Historia Okinawa Goju Ryu Karate
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec wasz kihon, w duzym uproszczeniu oczywiscie, blizszy jest raczej temu z Kyokushin niz z Shotokan, czy tak? Tsuki, uchi, uke wykonywane glownie w postawie sanchin? Czy tez blizej do "mobilnego" kihon Shotokanu?
Nie chodzi mi tu o szczegoly poszczegolnych technik, tylko forme samego kihon.
Z tego co wiem to kihon KKK usystematyzowal dopiero Nakamura. Ale nie sadze ze byla to jego wlasna "tworczosc".
Ktrotko mowiac chcialbym sie dowiedziec czy kihon jaki znam z KKK jest "produktem" tego stylu czy raczej zostal przejety z Goju-ryu?
Napisano Ponad rok temu
Jak by tu rzec, kihon w Shotokan jest o wiele bardziej "mobilny".
Co miałeś na mysli pisząc o tym?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy kihon KKK jest pochodną kihonu Goju ryu? Nie wiem! Trzeba by zapytać twórców... Sorki, ale nie mnie o tym decydować. Dostrzegam jednak wiele podobieństw, a że Goju ryu powstało przed KKK, to można użyć określenia, że w istocie kihon KKK jest (jakąś tam) pochodną kihonu Goju ryu. Uff...
Trzeba nam jednak wiedzieć, że Oyama miał wiedzę na temat Goju ryu, ale japońskiego czyli od Gogena Yamaguchi. Jak wiele wiedzy o oryginalnym Okinawa Goju ryu zostało przekazanej G.Yamaguchi to nie wiem.
Czy miało to jakiś związek z rodzajem nauczanego/przekazywanego kihonu?
Napisano Ponad rok temu
zawody w kumite rozgrywane sa w fullcontakcie tak ? z uderzeniami na głowe czy moze tak jak w kyokushin ? pełen kontak bez uderzen rekami na głowe czytałem ze mozna rzucac i kontynuwać walke w parterze w zwiazku z tym mam pytanko czy mozna wygrac walke przez technike konczaca w parterze np dzwignie lub duszenie
z tego co czytałem odbywaja sie nawet mistrzostwa świata w okinawan goju ryu
tutaj jest filmik z zawodów w goju ryu
akurat na tych zawodach zawodnicy walcza w kaskach z kratka i stosuja uderzenia na głowe mysle ze to dobre i w miare bezpieczne rozwiązanie
tutaj zaowdy bez kasków również z rzutami i parterem
myśle ze goju ryu mimo iż tradycyjne jest bardzo wszechstronne uczy realnej samoobrony , wszechstronnej " twardej "walki
( wiele osob obecnie pietnuje tradycyjne style walki wiadomo moda na mma , thai boxing) itd ale to jest czysty sport sport sie kiedys skonczy i pozostaje pytanie co teraz cwiczyc jak juz nie mozna walczyc na zwodach kariera sportowa sie skonczyła a kiedys napewno sie skonczy karatecy nie maja takiego problemu Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o parter to o ile dobrze pamiętam przerywa się go po jakimś czasie, jeżeli żaden z zawodników nie założy kończącej dźwigni/duszenia, i wraca się do stójki.
Mistrzosta świata w Okinawan Goju odbywają się raz do roku (albo na dwa lata, też nie pamiętam. Może Gaweł albo inny praktyk OGJ mnie poprawi) w ramach międzynarodowego Chojun Miyagi Festiwal.
Ogólnie zawody w Okinawan Goju-Ryu różnią się od innych tym, że zazwyczaj nie rozróżnia się konkurencji kata/kumite. Każda para zawodników musi stoczyc ze sobą bój zarówno w układach, jak i w kontaktowej walce.
Napisano Ponad rok temu
dziekuje slicznie za odp
Pozdrawiam
od moderatora: posprzątane.
Napisano Ponad rok temu
mozecie napisac cos wiecej na temat zawodów w Polsce czy sa w ogole planowane
wiem ze Goju Ryu to tradycyjny bojowy styl przygotowujacy do samoobrony i walki realnej dlatego mysle że zawody fullcontakt sa potrzebne bo one w jakis sposob tez do niej przygotowuja psychicznie technicznie równiez
na jedym z filmów z zawodów goju ryu widziałem ze uzywaja kaskó z kratka mysle ze to super rozwiaznie i w miare bezpieczne
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jest troche klubów goju ryu w Polsce spokojnie mogli by organizowac swoje zawody
Napisano Ponad rok temu
Być może w przyszłym tygodniu pojawią się jakieś bardziej szczegółowe informacje.
Napisano Ponad rok temu
dziekuje za wiadomosc i czekamy na dalsze info
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ten zawodnik z bujniejszą czupryną mięciutko się rusza. Fajnie i timing niezły.
Czasem robię takie eksperymenty w swoich grupach kyokushin karate i walka zupełnie inaczej wygląda, kiedy dochodzą "listki" na twarz.
:-)
Pozdrawiam. OSU!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zawody dla młodzieży i dorosłych są wstępnie planowena na koniec października bierzącego roku.
Być może w przyszłym tygodniu pojawią się jakieś bardziej szczegółowe informacje.
Witam
wiadomo juz cos na temat zawodów Goju Ryu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nadal nie wiadomo nic konkretnego na temat zwodów Goju ryu Karate ?
Pozdrawiam Serdecznie
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KARATE PODUPADA
- Ponad rok temu
-
Tora San
- Ponad rok temu
-