowokacyjnie jeżyk) :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Stalem sie prawie nieczuly na nikyo, yonkyo czy kotegaeshi....
Napisano Ponad rok temu
no niech to przeczytają judocyTaki rodzaj atakowania rozwija w dluzszym okresie czasu niebywale sile uchwytu. Do tego stopnia, ze przykladowo nawet judocy bioracy udzial w zawodach krajowych maja bardzo powazne problemy z zerwaniem uchwytu Majki.
Co to konkretnie oznacza w aikido? ano ze atakujac, samym uchwytem mozna kontrolowac przeciwnika. Nie tylko stworzyc otwarcie do ataku, ale kompletnie zmienic jego pozycje fizyczna, a nawet rzucic go wykorzystujac inicjalne pozbawienie rownowagi. Czasem udaje mi sie tak pozbawic rownowagi tori, ze ten nie jest w stanie sie ruszyc jesli nie chce upasc. Ale musze przyznac ze to mi dziala na razie z uke tak do 1 kyu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak zrobic Tai No Tenkan Ho zeby nie ciagnac uke tylko go pchac?
Napisano Ponad rok temu
te parszywe dzwignie na lokcie cwicze ulgowo, znaczy spieprzam zanim znowu mi rozwala lokcie.i moge pić płynny ołów i połykać kwas
a tak poważnie to fajnie :twisted: co z sankyo i hiji-kime
Napisano Ponad rok temu
tak to jest akurat fajne, ale czy właśnie TNTH, jakoś idealnie pasuje do rozwijania takiej umiejetności. przypominam, ze Saito tłuk tą technike na kazdym mozliwym treningu. mowil tez,ze Dziadek tez przywiazywal ogromna role do tego cwiczenia...natomiast,to o czym piszesz mozna rozwijac, przy kazdej mozliwej technice z uchwytu...
Napisano Ponad rok temu
moze dlatego ze latwo to uczyc poczatkujacych? Nie musza umiec padac, cwiczenie jest statyczne i nie ma parszywych dzwigni, wiec bezpieczne.....No fajnie, bardzo mi sie podoba ten opis - ale to jest o uchwycie ogolnie. A jak w tym kontekscie umiejscowic tai no tenkan ho? Jedna z wielu technik, a moze nawet cwiczen? Czy tez jest w nim cos szczegolnego co powoduje ze dla wielu sensei jest to forma numer jeden od pierwszego wejscia na mate do konca zycia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak jak wszystko co ma taki tenkan zawijany noga do tylu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu