Kuźnia czy szlifierka ?
Napisano Ponad rok temu
Moze podasz jakies ostateczne ceny dla stali powiedzmy D2, M2 czy O1 ( o ile udalo sie je juz ustalic) i do tego w jakiej cenie trzeba liczyc sobie koszt wyciecia stali laserem + oczywiscie w jakiej formie nalezy przygotowac rysunek ksztaltu. Wazne tez chyba jest z jakim naddatkiem nalezy wyrysowac ksztalt aby mozna bylo "zlapac" taka blache, czy tez wystarczy ze przekaze sie ksztalt do wyciecia i powie - "prosze o wyciecie 5 szt takich elementow ze stali D2" - a oni podadza Ci koszt ktory bedzie wynikal z aktualnej ceny stali + obrobka laserem.
Mysle, ze juz wiemy wystarczajaco duzo aby tego sprobowac. nie ukrywam, ze jestem chetyny na "ochotnika" pomeczyc sie troche z taka stala wycinana laserowo. Zaryzykowalbym i sprawdzil jak to wychodzi, jak sie obrabia a potem hartuje (co do tego ostateniego zajęcia - czy masz moze jakies namiary na firmy gdzie mozna zahartowac "profesjonalnie" noz? Ja mam dwa adresy z Wawy ale i tak musze je "sprawdzic" wiec szukam, czy ktos juz gdzies hartowal wczesniej stal D2)
pozdrawiam
Sabertooth
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- ustalmy cenę za jeden płaskownik z D2 450x50x4(5,6?) w PLN, a nie PLN/Kg
- składamy zamówienia kto ile takich "sztuk" potrzebuje (jakaś przedpłata) i decydujemy, czy odbieramy płaskowniczki czy też powierzamy je do cięcia ( ja bym wybrał wersję mieszaną )
- grzecznie czekamy, odbieramy paczki (dopłacamy?), cieszymy się
- na wyznaczony termin (kto się wyrobi) wysyłamy obrobione noże do Bodo (jak się zgodzi) do hartowania, czekamy i znów odbieramy paczuszki a potem już tylko ostateczne wykończenie, zdjęcia i chwalimy się na BUDO naszymi customami
Napisano Ponad rok temu
Napisz jakie formaty plikow jest w stanie zaimportowac AutoCAD (jezeli ma jakakolwiek mozliwosc importu plikow z zewnatrz) bo rozumiem ze laser tnie na podstawie plikow dwg wlasnie z AutoCada. Ja np. otwieralem dwg w Illustartorze (taki odpowiednik Corela na Macach) wiec chcialbym wiedziec czy nie dziala to przypadkiem w druga strone?
pozdrawiam
Fred
Napisano Ponad rok temu
tu nie jestem wcale przekonany - ja na przyklad nie sadze, zebym potrzebowal plaskownika 45 cm dlugosci - moj noz nie przekroczy 30 cm...myśle, że najlepiej zrobić tak:
- ustalmy cenę za jeden płaskownik z D2 450x50x4(5,6?) w PLN, a nie PLN/Kg
wiec moze namieszajmy Bodo i ustalmy cene za kg ORAZ cene za plaskownik oddzielnie?
Napisano Ponad rok temu
co do plikow - bez znaczenia- wszystkie rastrowe - tylko prosilbym o cienka linie rysowania - wiec moga byc nawet skany olowkowe albo z dlugopisa i bez kolorow- acad to przeczyta a ja na tym narysuje linie obrysu do ciecia i przy okazji policze obwody do rozliczen
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, ze jezeli ktos chce zamiast plaskownika miec od razu wyciete ksztalty - a resztki stali go nie interesuje - jedynie cena za taki obrys - to przesyła do Ciebie projekt (pomijam juz format) i wtedy trzeba dogadac sie co do kasy. Moze wplata na konto? Zastanow sie co byloby dla Ciebie najprostsze i taka metode podaj - mysle ze nie ma tu co wiecej dywagować - tylko w koncu ruszyc z miejsca, bo inaczej to sie tak bedziemy wozili i wozili..
jezeli zgadzasz sie ze mna - to moze szkoda czasu marnowac - niech kazdy sie zastanowi czego chce - Bodo założy posta - my się w niego wpiszemy (zakładam, że każdy kto sie wpisze zgadza sie na warunki jakie beda niezbedne do realizacji zamowienia) i jedźmy z tą...stalą!
PODSUMOWUJAC - PANOWIE JEZELI FAKTYCZNIE CHCECIE AMBITNIE DALEJ PRODUKOWAĆ NOŻE A NIE TYLKO O NICH PISAĆ - DO DZIEŁA :peace:
PS. Ja już powolutku kończe mojego Combatclaw-a, więc chetnie bym odpoczął od recznego wycinania ksztaltow... Jumbo - pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
PODSUMOWUJAC - PANOWIE JEZELI FAKTYCZNIE CHCECIE AMBITNIE DALEJ PRODUKOWAĆ NOŻE A NIE TYLKO O NICH PISAĆ - DO DZIEŁA
Amen... święte słowa ...
Napisano Ponad rok temu
Ale jak nie powstanie żaden konkretny plan (ja nawet dziś kase mogę komuś wpłacić) wspólnego zakupu stali, to chyba będę zmuszony wydać tą kasę, taki już jestem napalony na robotę :twisted: .
Bodo zakładaj topik - ja deklaruję chęć nabycia czegoś 4-4,5cm szerokości, 6-7 mm grubości, a długość zależy od ceny.
I w sumie doszedłem do wniosku, że walę cięcie laserem, wiertarka i brzeszczot rules 8) .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
NIE
w materiale rodzimym mamy strukturę przekutą, po laserze otrzymujemy laną ALE tylko w strefie stopionej w strefie wpływu ciepła po obróbce cieplnej wszystko jest oki
pozdro
Napisano Ponad rok temu
z gory wielkie dzieki! poklon
Napisano Ponad rok temu
w weekend postanowiłem sprawdzić czy kucie w domowych (działkowych) warunkach jest możliwe. No i okazało się że jest
A metody były żadne - po prostu duuuży gwóźdź (9mm średnicy) wrzucony do grila + trochę dmuchania. Nie mam kowadła (położyłem na płytce chodnikowej, którą rozwaliłem tym kuciem...), a młotek był mały i niezbyt ciężki. W każdym razie udało mi sie go skuć całkiem sporo na płasko, tylko długo musiałem czekać pomiedzy kuciami, wolno się rozgrzewało... Ale zabawa przednia .
Więc myślę że lepsze palenisko (przede wszystkim dobry nawiew powietrza), kowadło (fragment szyny), młot tak z 1 kg przynajmniej i już można działać 8) .
Ale i tak na razie chce zrobić coś z płaskownika na początek, nie chce brać się za wszystko naraz...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
żeby stal zahartować trza ją nagrzać powyżej pewnej temperatury (a bodajrze Ac), wygrzać i schłodzić z szybkością większą od pewnej minimalnej (by zahartować na najwyższą twardość) nazywa się to szybkość krytyczna, jak mamy szybość chłodzenia mniejszą otrzymujemy mniejsze twardośći inną strukturę idt
jak nagrzejemy do temperatury poniżej Ac i schłodzimy to nie zahartujemy tylko odpuścimy, im wyższa temperatura to odpuszczanie niskie , średnie i wysokie, im wyżej odpuszcamy to lepsza plastyczność ogólnie (mniejsza twardość, wydłużenie, przewężenie, udarność)
i odpowiedź
przy cięciu laser o dużej mocy trochę nadtapiamy materiał (struktura lana ma niższe własności wytrzymałościowe w normalnej temperaturze, mniejsza udarność, łatwiej złamać ogólnie - odlewy są ogólnie kruche)
następnie mamy materiał rodzimy nieprzetopiony ale nagrzany
i zależy od temperatury do jakiej nagrzejemy i szybkości z jaką będziemy chłodzić
a) nagrzanie powyżej Ac i szybkośc wyższa od krytycznej - hartowanie
nagrzanie powyżej Ac i szybkość mniejsza od krytycznej - wyżarzanie
c) temperatura poniżej Ac odpuszczanie
wszystkie strefy a, b, c, są możliwe do przyjęcia - materiał ma strukturę kutą lub walcowaną, po właściwej obróbce cieplnej znikają (najczęściej zawierają się wszystkie w strefie z kolorkami)
struktura lana raczej niekorzystna z założenia, przeszlifować (zależy od mocy lasera, grubości materiału i szybkości cięcia) z 0.2 mm i juz jej nie ma
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hartowanie te prymitywne i te bardziej zawansowane ;)
- Ponad rok temu
-
DOSTAWCY (stal, kompozyty, śruby itp.)
- Ponad rok temu
-
Wypusccie mnie stad! :D
- Ponad rok temu
-
Gdzie kupić stal na custom-a
- Ponad rok temu
-
Mój folder - za jakiś czas- cz.2