ataki w aikido
Napisano Ponad rok temu
Dzięki i pozdro
Napisano Ponad rok temu
podejscie - ja ciebie za rąsie... delikatnie mowiac nie jest atakiem.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
troche czasu minelo jak "aikidowalem" ale w takich sytuacjach wchodzilem (a moze lepiej "staralem sie wejsc" :wink: ) z iriminageTak jak w temacie, tylko chodzi mi głównie o to: na treningu zawsze jak ćwiczymy obronę z ataku chudan i jodan tsuki, jest założenie że uke nie cofa ręki po ataku. A ja chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda kiedy cofnie rękę. Wiem że to nie jest pytanie na forum tylko do trenera, i zdaję sobie z tego sprawę, ale chciałbym znać wasze opinie na ten temat i jak się to ćwiczy u was. Czy przy tak przeprowadzonym ataku należy zdecydowanie wejść w uke czy może inaczej. Czekam na odpowiedzi.
Dzięki i pozdro
Napisano Ponad rok temu
Świetnie aiki, ale to w takim wypadku napisz jak to jest u was.
u "nas" - nice&gentle
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Osobiście uważam że to jest największy problem aikido kiedy naucza się obrony przed tsuki lub mae geri, a tak naprawdę mało osób ma pojęcie jak to poprawnie wykanać. Dlatego najlepiej jak kilka osób ma lub miała doświadczenie np. w karate co by pokazać jak naprawdę owe ataki wyglądają.
Napisano Ponad rok temu
heh... u nas przy tsuki zawsze jest założenie aby ten atak był choć trochę realny. Tak więc błyskawicznie po tsuki cofamy rękę a tori musi wyczuć dobry moment aby technike wykonać.
u mnie w sekcji tak samo...
Napisano Ponad rok temu
Dlatego najlepiej jak kilka osób ma lub miała doświadczenie np. w karate co by pokazać jak naprawdę owe ataki wyglądają.
Mało co z krzesła nie spadłem
Osoby z karate zatrzymują ręke. Ich ataki są, jakie są.
Jeżeli chcesz mieć porządny atak to pogadaj z bokserami.
Napisano Ponad rok temu
Tak nie jest, to ksiazkowy poglad na karate. Bez obrazy
Napisano Ponad rok temu
emerque ma rację, o ciosach rękoma najlepiej gadac z bokserami
Napisano Ponad rok temu
No ale bokserzy to też jest dobry pomysł
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chcesz mieć porządny atak to pogadaj z bokserami.[/quote]
Tak się składa że ja ćwicze też karate i mogę Ci zaręczyć że ręki nie zatrzymujemy
Napisano Ponad rok temu
A mieliście takie treningi, gdzie uke nie tylko cofał rękę, ale natychmiast ponawiał atak z krótkiego dystansu? To bardzo częsta technika ataku nożem, może przy okazji tego typu ćwiczeń zdarzyło się coś takiego na Waszej macie?
Tam gdzie ostatnio ćwiczyłem niestety ataki były bardzo "uprzejme".
Na szczęście trafiali się wśród nas koledzy, mający doświadczenia z innymi MA i jak tylko sensei nie patrzył... to my sobie w kącie "sparringi" :-)
Oczywiście technika zawsze zadana, ale "rasowaliśmy" ataki.
Ponieważ to była zgrana paczka więc nikt nie miał pretensji jak mu się żebra obiło...
Ale róznica jest znaczna, ponowny atak z krótkiego dystansu, ze zmianą tempa, ręki bywa niszczący, jeśli nie "wirujesz"....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(ciach) bo nigdy nie wiadomo gdzie wylądują po kolejnym rzucie........
U nas było akurat dość miejsca, poza tym nie było to regułą.
Jeśli jednak przez ciasnotę na macie nie można wykonać porządnego rzutu, to chyba bym podziękował...
Z jednej strony jest to fajne - miejsca jak w zatłoczonym autobusie - duże wyzwanie, ale..
No, ale mniejsza, robi się OT.
Rozumiem, że przez problemy z powierzchnią ataki sa u Was mało dynamiczne, bo nie ma miejsca na dynamiczną odpowiedź?
Napisano Ponad rok temu
popros boksera o to aby cie zaatakaowal bedziesz mniej wiecej mial obraz tego co mozna zrobic a czego nie nalezy. to tylko moje zdanie
Do pierwszego uderzenia z zamroczeniem będzie obraz ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hiroshi Tada
- Ponad rok temu
-
Aikido - style, szkoły i....pieniądze
- Ponad rok temu
-
Aikido i dzieci - ciekawostka
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu z PATRICK MATOIAN sensei– 15-16/0
- Ponad rok temu
-
Aikido Bulgaria
- Ponad rok temu
-
Strategia "walki" w aikido ?
- Ponad rok temu
-
Fajni instruuktorzy i ludzie, gdzie?
- Ponad rok temu
-
audycja w Trójce
- Ponad rok temu
-
Gdzie można dostać takie kimon?
- Ponad rok temu
-
Energia KI w Aikido- temat notorycznych kłamstw trenerów?
- Ponad rok temu