Znani mistrzowie i instruktorzy kung-fu
Napisano Ponad rok temu
Piotr Osuch
Janusz Szymankiewicz.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:-)Osuch i Szymankiewicz ok. a co do Braksala brak mi zdania... nigdy nigdzie sie nie dowiedzialem co, gdzie, u kogo i ile trenował
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jakbys znalazl to napisz tsailifo. chociaz jako dzialacz pan Braksal jest juz bardzo dobrze znany wraz ze swoimi kolegami...
I znowu ktoś napisze, że się czepiamy jedynego słusznego Związku.
MW
Napisano Ponad rok temu
Wojciech Kazberuk (Choy Li Fut) - człowiek który naprawdę potrafił nauczyć, ktoś kto oddał serce temu co robił... mało "finezyjny" ale zaj...e skuteczny... z tych których spotkałem ten był naprawdę NAJ
Jaromir Śniegowski (Yang Tai Chi Chuan) - dziwny człowiek ale od kiedy go pamiętam żył Tai Chi Chuan... wiele mnie nie nauczył jeżeli chodzi o formy itp. ale nauczył mnie myśleć w specyficzny sposób... myślenie o technikach itd.
Grzegorz Ciembroniewicz (Choy Li Fut) - kiedyś postrzegałem go jako GURU... póżniej nieco inaczej spojrzałem na niego i na jego mistrzostwo... faktem jest jednak że uważam go za nr 1 CLF w Polsce (chociaż konkurencja mu rośnie pod nosem) i jeden z NAJ w Polsce... pewnie długo tak jeszcze pozostanie. Wielki szacunek dla tego człowieka.
Wong Doc-Fai (Choy Li Fut, Yang Tai Chi Chuan, Qigong) - mój obecny nauczyciel więc nie będę się rozpisywał bo achów i ochów byłoby co nie miara
Napisano Ponad rok temu
Trzaby dopisac Ziutka Szarguta. Za caloksztalt. Za zapal. Bo se tak mysle ze gdyby nie on to wing chun w polsce byl by na etapie skandalicznym.
Adam i Barbara Wypart. kto zna to wie o cochodzi. Kto nie mial okazji to niech zaluje.
Petr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trzaby dopisac Ziutka Szarguta. Za caloksztalt. Za zapal. Bo se tak mysle ze gdyby nie on to wing chun w polsce byl by na etapie skandalicznym.
Przepraszam, ze się wtrące - ale co z kierunkami WV, VT itd, które rozwijali i rozwijają np. Andrzej Szuszkiewicz czy Janusz Szymankiewicz ?
Napisano Ponad rok temu
A co sie stalo z Kazberukiem? w pewnym momencie zniknal z tzw. srodowiska, a swego czasu byl czolowa postacia clf?
To już jest taka "tajemnica" CLF... nikt nic nie wie 8)
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, ze siê wtr±ce - ale co z kierunkami WV, VT itd, które rozwijali i rozwijaj± np. Andrzej Szuszkiewicz czy Janusz Szymankiewicz
Szymankiewicz - wiadomo - prekursor Nawet Ziutek sie o nim wypowiada jako o pierwszym nauczycielu wing chun.
Szuszkiewicz??? widzialem pokaz jego grupy (i jego tez) okolo roku temu. Poziom??? Albo sie nie przylozyli, albo nie mieli co pokazac. Chce wierzyc w to pierwsze.
Petr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę że takich jak on powinno być jak najwięcej
Napisano Ponad rok temu
Petr
Napisano Ponad rok temu
I nalezy pamietac takze o tym ze Ziutek slynie ze sciagania do Polski chyba kazdej mozliwej odmiany yong chun jaka gdziekolwiek jest nauczana.Wspolpracowal z Szymankiewiczem, Starybratem pozniej byl Hoffmann nastepnie Blech i jeszcze kilku po drodze teraz jakies wietnamskie wing chun ciekawe .I tak mnie zastanawia u czy Ziutek taki wybredny czy poziom za wysoki dla niego.Sam nigdy nie otrzymalem od niego odpowiedzi dlaczego tak przebiera.Coz tajemnica mistrza.Ale mysle ze wlasnie to zakrawa na jakis skandal.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym, nie odbieraj tego jako jakiejs wielkiej wycieczki osobistej, ale zdaje mi sie, ze troche pochopnie oceniasz ludzi - napisales w jednym z poprzednich postow, ze sifu Szymankiewiczowi nie nalezy sie miejsce wsrod czolowki nauczycieli bo "wojowal z wing chunowcami" itp., teraz wydajesz sie atakowac p. Szraguta (ktorego nie znam osobiscie, zeby bylo jasne). Mowimy tu mimo wszystko o ludziach, ktorzy maja ogromne zaslugi, ktorych juz im nic nie odbierze.
Ale to sklania w sumie do refleksji, kto to wlasciwie jest "dobry nauczyciel", bo wydaje mi sie ze odmiennie z gpw rozumiemy to pojecie. Zdaje mi sie (przepraszam, jesli sie myle), ze dla gpw dobry nauczyciel to ktos, ktoremu nie mozna nic zarzucic na zadnym froncie, takze organizacyjnym na przyklad, podczas gdy ja mam nieco wezsze rozumienie: dla mnie dobry nauczyciel to ktos kto rzetelnie przekazuje sztuke walki (bez sciem, z dobrym przekazem itd.), a jednoczesnie odznacza sie pewnym talentem dydaktycznym.
Jak sadzicie - ktore podejscie jest wlasciwsze, a moze macie jeszcze odmienne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
takich nauczycieli mozna tylko policzyc na palcach - jest ich bardzo, bardzo malo. choc kazdy z nich ma swoje wady i zaletydla mnie dobry nauczyciel to ktos kto rzetelnie przekazuje sztuke walki (bez sciem, z dobrym przekazem itd.), a jednoczesnie odznacza sie pewnym talentem dydaktycznym.
Napisano Ponad rok temu
takich nauczycieli mozna tylko policzyc na palcach - jest ich bardzo, bardzo malo. choc kazdy z nich ma swoje wady i zaletydla mnie dobry nauczyciel to ktos kto rzetelnie przekazuje sztuke walki (bez sciem, z dobrym przekazem itd.), a jednoczesnie odznacza sie pewnym talentem dydaktycznym.
Ale są i to jest pocieszające i jak każdy człowiek mają wady i zalety. A może odwrócić pytanie co jest łatwiej znaleźć dobrego nauczyciela dla ucznia czy też dobrego ucznia dla nauczyciela.
MW
Moja lista to the best in the Universe Lech Pałys za to, że tyle lat się utrzymał.
Napisano Ponad rok temu
wedlug mnie raczej to drugie: latwiej znalezc dobrego i oddanego ucznia niz nauczyciela.A może odwrócić pytanie co jest łatwiej znaleźć dobrego nauczyciela dla ucznia czy też dobrego ucznia dla nauczyciela
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
gdzie w Warszawie trenować Wing Tsun w najlepszym przekazie?
- Ponad rok temu
-
Dobre szkoły
- Ponad rok temu
-
wachlarz i inne
- Ponad rok temu
-
forma z mieczem
- Ponad rok temu
-
O wyzszosci stylu malpy nad stylem tygrysa ;-)
- Ponad rok temu
-
Kto oglądał WING CHUN
- Ponad rok temu
-
Mam pytanie...a własciwie dwa...:)
- Ponad rok temu
-
linki z "takimi" ukladami...
- Ponad rok temu
-
Trudnosci techniczne w wing tsun. wing chun