na ulicy zejscie do parteru jest bardziej niebezbieczne niz proba zalozenia duszenia w stojce :wink:
Bla bla bla ...
Distephano tyle już razy o tym pisał jasno i wyraźnie a wy dalej te slogany... :roll:
I powiem jeszcze raz.
Jak ktoś wystarczająco długo ćwiczy daną technikę (no i oczywiście poprawnie), niezależnie od tego, czym dana technika jest (ciosem, rzutem, sprowadzeniem, duszeniem, dźwignią etc.), to po pewnym czasie wykonywana jest ona machinalnie - przy użyciu
minimalnej ilości wysiłku, czasu, czy koncentracji.
Minimalnej, czyli najmniejszej potrzebnej do poprawnego wykonania.
Do czego zmierzam ?
Ano do tego, że dla mnie zejście do parteru wcale nie jest takie niebezpieczne, jak to sobie niektórzy wyobrażają.
Po drugie.
Często słyszy się teksty typu : "PRZEJŚĆ DO WALKI W PARTERZE".
Brzmi to jakoś strasznie egzotycznie.
Tak, jakby to był jakiś niewiadomo jaki, trudny i skomplikowany proces.
A w rzeczy istocie; parter, to żadna wydumana filozofia.
Mój przykład?
Lowkick, 2 lewe proste, prawy sierp, klincz, wyhaczenie, rzut o glebę, kolano na brzuch, seria uderzeń, powstanie, ukłon, brawa
To również jest walka w parterze (sic!).To, że trenuję parter nie znaczy, że nie mogę uderzać (też mi nowość
).
A jeśli kombinacja kopnięć i uderzeń pozwala mi na :
- szybsze
- bardziej dynamiczne
- bardziej efektywne/efektowne
sprowadzenie do parteru (czyli tam, gdzie się najlepiej czuję, i gdzie przeciwnik ma raczej małe szanse na efektywną obronę), to punkt dla mnie.
I nadal mogę uważać się za grapplera (względnie - parterowca).
Co do duszeń w stójce, to raczej zapomnijcie o temacie.
Owszem są i to skuteczne, ale ich wykonanie (biorąc pod uwagę wszystkie czynniki - stres, adrenalina)po prostu się nie opłaca z racji możliwości obrony ze strony przeciwnika.
Zwłaszcza takie kwiatki, jak duszenie rękami od przodu 8O .
Techniki wykonuje się (a przynajmniej powinno)wypracowywując sobie pozycję, z której przeciwnik będzie miał jak najmniejszą możliwość obrony, czyli :
"duszenia" + "stójka" = "raczej nie polecam"
, gdyż oponent będzie miał nie tylko możliwość obrony, ale i ataku.
W parterze odpada
przynajmniej możliwość ataku ze strony przeciwnika.
Chyba tyle :roll: