palka kontra noz
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jakies przemyslenia?
Napisano Ponad rok temu
nie znam nikogo, kto w walce przeciwko nożownikowi mając do wyboru puste ręce lub pałkę wybrałby puste ręce.
nie widzę tutaj nic do czego nie można by dojśc po kilku chwilach wizualizacji. nie widzę tematu do dyskusji
nie ma sensu mówić że dobry pałkarz vs kiepski nożownik to 5:1 dla tego z pałą, a wyszkolony nożownik zabije każdego...
poza tym za najważniejsze zdanie w tym tekscie uważam to:
"A truly determined blade fighter will not threaten, but will act without warning, possibly without even displaying the blade."
to wszystko nie oznacza że trenowanie pałki jest głupie i bez sensu.
ale moge sie mylic
Napisano Ponad rok temu
jakies przemyslenia?
tak..... spierdelamento w tempie rekoru swiata na 400 m jak tylko zdolasz zobaczyc blysk czegos co przypomina noz.... bo jak nie zdolasz to i tak nie ma o czym dyskutowac
Napisano Ponad rok temu
Solidne trafione walnięcie taką rureczką łamie ręce.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli masz taką sytuację z kimś tam a masz w ręku nóż, to tradycyjnie masz szanse na przeżycie jak 1 do 2. Tradycyjnie piszę bo nie średnio nawet osoba nie mająca przygotowania w nożu zabija swoich partnerów w okolicach 30-50%.
Jeżeli natomist nie masz noża, jesteś zabijany w 100%. Na mój gust i doświadczenie, choć nie tak wielkie jak niektórych tutaj, przy pałce prawdopodobieństwo zejśca jest od 70-100% w zalezności czy masz przed sobą dzieciaka z nożem czy wytrawnego kilera
Nie lubie takiej dyskusji: pałka vs. nóż. Kiedyś też mi się wydawało, że pałka jest skuteczna, ale krótki sparring z różnymi partnerami od razu wskazuje ja mocno można się pomylić.
Napisano Ponad rok temu
Nie chcę tutaj zdejmować prymatu noża bo jest on dla mnie niezaprzeczalny, jakkolwiek myślę że kombinacja metalowa rura kontra nóż nie jest absurdalna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do walki pałka, a raczej metalową rurką bo cos takiego preferuję, to swoje umijętności można łatwo sprawdzić i pocwiczyć takze na sucho z pełna siłą starając się np. trafiać w pełnej szybkości w wybrane liscie na drzewie czy krzaku. Wtedy zazwyczj okazuje się ze proste trafienie pałką w liść nie jest takie proste 8) . To oczywiście nie ma wiele wspólnego z realną walką jednak pozwala technicznie podostrzyć swoją precyzję. Daje dobre podłoże do sparingów z partnerem. Reszta to także sprawa dobrej pracy nóg.
Długość rurki też jest ważna. Uważam że należy raczej zapomnieć o długosciach poniżej 70 cm. Im większy dystans moze nas dzielić od ostrza tym lepiej.
Przyznaję przy tym że pałka vs. nóż to dla większości ostateczność.
Napisano Ponad rok temu
albo:
Napisano Ponad rok temu
ale przepraszam bardzo...kto trzyma reke z nozem przed soba ?!
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
ale przepraszam bardzo...kto trzyma reke z nozem przed soba ?!
Ogólnie rzecz biorąc...
JA
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
milego tepienia pały:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy w Szczecinie można pomachać kataną ?
- Ponad rok temu
-
Walka pałką w Warszawie GDZIE?
- Ponad rok temu
-
Stinger czy Kubotan ?
- Ponad rok temu
-
LETNIA SZKOLA IAIDO - OPOLE ?
- Ponad rok temu
-
punkty nie witalne??
- Ponad rok temu
-
Nihon Kendo Kata i inne
- Ponad rok temu
-
Kobudo d'Okinawa - Kenyu Chinen - angielskie tłum.?
- Ponad rok temu
-
Teleskopy i noże w krajach europejskich - ich legalność
- Ponad rok temu
-
iaido w Gorzowie
- Ponad rok temu
-
Obrona w realu
- Ponad rok temu