Ofkoz trzeba kupowac mleko ,ktore ma krotki okres waznosci . Te z dluzszym sa niestety napakowane konserwantami i tyle.....first: co do tego ze te z dluzszym terminem waznosci sa jak emulsja - sora ale ja ile mleko pije to nie widzialem takiego co dluzej niz 48 h wytrzymuje po otwarciu - moze nie do takich sklepow chodze...
mleko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
problem w tym, ze lekarze i biolodzy nie sa zgodni co do tego co robi mleko. jedni mowia, zeby pic, bo duzo wapnia. drudzy, zeby nie pic: bo ten wapn nie jest przyswajany i picie mleka powoduje wyplukiwanie czegostam z kosci 8O po prostu poplatanie..sec: w okresie do 18 lat picie 2 szklanek mleka dziennie jest wrecz wskazane z racji tego ze zapobiega to osteoporozie na starosc... ofc mozna je zastapic produktami mlecznymi ...
ja jakies pol roku temu przestalem zupelnie pic mleko, za to jem sporo serow, jogurtow i kefirow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja i tak mam w klasie kretynów ktuzi myśla ze mleko jest bardzo zdrowe i cza poć ile wlezie to cza byćdebilem ech szkoda gadać
Jak ja nie cierpię arbitralnych wypowiedzi! Zwłaszcza opartych na bardzo fragmentarycznej wiedzy. Ale tak to zwykle bywa: im mniej wiesz, tym masz mniej wątpliwości.
Napisano Ponad rok temu
Nalezy odroznic mleko przetworzone od naturalnego.
Kiedys marchewka i ryz tez byly uznawane za bardzo zdrowe a teraz sie okazuje ze sa rzeczami ktore moga bardzo uczulac i wcale takie zdrowe nie sa.
Co jakis czas moda sie zmienia na jedzenia a nawet ta tak zwana zdrowa zywnosc to tylko kit dla ludzi bo juz wielu sie przez nia wykonczylo na zdrowiu. Jedni lubia mleko i im nie szkodzi nawet UHT a inni zyja na ogorkach w occie i tez dobrze ale nie mozna nikomu narzucac jednej diety.
Kiedys medycyna miala na wszystko dwie metdy albo lewatywa albo upuszczenie krwi i tez ludzie jakos zyli.
Napisano Ponad rok temu
lewatywa jest zdrowa i bede walczyl w jej obronie
tzn tak czytalem 8)
oczyszcza dokladnie przewod pokarmowy z pozostawionych niestrawionych resztek jedzenia, itp itd
lewatywa oczyszcza cialo i umysl 8)
-----
i jak sie kiedys przelamie to moze tez sobie zobie :wink:
Napisano Ponad rok temu
problem w tym, ze lekarze i biolodzy nie sa zgodni co do tego co robi mleko. jedni mowia, zeby pic, bo duzo wapnia. drudzy, zeby nie pic: bo ten wapn nie jest przyswajany i picie mleka powoduje wyplukiwanie czegostam z kosci 8O po prostu poplatanie..sec: w okresie do 18 lat picie 2 szklanek mleka dziennie jest wrecz wskazane z racji tego ze zapobiega to osteoporozie na starosc... ofc mozna je zastapic produktami mlecznymi ...
ja jakies pol roku temu przestalem zupelnie pic mleko, za to jem sporo serow, jogurtow i kefirow.
no takich rewelacji nieslyszalem... w takim razie chyba tak jak mowisz zlotym srodkiem sa tu kefiry, jogurty, sery (ale biale bo te zolte to tluszczu od ch) itd. ... ja tam i tak jakos za mlekiem nie przepadam ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale nie chce sie wypowiadac autorytarnie. Nie ma diety absolutnie dobrej dla kazdego. Z moich wieloletnich zainteresowan wynika, ze najblizsza prawdy jest chyba dieta, zwiazana z grupa krwi.
I powtarzam - trzeba pamietac, ze lobby mleczne jest wyjatkowo silne. Koniec mody na mleko oznaczalby koniec prosperity wielu poteznych regionow w Niemczech, Francji, Ameryce.
Jako ciekawostke dodam, ze np. w Japonii mleka sie nie pije wcale, ale jej spoleczenstwo, do niedawna bylo jednym z najzdrowszych na swiecie. Do niedawna - bowiem od pewnego czasu, jako poklosie przyswajania sobie nawykow zywieniowych "bialych" pojawily sie tam takze w stopniu nieznanym dotychczas, tzw. choroby cywilizacyjne.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Pozatym mili panstwo pokazcie mi innego ssaka poza czlowiekiem, ktory je pije, bedac juz doroslym ?
Kotek mojej sąsiadki codziennie rano ze spodeczka od paru latek
W zasadzie to każde jedzenie jest szkodliwe jak by się słuchać wszystkich lekarzy świata z ich wywodami.....
Ja piję bo lubię i niech tak zostanie....... a uczulony też na nie nie jestem więc nie zamierzam rezygnować z tej przyjemności
Napisano Ponad rok temu
Pozatym mili panstwo pokazcie mi innego ssaka poza czlowiekiem, ktory je pije, bedac juz doroslym ?
Kotek mojej sąsiadki codziennie rano ze spodeczka od paru latek
Jak i parę milionów innych kotków
Dobre. Mam podobne zdanie odnośnie mleka. Piję bo lubię. A na czyjśtam argument o nie piciu mleka w krajach afrykańskich - bzdurka. Podstawą wyżywienia najbardziej walecznego i bitnego plemienia - Masajów, jest mleko krowie z krwią.
Napisano Ponad rok temu
Gdyby byla to prawda, ze mleko zapobiega osteoporozie, to nie cierpieliby na nia ludzie starsi, zwlaszcza w tzw. Domach Pogodnej Jesieni, gdzie w stopniu znacznym aplikuje sie im mleko.
Ale nie chce sie wypowiadac autorytarnie.
najpierw przede wszystkim przeczytaj prosze co napisalem ... pisalem ze zapobiega osteoporozie w wieku starszym pite do 18 roku zycia... pozniej nie daje juz efektow bo kosci sa juz wyksztalcone...
Napisano Ponad rok temu
no i jak wracam z treningu tyż mleczko na mnie czeka
jakiś "skutków ubocznych" z tego powodu nie widze ale może najwyższy czas aby odstawić mleko
Napisano Ponad rok temu
to ludzie nauczyli koty pic mleko.Kotek mojej sąsiadki codziennie rano ze spodeczka od paru latek
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
ja tam najlepiej wolę ptasie mleczko
Napisano Ponad rok temu
50% czy juz nawet 60% populacji ludzi ma uczulenie na mleko z porstej przyczyny mleczko sie pije jak sie jej bachorem co niemoze jesc miecha ; )
pozatym u dorosłego człowieka po spozyciu mleka moga wystepowac biegunki wzdencia i inne ciekawe przypadłosci jelitowe z powodu rozkładajacych sie zwiazków pochodzenia z laktozy których dorosły człowiek nie jest w stanie rozłorzuc
mleko jesli lubicie to oczywiscie pijcie, ja osobiscie lubie i pije ale jak pzrecholuje to wiatry nadciagaja
Napisano Ponad rok temu
Niech kazdy zostanie ze swoim zdaniem. Ja nie pije. A juz tego w kartonach to sie nawet nie tchne.
K_P
a to dlaczego uwazasz ze mleko surowe jest lepsze od spozywczego ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"brzuszki" i ból pleców
- Ponad rok temu
-
chondromalacja
- Ponad rok temu
-
Matt Furey - combat conditioning
- Ponad rok temu
-
Problemy z oddychaniem
- Ponad rok temu
-
Plan treningowy........
- Ponad rok temu
-
takie dziwne ćwiczenie
- Ponad rok temu
-
alergia
- Ponad rok temu
-
Suplematy
- Ponad rok temu
-
kolczyki,soczewki...
- Ponad rok temu
-
Rodzaje budowy...moze ktos wie o co chodzi??
- Ponad rok temu