Z dwojga zlego glosuje na dozywocie.
Natomiast przerazenie mnie ogarnia jak czytam wypowiedz Szczepana o publicznej egzekucji. Zeby sobie dzieci popatrzyly i jak w sredniowieczu gawiedz miala radoche z publicznego katowania czlowieka? Przeciez to jest chore i nie ma w sobie NIC z edukacji. To tylko rozrywka. Na takie egzekucje przychodziliby tylko ludzie, ktorzy chca sie napatrzec na krew, bo im sie to podoba [czyli potencjalnie bardziej niebezpieczni dla spoleczenstwa niz reszta]. Przeciez to jest bestialstwo, wielki krok wstecz. Nie wierzylem oczom jak przeczytalem co piszesz, Szczepan.
Wiesz Genosha, w Texasie kazdy od wiekow posiada bron. Zlodziejstwa i bandytyzmu prawie nie ma. A wiesz dlaczego ? Bo na drzwiach domow jest napisane: "My nie dzwonimy na policje". Problem jest rozwiazany w sposob skuteczny i tani. Podoba mi sie to.
Podobnie jest u tak pogardzanych przez wielu ludzi spoleczenstw arabskich. Wladze dawno temu wprowadzily kare obciecia reki za kradziez. Jeden moj znajomy byl na kontrakcie, byl zaopatrzeniowcem, kupowal na bazarach produkty zywnosciowe, Wiec nosil ze soba gotowke, kilkanascie tys$. Kiedys zgubil portfel. Zdal sobie sprawe z tego po kilku minutach, wraca od straganu do straganu, sie wypytuje, oczywiscie bez zadnej nadziei. Patrzy, a przejsciu pomiedzy straganami ludzie cos omijaja idac. podchodzi blizej patrzy ---> a to jego portfel lezy. Nikt tego nawet nie dotknal, zeby sie zapytac czy ktos nie zgubil. Tak jest zakorzenia przez wieki troska o posiadanie obu rak. :wink:
Rozumiesz Genosha, mnie sie podoba skutecznosc rozwiazan. Nie piekne slowka, humanitarne przemowy, itp....Dzialanie nalezy dostosowac do poziomu zrozumienia panujacego w danym spoleczenstwie. Np w supermarkecie w zach europie, jak idziesz z wozkiem to nikt cie nie potraci, przeciwnie, jeszcze z usmiechem cie przepusci, albo cierpliwie czeka az wybierzesz towar i przestaniesz tarasowac przejscie. Tacy dziwni ludzie tam mieszkaja.
A w kilku innych krajach w ktorych mialem okazje mieszkac panuje prawo dzungli.
Stad wlasnie moje przekonanie o dostosowaniu sie to poziomu swiadomosci panujacego w danym spoleczenstwie. Bez przyczepiania etykietek, czy to postep czy cofanie sie.
Po prostu, proste, pragmatyczne, skuteczne rozwiazania. Jak ludzie nie dorosli do humanizmu, po co ich zmuszac na sile?
Myslisz ze powszechne egzekucje nie powoduja edukacji? Wydaje mi sie ze nie masz racji. Obecne wychowanie w rodzinie czy w szkole nie edukuje ludzi. Roddzice nie maja czasu, szkola nie ma mozliwosci, nawet jakby chcieli. To kto ma to robic ? Babcia klozetowa?
Powszechna egzekucja pokazuje w najbardziej prymitywny sposob, czyli dostepny dla KAZDEGO,
--- przyczyna? napad i pozbawienie zycia wspolobywatela,
--- skutek? pobliczne powieszenie. Zycie za zycie.
albo
--- przyczyna? napad i uszkodzenie wspolobywatela,
--- skutek? pobliczne uszkodzenie, odpowiadajace uszkodzeniu ofiary.
Mysle ze w ciagu miesiaca skonczyly by sie jakiekolwiek napady na ulicach. Bylby to taki mechanizm samoregulujacy sie, troche jak gospodarka kapitalistyczna.
inne rozwiazania wydaja sie byc zbyt kosztowne. Nie ma co tracic pieniedzy , czasu i energii na socjalne odpadki. zycie jest zbyt krotkie.