palka kontra noz
Napisano Ponad rok temu
dzieki
tomek
Napisano Ponad rok temu
Nie jest mozliwe dokladne wylicznie szans noza przeciwko palce...
dlaczego , przede wszystkim, jacy ludzie , i oczywiscie jaki noz !
Jezeli dywagujemy ze ktos chodzi z palkami po ulicy to dlaczego nie mozemy zalozyc ze ktos chdzi z jednym lub dwoma 10" fighterami lub niewiele mniejszymi bowie.
Kilka razy w zyciu mialem okazje sprobowac swojego noza ( oczywiscie atrapy , no i czasy dosyc dawne) przeciwko bardzo dobremu palkarzowi.
Przytocze 3 rundki sparingu z Knausem , ja z 7 " aluminiowa atrapa on oczywiscie z palka, z ochraniaczy tylko maski i rekawice.wszystko raczej na full.
Pierwsze stracie zebralem strzal na reke z nozem , drugi na bok w odpowiedzi "rociolem" mu brzuch i klate
Numer dwa , zmiana pozycji na odwrotna ,zebralem okrotne uderzenie na ramie ale wykonalem czyste pchniecie na brzuch , po ktorym Knaus usiadl.
Numer trzy , reka z nozem puchnie lewa po strzale w ramie praktycznie nie moge ruszac ,bok napierdala ,zbieram jeszcze jednen strzal na lewe ramie i daje sobie spokoj.Knaus mowi ,
" i tak dlugo wytrzymales, czy ty myslisz ze ja bym tak atakowal jakbys mial prawdziwy noz.Ty dostajesz na serio a dla mnie to tylko atrapa".
To jest to, palka zawsze bedzie palka , ale atrapa noza nie bedzie nigdy nozem , dlatego jakiekolwiek "testy" tego typu o niczym nie swiadcza.
Z drugiej strony nie mozna mowic ze przyjal bys uderznie na reke i pozniej go dziobnol ,tak dlugo dopuki tej reki nie miales w takiej sytuacji zlamanej , moze jeden czlowiek jeszcze kogos dziobnie , drugi zesra sie z bolu i padnie na kolana a trzeci zemdleje.
Nikt nie moze byc pewnien swoich zachowan.
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia
McCoy
Napisano Ponad rok temu
moze Ci nie o tego KNAUSA chodzilo?! i ze po czterech jego uderzeniach jeszcze stales... moze byles dublerem Terminatora?
Pewnie Go bolało, ale ambit Go bardziej bolał to i wytrzymał. A we wszystko co Seiken napisze możesz wierzyć (może oprócz tego ile razy w ciągu nocy, bo w Kanadzie to noce polarne mają i to średnią psuje :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Co do DB , to nie mozna robic z nich bogow , tacy sami ludzie jak my tylko mocno bija ale i sami tez zbieraja .
Napisano Ponad rok temu
Czy to na pewno był filipińczyk? 8O No ale styli jest podobno tyle co wysp na Filipinach wiec wszystko możliwe 8) .Kamagong a ja mam inne pytanie do Ciebie - co oznacza Twoj pseudonim? spotkalem niedawno filipinczyka ktory twierdzil ze tak wlasnie nazywa sie jego styl escrimy
dzieki
tomek
Jak poczytasz kiedyś na internecie o kijach do arnis albo popatrzysz na ich ceny w sklepach internetowych to zobaczysz, że materiałem z którego je wykonyje się jest przeważnie ratan albo przy tych nieco droższych kamagong.
Seiken możesz mi zinterpretować te słowa:" i tak dlugo wytrzymales, czy ty myslisz ze ja bym tak atakowal jakbys mial prawdziwy noz.Ty dostajesz na serio a dla mnie to tylko atrapa". Czy to znaczy, że spierd***łby (ja nie chwaląc się tak bym uczynił) czy "połamałby na Tobie pałkę"? :?
Napisano Ponad rok temu
Korzystajac z Twojej obecnosci Seiken ciekawy jestem Twojego zdania na temat DTL Impact Kerambit, ktory musiales miec w rece. Post, ktory gdzies jest na ten temat umarl jakos, gdyz okazalo sie, ze tu u nas w Polsce jest ze 3 jego posiadaczy.
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
Czy to na pewno był filipińczyk? 8O No ale styli jest podobno tyle co wysp na Filipinach wiec wszystko możliwe 8) .
tak to na pewno filipinczyk i wcale nie cuzy sztuk walki wiec nie ma potrzeby sciemniac, gra z innymi w zespole rockowym w abrze dla cudzoziemcow, mieszka w tym samym bloku co ja. w sumie on mowi ze jego styl pochodzi od muzulmanow i ma 68 krokow i co ciekawe od poczatku uczysz sie machac dwoma palkami! pokazywal mnie cos tam i widze ze gosc wie co robi al eniktore te jego kroki to porzerost formy nad trescia
Napisano Ponad rok temu
- Knaus po prostu chcial powiedziec ze atrapa w rekach przeciwnika wyzwala podswiadome uczucie laszywego bezpieczenstwa , ktore wyzwala reakcjie ktorych by nie bylo stojac na przeciwko ostrej stali
- Kamagong to rzeczywiscie drzewo i obok labsika , bahi i tindalo urzywane jest do wyrobu palek( podobno nie mozna go juz legalnie scinac).nie radze stosowac irin wood ( tindalo i kamagong) do treningow z partnerem ( zbyt mocna wpada w wibracje ) to typowe fighting stick.
Tomasz ma tez racje , kiedys wpadla mi w rece ksiazka Turtle wlasnie o sztuce walki Kamagong.Techniki nie zrobily na mnie wrazenia (na ile to moze oddac ksiazka)
-DTL ,to kontynuacja wynalazkow typu Szabo hook czy Ka Wee ,chyba nosi go jeszcze zone w torebce ale dla mnie to po prostu nie dziala.
- jest za duzy
- wloznie palca wskazujacego w DLT ,jak dla mnie uniemozliwia uderzenie piescia chyba ze chcemy polamac sobie palce
- uderznie proste koncem DTL , nie jest efektywen , zbyt sprezynuje
- uderzenie tetsui, to samo , i np w porownaniu z yawara , sila uderzenia rozklada sie na wieksza powierznie , powodujac ze taki cios mozna przetrzymac ( probowalem na sobie)
Napisano Ponad rok temu
jezeli chodzi o wiek, to jestem '78
pozdrowienia
McCoy
Napisano Ponad rok temu
i ze po czterech jego uderzeniach jeszcze stales... moze byles dublerem Terminatora?
:-) Seiken nie mógłby być dublerem "Terminatora" bo jest większy, na szerokość nawet znacznie
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Daleko cię wywiało .
Pozdrawiam !
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy w Szczecinie można pomachać kataną ?
- Ponad rok temu
-
Walka pałką w Warszawie GDZIE?
- Ponad rok temu
-
Stinger czy Kubotan ?
- Ponad rok temu
-
LETNIA SZKOLA IAIDO - OPOLE ?
- Ponad rok temu
-
punkty nie witalne??
- Ponad rok temu
-
Nihon Kendo Kata i inne
- Ponad rok temu
-
Kobudo d'Okinawa - Kenyu Chinen - angielskie tłum.?
- Ponad rok temu
-
Teleskopy i noże w krajach europejskich - ich legalność
- Ponad rok temu
-
iaido w Gorzowie
- Ponad rok temu
-
Obrona w realu
- Ponad rok temu