Historia Okinawa Goju Ryu Karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mogłby ktos napisać cos na temat kumite w Goju Ryu z tego co gdzies czytałem kumite jest w fullcontakcie wystepuje klincz rzuty podciecia a nawet mozna walczyc w parterze. Odbywaja sie w Polsce jakieś zawody w Goju Ryu w Kumite?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Filmiki z Goju Ryu
Jest mi bardzo miło, że zostaliśmy zaliczeni do pięknego skądinąd stylu Okinawa Goju-Ryu, ale czwarty filmik z kolei ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) nie pokazuje irikumi Goju-Ryu tylko Okinawa Shorin-Ryu Kyudokan Karate-Do, w dodatku z naszego dojo w Rzymie, gdzie obecnie ćwiczę. Na filmie są nasze dwa czarne pasy, w tym nasz sensei.
Nawiasem mówiąc miałem i tak tu napisać, że z tego, co mi wiadomo cała "Okinawa" miała w skarbcu technik również te uznawane dzisiaj za domenę grapplingu, bjj albo innych "chwytanych" sztuk lub sportów walki. Nie muszę już tego pisać, bo chociażby powyższe zestawienie filmików z irikumi tych dwóch stylów okinawskich - Goju-Ryu i Shorin-Ryu (w tym wypadku naszej szkoły - Kyudokan) pokazuje co nieco.
Co do pytania o okinawskie (bo istnieje również wersja japońska) Goju-Ryu w Polsce i ewentualne zawody w kumite, to odsyłam na polskie strony IOGKF - wg mnie najbardziej renomowanej organizacji Okinawa Goju-Ryu, np.: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Z tego co widać na tych filmach Goju Ryu to Twarde Tradycyjne Karate z Okinawy do tego bardzo wszechstronne są rzuty obalenia chwyty i walka w parterze nazwa mówi że to karate twardo – miękkie ta miękkość to chyba właśnie rzuty podcięcia, chwyty walka w parterze itd. Może wyjaśni nam to ktoś kto trenuje Goju Ryu ja również czytałem że w Karate Okinawskim zawsze były chwyty rzuty i techniki walki w parterze wiadomo ze to nie będzie taki parter jak w Bjj bo to nie bjj tylko Karate ale jak widać na filmach Zawodnicy Goju Ryu nie stronią od walki w parterze i potrafią sobie tam radzić. Na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] można przeczytać o kursie sędziowskim w Kumite wiec chyba od czasu do czasu zawody w Goju Ryu w Polsce na zasadach full contakt podobnych do zasad na jakich walczą przedstawiciele Goju Ry na tych filmach są organizowane wkońcu to nie jest sportowe karate.
Z tego co gdzieś czytałem za granicą takie zawody się odbywają.
Pozdrawiam
:-)
Napisano Ponad rok temu
Gavin Mulholland i Neil "Goliath"Grove.Nie trzeba tworzyć "składaków", wystarczy pogrzebać w tradycyjnym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurs sędziowski i kumite w IOGKF Polska będzie dopiero otwierał drogę do bardziej sportowego wymiaru naszego Goju ryu.
Kolejna sprawa jeżeli chodzi o Okinawa Goju ryu jest taka, że w obrębie stylu istnieje wiele szkół czy organizacji, które różnie traktują element rywalizacji.
Jeżeli jednak chodzi o wszechstronność, to uważam, że styl jest bardzo wszechstronny i oferuje wielorakość zarówno w sensie technicznym jak i metod treningowych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O pewnych formach okinawańskich zapasów wspomina choćby G. Funakoshi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oby to była merytoryczna dyskusja, a nie opowieści "z mchu i paproci"...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale w Dojo (Dojo kumite) można robić co się komu podoba i ja tak robię. W moim Dojo zwykle kończymy w parterze...
Ale nie odbieraj tego, że jest to reguła w przypadku tego stylu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sporo czasu poświęcamy na San Dan Gi i różne tego kombinacje/wariacje:
Pozycje to przede wszystkim sanchin dachi, han zen kutsu dachi, shiko dachi.
Napisano Ponad rok temu
Janie, kihon w Goju wygląda tak samo jak w innych stylach...
Kihon Shotokan rozni sie znacznie od kihon Kyokushin. Jak wiadomo Kyokushin powstalo na bazie Goju ryu, czy wasz kihon wyglada tak jak w Kyokushin tzn w postawie sanchin naprzemienne wykonywanie uderzen albo blokow w seriach po "ilestam"? I jesli tak to ile zajmuje wam to czasu. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Napisano Ponad rok temu
To, że " kihon jest podobny" znaczyło, że dotyczy nauk podstaw Karate (jakiegokolwiek), takie abecadło. Oczywiście może on być mniej lub bardziej rozwinięty, ale zawsze będzie dotyczył nauki technik wykonywanych w specyficzny dla danego stylu sposób. Ale to są sprawy oczywiste.
Różnice w kihon w przywołanych przez Ciebie Janie Shotokan i Kyokushin są oczywiście widoczne. Jak by tu rzec, kihon w Shotokan jest o wiele bardziej "mobilny".
Wróćmy jednak do Goju ryu. Kihon w tym stylu wykonujemy zarówno w miejscu jaki i w ruchu. Ja osobiście nie przepadam za "szaleństwami" w temacie niekończącego się "rzeźbienia bloków". Oczywiście jest to dział treningu niezbędny dla ćwiczącego, a jego czas trwania należałoby uzależnić od zaawansowania ćwiczącego. Jeżeli widać, że ćwiczący wykonuje (i rozumie) podstawy stylu w sposób zadowalający więcej czasu należy poświęcić na inne elementy treningu. Jeżeli jednak ćwiczący te podstawy "kaleczy", to ... kihon, kihon i jeszcze raz kihon.
Co do czasu poświęcanego na kihon to jednoznaczna odpowiedź jest...niemożliwa. Zależy od nauczyciela. Dla przykładu G. Andrews poświęca na kihon bardzo dużo czasu i jest to kihon wykonywany z bardzo dużym zaangażowaniem sił i wytrzymałości. Z kolei np. S. Leijenhorst o wiele więcej czasu poświęca na trening "z partnerem".
Mógłbym napisać Janie, że sposób treningu w naszym stylu cechuje spora indywidualność prowadzącego, a wynika to z wielu przyczyn. Kihon będzie widoczny wszędzie, ale dla wprawnego obserwtora będzie różnił się szczegółami. Szczegółami nie tyle w sensie technicznym co raczej szczególnej uwagi zwracanej na takie lub inne "akcenty".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KARATE PODUPADA
- Ponad rok temu
-
Tora San
- Ponad rok temu
-
Problem z szybkim przeciwnikiem!!!!!
- Ponad rok temu