mordercy studenta z lublina
Napisano Ponad rok temu
jesli wywolales ten temat wlasnie na forum aikido swiadomie, to z pewnoscia, po tych glosach w dyskusji, znalazles odpowiedz na swoje niezadane pytanie. W kazdym razie, zbrodnia pozostaje zbrodnia i stosunek do niej spoleczenstw wspolczesnych, czy tez w historii, jest znany. Trudno jednak pogodzic sie z tym, ze za nas decyduja inni, tak wiec kazdy pojedynczy glos w sprawie zbrodni i kary jest wazny. Osobiscie uwazam, ze odbierajac zycie tym, ktorzy odbieraja zycie innym, jest swoistym paradoksem i nie spelnia swojej roli w zadnym spoleczenstwie, tym bardziej, ze spoleczenstwa kieruja sie takze prawami wyzszej koniecznosci, ktore usprawiedliwiaja zabijanie ludzi (wojna). Rozwiazaniem skutecznym, moim zdaniem, jest izolacja jednostki od spoleczenstwa. I to w doslownym sensie; bez prawa kontaktu z otaczajacym swiatem, radiem, tv, kimkolwiek, nawet ze wspolwiezniami. Taka w zasadzie jest istota wieziennictwa, wynaturzona w praktyce, poprzez korupcje i inne czynniki. I to, trzeba zmienic. Izolacja, sama w sobie, jest wystarczajaca sila odstraszajaca; jakakolwiek kara dorazna nie jest, wlacznie z kara smierci. Czas izolacji, to juz sprawa okreslonych badan. W moim odczuciu polski kodeks karny jest bardzo niespojny w tej kwestii.
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem o czym ty piszesz? Jakie pytanie? ten post jest umieszczony w celach informacyjnych i ma wywołać gniew i co ma do tego aikido, paliłeś coś dziś?Fiodor,
jesli wywolales ten temat wlasnie na forum aikido swiadomie, to z pewnoscia, po tych glosach w dyskusji, znalazles odpowiedz na swoje niezadane pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Jednak nasz system wychowawczy nie nalezy do poprawnych zdecydowanie.
Fiodor moge pisac o nich jak che moze to bylo ironicznie i wyczytalbys to z mojego tonu gdybysmy rozmawiali na zywo. Niczego pozatym zmieniac nie bede bo skoro tak napisalem to mialem taka widac ochote a skupianie sie i czepianie za sluwka swiadczy o twojej malostkowosci. Chyba wazniejsze od jednego slowa jest meritum mojej wypowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
No i właśnie wiadomo dlaczego mamy taki syf w tym kraju, piszemy bzdury i dyskutujemy nad zupełnie niepotrzebnymi wątkami, a powinno być tak:Nie obrazilem sie bo ich nie usprawiedliwiam a wrecz odwrotnie pogrązam.
kara dożywocia
lub
kara śmierci
i koniec, zero gadania dlaczego się tacy zrobili itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stary nawet nie wiem co ci napisać, masz taki bałagan w głowie że szok, weź mi napisz co ma aikido peaceful coś tam do zbrodni tych "odpadków ludzkich" ? ale proszę bez "twoich filozofii aikidockich".Przecenilem Cie w takim razie Fiodor. Mialem na mysli aikido jako 'peaceful martial art' i w tym sensie skierowalem do Ciebie post. Wybacz. W kazdym razie, kazda konfrontacja na ulicy moze zakonczyc sie smiercia. Kazdy napastnik jest potencjalnym morderca. Obrona konieczna, niosaca smierc, chcac nie chcac, tez kwalifikuje sie jako morderstwo.
No chłopie zobacz jak to wygląda: rozmawiamy w pokoju na temat morderstwa, za chwile wchodzisz ty i głosisz prawdy o aikido, czy na sali znajdzie się osoba która uzna cię za normalnego?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Serio? a ja myślałem że o aikido:Po pierwsze, rozmawiamy o smiertelnym pobiciu na ulicy.
Mialem na mysli aikido jako 'peaceful martial art' i w tym sensie skierowalem do Ciebie post.
Tak samo pieprzycie głupoty o jedności aikido jak kumpla ci zabijają?Po drugie inna jest rozmowa w gronie aikidokow na ten temat, niz w innym gronie.
Taka to wasza inność?
Pozwalam.Pozwol mi zatem miec swoje zdanie, zamiast oceniac to, co mam w glowie.
Napisano Ponad rok temu
Musimy przywrócić karę śmierci!
Janusz Korwin-Mikke
Prezes UPR
Nie moge uwierzyc, ze ktos jeszcze cytuje tego politycznego trupa! Wlasnie przy okazji takich tragedii, kiedy ludzie sa przygnebieni i wkurwieni, nagle pojawia sie ktos taki jak Mikke, Kaczynski czy Giertych i zada kary smierci. Zapomnijcie o karze smierci. To sa przesądy, ze krew mordercy ma naprawić zlo, jakie wyrzadzil.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Trup czy nie trup, nie mamy kary śmierci obecnie czy to nam pomaga?Nie moge uwierzyc, ze ktos jeszcze cytuje tego politycznego trupa! Wlasnie przy okazji takich tragedii, kiedy ludzie sa przygnebieni i wkurwieni, nagle pojawia sie ktos taki jak Mikke, Kaczynski czy Giertych i zada kary smierci. Zapomnijcie o karze smierci. To sa przesądy, ze krew mordercy ma naprawić zlo, jakie wyrzadzil.
Silvio
przy okazji: to nie jest wypowiedź z tego miesiąca.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Naprawic zlo? Nikt tu nie mowi o naprawianiu zla :roll: Przywrocic zycia sie nie da. Co najwyzej mozna zrealizowac dwa cele: odstraszyc nastepnych kandydatow na mordercow --- co publiczne egzekucje spelniaja doskonale. Oraz ukarac winnego --- poniewaz wiele obecnych systemow prawnych pozwala na radykalne skrocenie kary wiezienia, np do mniej niz polowy, wiezienie nie jest odpowiednim miejscem dla mordercow. Wiezieniem sie nie odstraszy, bo wszyscy wiedza ze to sa tylko pozory. Tam jeszcze bardzoej udoskonalaja swoje metody zamiast robic reedukacje. Jednym slowem do wiezienia wchodzi amator a wychodzi prawdziwy zawodowiec.To sa przesądy, ze krew mordercy ma naprawić zlo, jakie wyrzadzil.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
przeczytalem wszystko.Ryba proponuje przeczytać pierwszy mój post w tym temacie. Drugi jest kontynuacją rozmowy z Fiodorem. Czytaj uważnie.
Pozdrawiam...
a gdybys nie zauwazyl, to odnioslem sie do konkretnego akapitu, ktory jest taki "ni przypial, ni przylatal" w tej rozmowie.
i w ogole w tym temacie - Jezus powiedzial dwie wazne rzeczy: "Bogu, co boskie, a cesarzowi, co cesarskie" (i mimo, ze mowil przy okazji podatkow, to nie dodal, ze tylko o podatki chodzi) i "wladza nie darmo nosi przy boku miecz".
nie "klucz do celi z dozywociem", tylko miecz.
tak, jak i on sam bynajmniej nie wybral dla siebie - a jest przeciez Bogiem, to chyba mogl? - dozywotniego wiezienia, np. na galerach, tylko kare smierci na krzyzu.
konsekwencji troche
pozdrawiam rowniez.
Napisano Ponad rok temu
Silvio, na pewno sie zastanowiles zanim kliknales "wyslij"?Nie moge uwierzyc, ze ktos jeszcze cytuje tego politycznego trupa! Wlasnie przy okazji takich tragedii, kiedy ludzie sa przygnebieni i wkurwieni, nagle pojawia sie ktos taki jak Mikke, Kaczynski czy Giertych i zada kary smierci. Zapomnijcie o karze smierci. To sa przesądy, ze krew mordercy ma naprawić zlo, jakie wyrzadzil.
Silvio
bo taki np. profesor Geremek jest jak najbardziej "politycznym trupem", a jest przeciw karze smierci.
czy to znaczy, ze bredzi? czy "polityczny trup" (pomijam pytanie, czy Twoja ocena jest prawdziwa) to moze byc argument w dyskusji o kwestiach moralno-prawnych?
pomijam rowniez "nagle pojawianie sie", o ktorym wspomnial juz i Fiodor - ta deklaracja, ktora tu zostala wklejona, ma ponad dziesiec lat. slaba orientacja "w polityce"?
poza tym, jesli juz o polityce, to ciekawe jest, ze wg sondazy ok. 80% Polakow jest za przywroceniem kary smierci dla mordercow, ale rzadzacy "wiedza lepiej".
to gdzie jest, przepraszam, ta demokracja, ktora sobie tak wycieraja geby?
jesli trzeba mowic "w imieniu narodu", ktory sobie tego bynajmniej na ogol nie zyczy, to ich "narod wybral", ale jesli "narod", czy "spoleczenstwo" czegos konkretnego chce - i to nie smieszne 25, czy 30% uprawnionych do glosowania (przy frekwencji +-50%), ktorzy wybrali jakas tam partyjke, w rodzaju SLD, tylko cztery piate wszystkich badanych, to sie okazuje, ze "narod nie dorosl".
niekonsekwencja, schizofrenia, czy zwykla bezczelnosc?
no sorka, ale jesli koles, ktory byl tak glupi, ze mial studia bez studiow, a nie zrobil sobie na nich nawet dyplomu, mowi mi, ze ja o czyms nie moge decydowac, bo ON "wie lepiej", to ja sie czuje nawet lekko obrazony, wiesz?
Ty nie?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wsadzić ch do najgorszych warunków, dawać najgorsze żarcie, i traktować tak jak sobie na to zasłużyli, ale nie zabijać...
No wlasnie tego nie moglam nigdy pojac w ideologi chrzescijanskiej. Chyba powinno sie ich wypuscic jak okaza skruche?
Bo to co napisales brzmi jak znecanie sie, a to przeciez nie po chrzescijansku.
Ja nie chce, zeby cierpieli, nie podoba mi sie, ze ktos cierpi nie wazne czy zasluzyl czy nie. Mordujac kogos sami zdali sie na laske i nielaske spoleczenstwa. Sami sobie odebrali prawa. Zastrzyk jest tani, szybki i bezbolesny, wiec nie beda cierpieli, a spoleczenstwo nie ponosi kosztow i ma pewnosc, ze juz nigdy nikogo nie zabija.
Napisano Ponad rok temu
Zapomnijcie o karze smierci. To sa przesądy, ze krew mordercy ma naprawić zlo, jakie wyrzadzil.
Silvio
?? Naprawic zlo? Tego zla nic nie naprawi. Morderca powinien byc odseparowany od spoleczenstwa. Jest jednostka skrzywiona, nie przystosowana i nie powinien miec mozliwosci zetkniecia sie ze spoleczenstwem. Utrzymanie wiezniow jest drogie, kare zawsze w koncu ktos skroci, z wiezienia mozna uciec.
Widze tylko jeden sposob: zastrzyk usypiajacy. Tani, szybki i w 100% pewny.
Guest_budo_Gacor_*
Napisano Ponad rok temu
po wiadomościach...
To wszystko załatwia sprawe, a podejrzewam (znając zamiłowanie
rodaków do sensacji), że niezłą kasę TV by zarobiła i mogłaby
przeznaczyć na pomoc rodzinom zamordowanych.
Utrzymywać toto przez 25 lat * 5, to kupa kasy jest i to naszej..
A tak przy okazji, jeśli chłopcy mieliby troche ostrej stali w kieszeni,
to ta dyskusja mogłaby dotyczyć innych dylematów..
Szkoda..
Napisano Ponad rok temu
Egzekucja w tym wypadku nie mialaby skutku odstraszajacego. Ci chorzy mordercy napewno nie zastanawiali sie nad konsekwencjami.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o zachowania profilaktyczne nie mam nic przeciwko spuszczania wpierdolu młodym chuliganom,bandziorom etc.
To już nie będzie ich zachowanie tylko wszesnozapobiegawcze leki społeczne.
poz.
Napisano Ponad rok temu
smierc,
Znajac burdel panujacy w naszych wiezeniach nie zdziwilbym sie gdyby ktorys z nich nawial czy zostal zwolniony po kilku latach, bo jego stary zna odpowiednia osobe. Oko za oko...
zdecydowanie takKara ma miec takze aspekt odstraszajacy dla innych potencjalnych nasladowcow.
tylko wtedy strażnicy stawali by się nieludzcy, oczywiście to że w stosunku do więźniów słusznie skazanych to nie jest najgorsze, tylko wydaje mi się że mogli by takie zachowanie przenosić później na innych i nadużywać swojej władzy i w efekcie zachowywać się tak jak ci którzy zostali skazanihmmm.... gdyby moznaby ich w czyms takim zamknac:
Wei Jingsheng
Qincheng: Bastylia XX wieku (...)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
TSUNAMI RULEZ ;)
- Ponad rok temu
-
techn. STRAIGHT BLAST - CO TO !!??
- Ponad rok temu
-