Dobra, to ja jeszcze uzupelnie - otoz cesarz nazywal sie Herakliusz, bylo to w VII wieku (621-626), i pomimo tego, ze religia tam odgrywala naprawde duza role (Persowie w 614 roku wywiezli z Jerozolimy relikwie Prawdziwego Krzyza i chodzilo m.in. o jej odzyskanie, co sie zreszta udalo, zreszta cesarz zagrzewal, jesli wierzyc zrodlom, niezdyscyplinowane na poczatku wojska do walki przy pomocy wizerunku Chrystusa) to ja bym tego "krucjata " nie nazwal - wydaje mi sie, ze analogia jest zbyt odlegla (chociaz masz racje o tyle, ze czasem sie to w literaturze tak nazywa, ale wydaje mi sie, ze nie ma to wielkiego sensu). Acha, z tym spiskiem Zydow, to nie wiadomo czy on byl czy go nie bylo, wystepuje to w zrodlach, ale nie wiadomo na ile te oskarzenia sa uzasadnione. Podam porownawczy przyklad bardziej z mojej "parafii", mianowicie w chrzescijanskich kronikach hiszpanskich opisujacych podboj Plw. Iberyjskiego przez Arabow w 711 roku pojawia sie motyw Zydow wydajacych Arabom miasta (glownie w tzw. "Kronice mozarabskiej 754 roku") i w to juz jestem w stanie zupelnie spokojnie uwierzyc, zwazywszy fakt, ze ostatnie synody wizygockie wydaly bardzo wiele antyzydowskich regulacji, co sprawialo ze sytuacja Zydow w panstwie Wizygotow byla bardzo trudna, gdy tymczasem Arabowie zostawiali ich zasadniczo w spokoju i pozwalali im bez wiekszych przeszkod wyznawac judaizm, pod warunkiem ze zaplacili oni podatek (tak samo zreszta jak chrzescijanie, byla to tzw. "dhimma" (ar. "ugoda, umowa, przymierze")), a to Zydow urzadzalo nieporownanie bardziej.
Co do "krucjaty dzieci" 1212 roku istotnie sprawa jest fascynujaca i bardzo powiklana, dzisiaj jest nawet tendencja by mowic, ze zadnej krucjaty dzieci nie bylo, i ze jest to XVIII/XIX wieczny konstrukt bioracy sie z mylnej interpretacji zrodel i ze w istocie byla to krucjata ludzi z marginesu i ogolnie nizszych warstw spolecznych, a nie szlachty. (Sam sie nie wypowiem bardzo autorytatywnie, bo nie znam tych zrodel wiec nie moge sobie wyrobic jakiegos bardziej podbudowanego pogladu).
A zaraz moderatorzy zamkna na dobre pewnie ten jakze fascynujacy topik.