mleko
Napisano Ponad rok temu
troche mnie to zaskoczylo, tym bardziej, ze do tej listy Pan Doktor (notabene wieloletni instruktor sportu i wykladowca AWF) dolaczyl czerwone mieso.
jak to jest?
Napisano Ponad rok temu
ja żywię sie prawie tylko produktami mlecznymi więc ciężko by było gdyby sie okazało że to moze szkodzić... :?
Napisano Ponad rok temu
Mleko m.in odwapnia kosci i zawieralaktoze, ktora jest kiepskoprzyswajalnym cukrem prostym. Pozatym mili panstwo pokazcie mi innego ssaka poza czlowiekiem, ktory je pije, bedac juz doroslym ?

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
a tak na serio, to czym się różny "porządne mleko" od tego paskudnego UHT
Napisano Ponad rok temu
Hmm, to Fakt z tego co wiem to tylko male dzieci posiadaja enzym ktory w jakis specjalny sposob przetwarza mleko, natomiast doroslemu osobnikowi mleko jest potrzebne w bardzo malym stopniu wystarczy tak szklaneczka raz na kilka dni lepiej zamiast mleka spozywac przetwory mleczne jakies serki, jogurciki...Produkty mleczne, a mleko to nie to samo.
Mleko m.in odwapnia kosci i zawieralaktoze, ktora jest kiepskoprzyswajalnym cukrem prostym. Pozatym mili panstwo pokazcie mi innego ssaka poza czlowiekiem, ktory je pije, bedac juz doroslym ?
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Faktem jest,że mleko dla ludzi dorosłych nie jest wskazane w duzych ilościach(a już tym bardziej,jezeli nie przyswajają laktozy...), ale raz na jakiś czas lub przetwory mlecze uważam za wartościowe(a już na 100% lepsze od BigMaca)
Napisano Ponad rok temu
np. w afryce mleka nikt nie pija mleka, a takie w proszku w ogole nie schodzi. jedynie dzieci podczas karmienia...
Napisano Ponad rok temu
Ze mleko w kartonach to tylko bielona woda, to juz napisano tomy, wiec nie chce mi sie jeszcze raz o tym pisac. Przemysl mleczarski jest jednak pprzepotezny...
K_P
Napisano Ponad rok temu
eee.... dziwne 8O
ja żywię sie prawie tylko produktami mlecznymi więc ciężko by było gdyby sie okazało że to moze szkodzić... :?
na sama mysl zbiera mi sie na wymioty.
Ale jak juz tak lubisz mleko- to kupuj tylko te z kilkudniowym terminem waznosci. Inne mleko ma taka wartosc jak woda+ biala farba(emulsja)
Niestety takie mleko stanowi wiekszosc mleka na rynku.
Napisano Ponad rok temu
jeśli mnie pamięć nie myli to renina i kazeina się to nazywa. tzn enzym i to co przertwarza.z tego co wiem to tylko male dzieci posiadaja enzym ktory w jakis specjalny sposob przetwarza mleko
jeśli ktoś lubi mleko to spoko - niech pije bez obaw. wszak pić trzeba, a kawa niezdrowa, soki na chemii, o coli nie wspomnę. w tym towarzystwie mleko wypada nieskazitelnie nieomal.
lubię nabiał. jogurty, sery itp. i będę je jadł bo lubię. nie lubię zaś frytek w macu i ich jadł nie będę i żadne odkrycia naukowe tego nie zmienią. zresztą coś jeść muszę, a nie istnieje chyba żywność całkowicie zdrowa i całkowicie przyswajalna. zawsze jest chemia, albo składniki nieprzyswajalne.
nie ma o co kruszyć kopii, zresztą jeśli jesteście "zwyczajnymi ludźmi" to jecie to co ukochana ugotuje, albo kelner przyniesie i tylko wam się wydaje że macie na to jakikolwiek wpływ

artur
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
No moze nie jogurt z platkami ale osobiscie polecam ryz z jogurtem (niebo w gebie) najlepiej jugurt truskawkowy (ale to juz zalezy od gustu) :wink:mleko przede wszystkim zamiast wzmacniać to osłabia kości... eh a ja je tek lubie ale chyba najwyższy czas przeżucić się na jogurty :? Od teraz zamiast mleko z płatkami to będzie jogurt z płatkami
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
 Nie wyogbrażam sobie innego śniadania

Napisano Ponad rok temu
To jakas mieszanka sprzedawana czy robisz samemu ?A ja właśnie polecę jogurt z chrupkami, do tego jeszcze płatki owsiane, amarantus i rodzynki. Pycha
Btw. co to jest ten "amarantus"?
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
A ja właśnie polecę jogurt z chrupkami, do tego jeszcze płatki owsiane, amarantus i rodzynki. Pycha
heh. to moje drugie śniadanie zwykle jest. dodaję jednak dwie rzeczy: duuuuuuuużo rodzynków i kaszkę dla niemowląt

smacznego!!!
art
Napisano Ponad rok temu
Pzdr

Napisano Ponad rok temu
 ...
...first: co do tego ze te z dluzszym terminem waznosci sa jak emulsja - sora ale ja ile mleko pije to nie widzialem takiego co dluzej niz 48 h wytrzymuje po otwarciu - moze nie do takich sklepow chodze...
sec: w okresie do 18 lat picie 2 szklanek mleka dziennie jest wrecz wskazane z racji tego ze zapobiega to osteoporozie na starosc... ofc mozna je zastapic produktami mlecznymi
 ...
 ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 "brzuszki" i ból pleców "brzuszki" i ból pleców- Ponad rok temu 
- 
			 chondromalacja chondromalacja- Ponad rok temu 
- 
			 Matt Furey - combat conditioning Matt Furey - combat conditioning- Ponad rok temu 
- 
			 Problemy z oddychaniem Problemy z oddychaniem- Ponad rok temu 
- 
			 Plan treningowy........ Plan treningowy........- Ponad rok temu 
- 
			 takie dziwne ćwiczenie takie dziwne ćwiczenie- Ponad rok temu 
- 
			 alergia alergia- Ponad rok temu 
- 
			 Suplematy Suplematy- Ponad rok temu 
- 
			 kolczyki,soczewki... kolczyki,soczewki...- Ponad rok temu 
- 
			 Rodzaje budowy...moze ktos wie o co chodzi?? Rodzaje budowy...moze ktos wie o co chodzi??- Ponad rok temu