Obrona przed "banią"
Napisano Ponad rok temu
Jak czytam tę kilkustronicową rozprawe o Baśce, to wydaje mi sie, ze 4 grudnia powinien byc takze swietem najskuteczniejszego ciosu swiata!! . Zeby dac skutecznie z glowki nalezy:
1. Zlapac przeciwnika.
2. Unieruchomic przeciwnika.
3. Odebrac przeciwnikowi punkt podparcia, tak by stal centralnie i geometrią calego ciala nie przeszkadzal w szybkim zblizeniu czola do jego nosa.
Jakze latwo zrobic to przeciwnikowi, ktory jest mobilny, stoi twardo na ziemi i ma odruchy, ktore nie przywodzą wspomnien z katechezy....
Mysle, ze latwiej sie przed takim atakiem obronic niz go wykonac.
Co wy na to?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mysle, ze latwiej sie przed takim atakiem obronic niz go wykonac.
A ja myślę, że się mylisz. Oczywiście NIE MOŻNA w żaden sposób walnąć łbem kogoś w ruchu i bojowej pozie. Ale przecież tak się atakuje z zaskoczenia, na "dzień dobry", kiedy ofiara stoi na wyprostowanych nogach, ostatecznie w klinczu. I o tym jest ten topic. BTW: obroniłeś się kiedyś przed w miarę prawidłowo wykonaną "Baśką"? A jeśli tak, to jak?
Napisano Ponad rok temu
ja rozumiem mozna nie kojarzyc roznych faktow, ale jest jeden szczegol o ktorym zapominacie dyskutujac i mowiac o obronie itp itd.
to sie robi z zaskoczenia- przed tym sie nie obronisz.
jedyny sposob to nie pozwolic na skrocenie dystansu.
jak stoisz sobie z petem w ustach, podchodzi koles kladzie ci przyjacielsko reke na ramieniu i postanowi cie strzelic w ryj to i tak juz po Tobie.
po jest na tyle blisko ze nawet nie zdazysz pomyslec o podniesieniu reki.
amen
Napisano Ponad rok temu
Słyszę jakiś ruch. Odwracam się na pięcie i już katem oka zauważam twarz zwiastującą same problemy. Skórzana kurtka...krok...zakazana gęba w szramach...krok...i spojrzenie łowcy czekającego na marudne ciele w tłumie ludzi przewijających się przez miasto...jest już przy mnie. Odrazu spostrzegam, ze cos nie gra. Twarz mamrocze jakieś niezrozumiale słowa zbliżając się nieubłaganie...Nagle głowa zbira zaczyna przyspieszać w kierunku mojego nosa z prędkością jakiej mógłby jej pozazdrościć myszołów pikujący na niczego nie spodziewającą się ofiarę. Byłem szybszy...BLOK...nie przewidział...CIOS...ze mógł trafić na kogoś kto zna się na rzeczy....
-Maciek!! - Krzyczy soke Ryszard z drugiego końca dojo - Bardzo dobrze !! A teraz zmieńcie się w parach! Przećwiczymy obronę przed nożem....
Napisano Ponad rok temu
to sie robi z zaskoczenia- przed tym sie nie obronisz.
jedyny sposob to nie pozwolic na skrocenie dystansu.
Shaft, powinieneś zdecydowanie częściej tutaj pisać... Dokładnie. Podejście, strzał. Nie ma czasu na przygotowania, gardy, uniki i kombinacje. Nie ma co teoretyzować. Jak ktoś jest blisko to masz problem, jak jest dalej to unikaj bliskiego kontaktu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czołem w okolice nosa.
no to czołem chłopaki :wink:
Napisano Ponad rok temu
a jaką inną cześcią? uchem nie, bo sie zrobi czerwoneCzołem? Ech... zależy jak wysoko jesteś podgolony
nosem nie, bo się posmarkasz, zebami nie, bo jeszcze kogos ugryziesz.
no to czołem;) najtwardsza część ciała
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
nie czolem tylko tym bezposrednio nad czolem. tam gdzie sie wlosy zaczynaja - to jest najtwardsze miejsce.
pozdrawiam
No właśnie. Można się ponadto niemile zdziwić kiedy się wali czołem.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zacytuje tekst dotyczacy pewnego pana z pewnej druzyny wojow "mistrz wojny, artysta bicia z bańki". Ten pan jest moim idolemnooo, sprecyzowałeś Mradu :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
podglądywacze w pkp
- Ponad rok temu
-
co zrobic podczas takich zaczepek??
- Ponad rok temu
-
Obrona konieczna w świetle prawa
- Ponad rok temu