statyczny???przeciwnik statyczny.
jak to statyczny???
W jakiej sztuce walki ucza obrony przed atakiem przeciwnika statycznego? I po co?
Mea culpa Prorock, niewlasciwe słowo.
Statyczny w sensie -nie nacierajacy do przodu ,poprostu zadajacy cios.
Napisano Ponad rok temu
statyczny???przeciwnik statyczny.
jak to statyczny???
W jakiej sztuce walki ucza obrony przed atakiem przeciwnika statycznego? I po co?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zastosowania sztuk walki w windzie zawsze wymaga niestandardowej taktyki. Nie spotkalem sie jeszcze ze sztuka walki opierajaca sie na zalozeniu, ze walka odbywa sie w takim dystansie jak w windzie.Może na przykład po to, żebyś wiedział co zrobić jak ktoś Cię zacznie okładać w windzie / przedziale w pociągu / innym miejscu w którym jest ograniczona manewrowość.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prorock, to jakaś herezja jest 8O
Całe piękno zagadnienia polega na tym, że jak coś trenujesz, to jak ktoś podejdzie na ulicy, to mu zrobisz DOKŁADNIE TO czego się przez cały czas uczyłeś. Miałem w swojej "karierze" epizod z boksem, i bardzo mi się podobało podejście trenera. "Samoobrona? Ulica? Lewy prosty, prawy krzyżowy, i gość nie ma prawa stać na nogach!"
Natomiast z czymś takim o czym mówisz się już zetknąłem. "Kung-Tfu" w Red Tiger wyglądało właśnie tak, że był "tradycyjny styl" czyli formy i inne bzdury, były "walki kung fu" czyli taki mierny kick boxing, i była "samoobrona" czyli jakieś dźwignie wyciągnięte z jujitsu chyba.
Wbiłem sobie wtedy mocno do głowy, że jak mój własny trener mówi mi, że to czego uczy jest do bani i nie nadaje się do kopania tyłków (no bo oddzielnej demonstracji technik do walki nia ulicy chyba inaczej nie można potraktować) to trzeba z takiej sekcji zabrać zabawki i spadać. Bo to czego tam uczą to jakaś rzeźba jest.
Jak przychodzi co do czego, to nie będzie czasu na łamanie wyuczonych wcześniej zasad. Albo zrobisz to co powtarzałeś cały czas na macie - i to zadziała, albo dostaniesz łomot.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozsadny trener. Ale winda to nie ulica. Malo miejsca, dystans krotszy i trudno go zmienic. Warunki odmienne od tych z bokserskich sparingow. Winda to nie mata, ring, ulica, miejsca na proste za malo. W windzie zarowno z boksu, jak i z aikido mozna cos zastosowac, ale uniki i zejscia z linii maja tu male znaczenie.Całe piękno zagadnienia polega na tym, że jak coś trenujesz, to jak ktoś podejdzie na ulicy, to mu zrobisz DOKŁADNIE TO czego się przez cały czas uczyłeś. Miałem w swojej "karierze" epizod z boksem, i bardzo mi się podobało podejście trenera. "Samoobrona? Ulica? Lewy prosty, prawy krzyżowy, i gość nie ma prawa stać na nogach!"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie lepiej boks,tudziez kick-boxing, lub thaia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hej, tam nie było żadnego przewidywania, tylko statystycznie obliczone najbardziej prawdopodobne trajektorie "oponents return fire" na podstawie "years of expirience". A gun kata było przybieraniem podczas strzelania pozycji umozliwiających unikniecie tych trajektorii. BTW świetny film 8) ma klimat i kilka rewelacyjnych scen.Qrcze, zaraz dojdziemy do filmu "Equlibrium" i słynnych Gun kata (dla tych co nie widzieli, chodzi o unikanie kul, tyle, że nie matriksowo, a przez "wyczuwanie" gdzie przeciwnik ma zamiar strzelić - coś jak aikido :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poezja Yeatsa też jest świetna. :wink:You' re treading on my dreams! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Otóż, masz złe podejście do sztuk walki.
Napisano Ponad rok temu
Nie trenuję Kung Fu, ale widziałem kilka technik, którymi powala się 5-6 przeciwników stojąc w miejscu (uwierz mi, nie przesadzam).
Napisano Ponad rok temu
Nie trenuję Kung Fu, ale widziałem kilka technik, którymi powala się 5-6 przeciwników stojąc w miejscu (uwierz mi, nie przesadzam).
można zabić przeciwnika (np. w stylu orła chwyt za krtań
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu