gabaryty:)
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanko....Mianowicie w niektorych sw wzrost i waga to zaleta osoby trenujacej. Jak to sie ima w Aikido? Mam 198 cm i 105 kg Tak sobie mysle, ze ta moja figurka jest raczej w treningu Aikido wada, a nie zaleta...Wkoncu nie liczy sie moja sila i wielkosc, tylko zdolnosc do przejecia sily uke. Nie jestem dosc szybki z wiadomego wzgledu :-) wiec nie wszystko wychodzi, a raczej wychodzilo tak jak powinno, nie mowiac juz o wysokich padach itp Najgorszym koszmarem bylo suwari waza, bo jak ja mam sie wybic do gory i zrobic jakis konkretny przewrot, przeciez nie bede ciagle inwestowal w red bulla
A wiec jak to jest z tymi gabarytami? :?
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pytanie: jest ktos u ciebie w dojo kto zrobi na tobie technike bez twojej pomocy?
Napisano Ponad rok temu
Jak chodzilem na treningi to napoczatku bardzo sie stawialem, bo ja z natury nie lubie sie podkladac :twisted: Skonczylo sie na tym, ze trener nie mogl zalozyc mi dzwigni :? Postapilem zle, bo sporo ludzi to widzialo i bylo mi glupio z tego wzgledu. Jednak trenerow jest dwoch, a drugi nie dosc, ze jest malutki to potrafi klasc takich duzych bez problemu, a jak sie stawialem to niestety bardziej cierpialem Sporo ludzi denerwowalo to, ze jestem duzy i techniki im nie wychodza, chociaz trenowali dosc dlugo. Denerwowalo mnie to, ze czasem nie mialem z kim cwiczyc, bo ludzie woleli wybierac lagodniejsze okazy :? Jednak z czasem Ci bardziej ambitni z checia ze mna trenowali, bo wkoncu sporo mozna sie nauczyc trenujac z taka godzilla Dla mnie wyzwaniem byly cwiczenia z tycimi i delikatnymi kobietami 8) Co byla czysta przyjemnosc, szczegolnie, kiedy dla rozgrzewki urzadzane byly zapasy :roll:
Napisano Ponad rok temu
No przy szefie PAA Sensei Darku Bieńkowskim zbytnio byś sie nie wyróżniał gabarytami :wink:
Co do przydatności gabarytów i masy to każdym typie sylwetki możemy znaleźć pozytywne i negatywne strony. Ważne jest by pozytywy wzmacniać, a negatywy usuwać.... :wink:
Szybki być nie musisz - rób tylko w dobrym momencie i będzie OK.
Widać to szczególnie podczas praktyki z bronią gdzie specyfika pracy wyrównuje raczej wszystkim szanse bez względu na masę i wzrost, i tu też podam Darka za przykład godny naśladowania.
Pancer (wzrostowo w lidze średniej ale wagowo - :nie: )
Napisano Ponad rok temu
Czy gabaryt są aż tak ważne?, moim zdaniem nie dlatego że wśród ludzi uznawanych za autorytety w tej dziedzinie jest cały przekrój od ludzi niskich i wysokich , bądź obszernych. Dwa przeciwległe przykłady to np.Andre Congard i np. sam Dziadek.
Więc same rozmiary nie są ważne
Liczy się jakość a nie wielkość
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U nas jest paru dużych i wydaję mi się, że najlepsze co mogą zrobić to zadbać o porozciągane nogi, coby można było łatwo postawę obniżyć, bo inaczej mają tendencję do garbienia się przy technikach typu shiho nage. A poza tym nie wnikaj tylko ćwicz. No i na kolana uważaj.
Napisano Ponad rok temu
Kazdy gabaryt ma swoje dobre strony. U nas jest jeden gosciu, 190 cm wzrostu, ale NIESLYCHANIE rozciagniety i miekki, wszystko matka Natura mu dala w prezencie. Super sie z nim cwiczy, choc zadufany w sobie niezmiernie. Ale jest kilku rownie wysokich, ale sztywniactwo nie przecietne. Tych wszyscy unikaja. A nie maja racji 8)
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o sam trening Aikido to jak jeszcze trenowalem to zastanawiala mnie jedna sprawa....Mianowicie trening w parkach. Ja osobiscie lubie zmieniac partnerow, a w szczegolnosci partnerki (na tatami ma sie rozumiec ), jednak zauwazylem, ze ludzie lubia cwiczyc w stalych parach i tylko nieliczny ich odsetek zmienia sie w czasie zajec. Denerwowalo mnie to, bo dopiero jak sensej krzyknol "zmiana" to dochodzilo do tego, a tak to prawie nikomu na tym nie zalezalo. Dla mnie to niezla nauka byla, kiedy cwiczylem z jakims szybkim i zwinnym malutkim skubancem, albo sztywnym miesniakiem Niestety zmiany w parach sa sporadyczne i tym samym prowadza do zbyt prostolinijnego treningu.
Jak to jest u was?
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak troszkę OT
nie bardzo rozumiem opory ludzików, przed trenowaniem z uke, który z jakichś względów nie odpowiada. to za duży, to za mały, to za gruby (to o mnie ) to za chudy, to za sztywny.... itd.
przecież to SW jest chyba to alkaido ..... czy może się mylę? walczy się (ups - przepraszam - jednoczy się) z tym kto się nawinie a nie z tym na kim wszystko łatwo wychodzi.
nic dziwnego, że później nieuświadomiona część społeczeństwa opowiada, że aikido to balet.
wiem wiem - grząski grunt. już kończę
pozdrawiam
p.s.
ostatnio mój teść tłumacząc swojemu koledze co to jest aikido określił to bardzo precyzyjnie jako: "....taki rodzaj kung-fu"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To tak wlasciwie jaki powinien byc idealny uke? ile powinien wazyc ? jaki powinien miec wzrost? i jakie dodatkowe predyspozycje? )
Idealnu uke to : 180-190 cm wzrostu, około 90 kg wagi, nienagannie zbudowana sylwetka i ładny uśmiech. No i oczywiście powinien być brunetem lub szatynem i mieć durze poczucie humoru :wink: :wink: :wink:
Oj Jirzinek, Jirzinek co ty za pytania zadajesz 8O 8O 8O ???
Ktoś taki jak idealny uke nie istnieje. Uke powinien przede wszystkim chcieć ćwiczyć a nie markować ćwiczenie :twisted: Rozmiary nie mają tu żadnego znaczenia .... wróć Mają znaczenie ale tylko w ten sposób, że trening z różnymi pod względem wielkości uke pozwala przećwiczyć różne sposoby wykonania tej samej techniki. Howgh!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Idealnu uke to : 180-190 cm wzrostu, około 90 kg wagi, nienagannie zbudowana sylwetka i ładny uśmiech. No i oczywiście powinien być brunetem lub szatynem i mieć durze poczucie humoru :wink: :wink: :wink:To tak wlasciwie jaki powinien byc idealny uke? ile powinien wazyc ? jaki powinien miec wzrost? i jakie dodatkowe predyspozycje? )
Oj Jirzinek, Jirzinek co ty za pytania zadajesz 8O 8O 8O ???
oj zirael - coś mi się wydaje, że nie do końca zrozumialeś co Jirzynek miał na myśli :wink: .... albo u Ciebie emotikony nie działają i na końcu uśmiechu nie widziałeś.
Napisano Ponad rok temu
Idealnu uke to : 180-190 cm wzrostu, około 90 kg wagi, nienagannie zbudowana sylwetka i ładny uśmiech. No i oczywiście powinien być brunetem lub szatynem i mieć durze poczucie humoru :wink: :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Zrozumiałam, zrozumiałam ( emotikonki też działają) i podałam też :wink: jaki powinien być według mnie idealny uke:
eeeeeee - kurteczka - to chyba ja nie zrozumiałem
Napisano Ponad rok temu
No wiesz, tu trzeba strategii. Należy się zbliżyć do osoby z którą chcesz ćwiczyć, usiąść z pół metra przed nią, jak Sansei skończy pokazywać technikę to szybki zwrot, ukłon i jest twoja :-)Jesli chodzi o sam trening Aikido to jak jeszcze trenowalem to zastanawiala mnie jedna sprawa....Mianowicie trening w parkach. Ja osobiscie lubie zmieniac partnerow, a w szczegolnosci partnerki (na tatami ma sie rozumiec ), jednak zauwazylem, ze ludzie lubia cwiczyc w stalych parach i tylko nieliczny ich odsetek zmienia sie w czasie zajec. Denerwowalo mnie to, bo dopiero jak sensej krzyknol "zmiana" to dochodzilo do tego, a tak to prawie nikomu na tym nie zalezalo. Dla mnie to niezla nauka byla, kiedy cwiczylem z jakims szybkim i zwinnym malutkim skubancem, albo sztywnym miesniakiem Niestety zmiany w parach sa sporadyczne i tym samym prowadza do zbyt prostolinijnego treningu.
Jak to jest u was?
Pozdrowionka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
staż z Etienne Leman Sensei 6 Dan Aikido - szczegóły ????
- Ponad rok temu
-
Staż z Fujimoto Sensei - zdjęcia
- Ponad rok temu
-
Struktura Shu, Ha, Ri i poznanie Shoshin - komentarze
- Ponad rok temu
-
Struktura Shu, Ha, Ri i poznanie Shoshin
- Ponad rok temu
-
Jak wyglądają u was treningi ??