Imperial Schrade closes doors for good
250 laid off from Ellenville knife-maker
By Jeremiah Horrigan
Times Herald-Record
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ellenville - Knife-making Imperial Schrade closed its doors for good today, laying off an estimated 250 workers and throwing this long-suffering village into something close to economic despair.
The business – which would have celebrated its centennial this year – had been failing for years. Management told the remaining workers of its failed efforts to bring in new investors at a 9 a.m. meeting this morning and by 9:15 a.m. disgusted workers began filing out, many in tears.
Miguel deJesus as he came out, turned to look back at the building and said" they're looking out for their money but they're not looking out for ours." The once-proud business, whose products were known world-wide, had been for decades the epitome of well-run, family-friendly local business.
But global competition had become so severe and the company, in an effort to remain in business, that it laid off more than 100 employees during Christmas week last year without ever giving a public explanation.
See tomorrow's edition of the Times Herald-Record for full coverage of this story.
Imperial Schrade - koniec legendy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A chodzil za mna taki jeden scyzoryk...
Napisano Ponad rok temu
Leży obok mnie Schrade X-Timer i płacze chłodną oliwką:
Tak niedawno leciałem dumny do kraju nad Wisłą. Wiedziałem, że będę tam reprezentować świetne pomysły amerykańskich knifemakerów.
Leciał ze mną Ryan CRKT, a ja z nieukrywaną wyższością myślałem o jego tajwańskim pochodzeniu.
Nawet Spyderco zaczęło produkować noże w Chinach.
Ameryka traci miejsca pracy, zadłuża się w Azji. Każdy produkt wymyślony tutaj zaczyna być natychmiast wytwarzany za oceanem, a nam zostają coraz większe długi.
Byłem dumny z mojej fabryki, z miejsca gdzie od prawie 100 lat powstają znakomite noże.
Z radością ciąłem kartony i linki, bułeczki, cytrynki.
A teraz. Teraz nawet kliknąć z żalu mi się nie chce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prawa do znaków handlowych i towarowych Schrade kupiła na licytacji firma Taylor Cutlery.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to jest producent noży oferowanych pod marką Smith & Wesson. Zajmują się dość intensywnie kopiowaniem różnych popularnych projektów. Niestety nie byli zainteresowani utrzymaniem ciągłości produkcji, honorowaniem gwarancji, itd.
Oznacza to, że za jakiś czas będzie można kupić popularne wzory noży Schrade wytwarzane przez zupełnie inną firmę i (być może) z zupełnie innych materiałów, itd.
Na e-Bayu i u amerykańskich dealerów są jeszcze do kupienia oryginały Schrade.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Folder do 400PLN
- Ponad rok temu
-
Nieprzewidziane skutki nadużycia Militeca :)
- Ponad rok temu
-
my girl & "Noże" S. Mitin
- Ponad rok temu
-
ewolucja moich EDC...
- Ponad rok temu
-
tak sobie czytam ostatnio nasze dyskusje...
- Ponad rok temu
-
Mini test szlifu chisel w Emerson Raven
- Ponad rok temu
-
Becker Combat/Utility BK-7-opinie
- Ponad rok temu
-
tani kamień do ostrzenia
- Ponad rok temu
-
LinerLock - stal vs tytan