Pszczyńska Sztuka Walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to doszliśmy do konsensusu - jeśli przyjmujesz punkt 2, to faktycznie, nie mają znaczenia dany. Przy okazji, z takim podejściem, mieścisz się w zaniedbywalnej granicy błędu statystycznego wśród osób ćwiczących SW. Po co w ogóle ćwiczysz? 8O Ja ci mogę jakiś ładny certyfikat wydrukować, chcesz? Wpłac na konto /numer wysle na priv/ po 100zeta za stopień i masz 9 dan Randall-jutsu, 8 dan origami i 7 dan kamasutry /okazja - razem tylko 2400PLN! a dodatkowo otrzymasz w promocji 1 dan kopenwdupen - zabójczego systemu kombat/.Ad2 Tak
Ad3 Ma znaczenie. Ale pamiętaj, że dla róźnych, różne rzeczy mogą stanowić o jakości nauczania. Dla Ninja np. sama świadomość, że ćwiczy u któregoś tam dana ma znaczenie(ważne by był na tyle wysoki, żeby w oczach Ninja jego autorytet w sprawie Aikido był nie do podważenia przez przeciętnego Aikidokę, bo Ninja zapewne bardziej potrzebuje autorytetu niż poćwiczenia sobie na macie dla przyjemności ) . Ale Ninja to raczej ekstremalny przypadek :wink:
Jeżeli jednak zależy ci na poziomie technicznym swoim, przez to i nauczyciela, a jedyną gwarancją tegoż jest autorytet szkoły i stopień przez niego posiadany, to będziesz bacznie patrzył kto komu jaki stopień i kiedy nadał, i czy za 20 lat na macie, czy za kaligrafię. A potem zdecydujesz czy się uczyć tu czy tam. Tak myśli Ninja, ja i pewnie 99,99(9) % poważnie ćwiczących budo.
Napisano Ponad rok temu
No to doszliśmy do konsensusu - jeśli przyjmujesz punkt 2, to faktycznie, nie mają znaczenia dany. Przy okazji, z takim podejściem, mieścisz się w zaniedbywalnej granicy błędu statystycznego wśród osób ćwiczących SW. Po co w ogóle ćwiczysz? 8O Ja ci mogę jakiś ładny certyfikat wydrukować, chcesz? Wpłac na konto /numer wysle na priv/ po 100zeta za stopień i masz 9 dan Randall-jutsu, 8 dan origami i 7 dan kamasutry /okazja - razem tylko 2400PLN! a dodatkowo otrzymasz w promocji 1 dan kopenwdupen - zabójczego systemu kombat/.
Jeżeli jednak zależy ci na poziomie technicznym swoim, przez to i nauczyciela, a jedyną gwarancją tegoż jest autorytet szkoły i stopień przez niego posiadany, to będziesz bacznie patrzył kto komu jaki stopień i kiedy nadał, i czy za 20 lat na macie, czy za kaligrafię. A potem zdecydujesz czy się uczyć tu czy tam. Tak myśli Ninja, ja i pewnie 99,99(9) % poważnie ćwiczących budo.
Po co wogóle ćwicze Aikido? Dla przyjemności. Jeżeli Ty i garry ćwiczycie dla stopni to sam wam mogę nadać dany w vigo-jutsu , za darmo, mailem wyślę :wink:
Poziom techniczny w Aikido nie ma znaczenia i nie jest do niczego potrzebny.
Może i kilku Aikidoków pooważnie ćwiczy budo ale w takim razie podejrzewam, że to niepowarzni ludzie :wink:
Acha i tak żeby niezginęło w gąszczu waszych pytań to ponawiam pytanie do ninja:
No, ale w czym gorsze to jest od stopni np. w Aikido? Co sobą reprezentuje Aikidoka z 4, 5, 6, 7 czy 8 danem, czego nie reprezentuje taki sam dan w PASW?
Napisano Ponad rok temu
Poziom techniczny w Aikido nie ma znaczenia i nie jest do niczego potrzebny.
Komentarz jest jeden -> Taaaaki LoL
Napisano Ponad rok temu
Vigo ty przechodzisz sam siebie. Żałuję że odpuściłem ten wątek na kilka dni, to bym się z chęcią pokłócił, ale widzę że już inni poświęcili swoje nerwy.
No, ale w czym gorsze to jest od stopni np. w Aikido? Co sobą reprezentuje Aikidoka z 4, 5, 6, 7 czy 8 danem, czego nie reprezentuje taki sam dan w PASW?
poklon poklon
Panu już dziękujemy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy ty czytać umiesz? Odpowiedziałem już kilkakrotnie. :roll:No sorry. Nie będę całował wam tyłków tylko dlatego, że ten dział nosi taką a nie inną nazwę. Padły bardzo nieskomplikowane pytania. A jeśli nie potraficie odpowiedzieć, to wypada się do tego przyznać i tyle.
Vigo, to ty?
Napisano Ponad rok temu
Bo co wypisujecie zasługuje tylko na drwiny.
Bez obrazy oczywiście :-) , dla nikogo, bo to powyżej mogło zabrzmieć agresywnie. Ale proponuję troszkę pomyśleć zanim się coś piszecie. Porównywanie np. 5 dana aikido wersji PASW, który pobiera nauki nie-wiadomo-gdzie, i 5 dana no. aikikai, który co kilka miesięcy wyjeżdża na zagraniczne seminaria, obozy szkolenia, organizuje takie imprezy w kraju, ciągle się rozwja, jest w tej dyscyplinie na bierząco, ma osobisty kontakt z wieloma mistrzami, którzy sami ocierali się niegdyś o Dziadka.... pomyśl, czy to ma sens?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w wiekszosci - tak, ale, jak mowi profesor Vigo:w wiekszosci sztuk walki liczy sie najbardziej wlasnie poziom techniczny.
jakies pytaniaPoziom techniczny w Aikido nie ma znaczenia i nie jest do niczego potrzebny.
Napisano Ponad rok temu
Porównywanie np. 5 dana aikido wersji PASW, który pobiera nauki nie-wiadomo-gdzie, i 5 dana no. aikikai, który co kilka miesięcy wyjeżdża na zagraniczne seminaria, obozy szkolenia, organizuje takie imprezy w kraju, ciągle się rozwja, jest w tej dyscyplinie na bierząco, ma osobisty kontakt z wieloma mistrzami, którzy sami ocierali się niegdyś o Dziadka.... pomyśl, czy to ma sens?
Pewnie, że takie porównanie nie ma sensu. Ale PASW to nie aikido. I posiadasz 5 dana w PASW, ma 5 dana w PASW a nie w aikido czy karate. To, że na stronie wypisują bzdury, to inna sprawa.
Dlatego pytam, na jakiej podstawie dokonać porównawczej oceny umiejętności 4, 5 czy 8 pasów w obu tych sztukach.
Hej Randall. Dopóki zdania są proste to jakoś mi idzie. Możesz prosto, w kilku słowach napisać, w czym 4 dan aikido jest lepszy od jednakowego w PASW?
Don Zen. Zgadzam się. Wypowiedzi Vigo, że poziom techniczny na SW nie ma znaczenia, to jakaś pomyłka. Równie dobrze można by trenować z kumplem w lesie.
Napisano Ponad rok temu
Albo z bratem na strychu. :peace:Don Zen. Zgadzam się. Wypowiedzi Vigo, że poziom techniczny na SW nie ma znaczenia, to jakaś pomyłka. Równie dobrze można by trenować z kumplem w lesie.
:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
Zapleczem historycznym będącym źródłem wiarygodności stopni i umiejętności w sztuce dla sztuki jaką jest aikido.Hej Randall. Dopóki zdania są proste to jakoś mi idzie. Możesz prosto, w kilku słowach napisać, w czym 4 dan aikido jest lepszy od jednakowego w PASW?
Napisano Ponad rok temu
Kto powiedział że zależy mi na ćwiczeniu dla przyjemności? :roll:Skoro tak koledzie Vigowi zalezy tylko na cwiczeniu przyjemnosci, to po cholere w ogole sie kloci o poziom techniczny w Pszczynie ? :roll:
Kto powiedział że ćwiczę tylko dla przyjemności? :roll:
Kto powiedział, że się kłóce o poziom techniczny w Pszczynie? :roll:
To chyba źle widzisz. Ja "odnalazłem się" w Aikido :wink: Co do negowania wszystkich wartości przyjętych przez środowisko Aikidockie, to jakie to są wartości?Z tego co widze prezentuje typowa postawe kogos kto sie nie odnalazl w aikido i realizuje swoj bunt młodziezowy poprzez negowanie wszstkich wartosci przyjetych przez spoleczenstwo aikidockie.
Dzięki za uznanie, ale nie przesadzaj Też myśle że szkoda że opóściłeś ten wątek mógłbyś się pokłócić sam z sobą jak Randall, Don ZenVigo ty przechodzisz sam siebie. Żałuję że odpuściłem ten wątek na kilka dni, to bym się z chęcią pokłócił, ale widzę że już inni poświęcili swoje nerwy.
To, ja :wink:Vigo, to ty?
1. To powyżej nie tylko mogło ale zabrzmiało agresywne :wink: .Bez obrazy oczywiście , dla nikogo, bo to powyżej mogło zabrzmieć agresywnie.
2. Niestety podejrzewam, że to(agresja) wynikło z tego, że tu się ktoś obraził :wink:
No a co ten pogląd na temat "poziomu technicznego" ma wspólnego z drwinami? Tutaj mam prośbę. Jeżeli będziesz chciał odpowiedzieć na to pytanie to bardzo, ale to bardzo postaraj się odpowiedzieć na temat, bo chciałbym się dowiedzieć o tych powiązaniach :wink:Bardzo przepraszam za swoje drwiny, ale z tego co ostatnio slyszlem w wiekszosci sztuk walki liczy sie najbardziej wlasnie poziom techniczny. Brak owego slawnego "poziomu technicznego" przewaznie jest okreslane jako bezmyślna łomtanina.
Jeśli chodzi o to, że ja powiedziałem, że poziom techniczny w SW nie ma znaczenia to ja stanowczo protestuję przeciwko rozprzestrzenianiu takich pogłosek.Don Zen. Zgadzam się. Wypowiedzi Vigo, że poziom techniczny na SW nie ma znaczenia, to jakaś pomyłka. Równie dobrze można by trenować z kumplem w lesie.
Dlaczego uważasz że stopnie w PASW są mniej wiarygodne 8O . Przecież żeby się dowiedzieć o to czy czy dany mistrz z PASW dostał stopień przez pana Brudnego wystarczy pojechać do Pszczyny i zapytać się go osobiście. Czy masz możliwość żeby równie łatwo i z pierwszej ręki weryfikować stopnie w Aikido? 8OZapleczem historycznym będącym źródłem wiarygodności stopni i umiejętności w sztuce dla sztuki jaką jest aikido.
Co do umiejęstności w sztuce dla sztuki jaką jest Aikido to dlaczego uważasz, że łatwiej jest je zweryfikować niż umiejętności mistrzów PASW jeżeli możesz pojechać do mistrza z PASW i o nich(umiejętnościach) przekonać się na własnej skórze, a o umiejętnościach mistrza Aikido wnioskujesz jedynie z jakiegoś papierka i tego jak się nazywał ten który go wystawił?? :?
I po raz trzeci ponawiam pytanie(do ninja, żeby nie było wątpliwości :wink: ), na które nie chce mi odpowiedzieć ninja:
Napisano Ponad rok temu
I po raz trzeci ponawiam pytanie(do ninja, żeby nie było wątpliwości :wink: ), na które nie chce mi odpowiedzieć ninja:
Chlopie czy ty jakis nawiedzony jestes? Z kazdej jednej wypowiedzi moglbys wydedukowac sobie odpowiedz na Twoje pytanie a dalej piszesz jakies wypociny...Ze tez taki "ktos" musi mieszkac akurat w moim miescie... :roll: Kazdy Cie jedzie po całości a Ty dalej swoje. Odpusc sobie te bzdury i zachowaj resztki godnosci czlowieku...(ale Ty pewnie ponowisz Pytanie pewnie co? - bo za grosz nie umiesz myslec logicznie chyba...) Szkoda mi Twojego sensei...
Napisano Ponad rok temu
A ja senseiowi zazdroszcze:Szkoda mi Twojego sensei...
1) Sensej może go pierdolnąć o ziemię aż się tynk posypie.
2) Może go wywalić z sekscji, pojedzie sobie do Pszczyny.
Vigo, kiedyś kłamałeś mówiąc o swoim wieku. W twojej ostatniej wypowiedzi jest kupe sprzeczności z poprzednimi, ale nie chce mi się ich wytykać, bo nie ma to sensu.
Ale i tak bekowy z ciebie zwierzak :wink:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A tak na powaznie to pomijajc wszystkie inne powody - warto cwiczyc w sekcji w ktorej poziom techniczny jest wysoki chocby op to zeby nie czuc sie oszustem samego siebie. Ze niby chodze na SW, place za to ale musze sie podkladac w rzutach, czuje ze inni mi sie podlkadaja, jak ktomus cos nie wyjdzie to zaraz wrzawa ze to wina Uke - "bo zle chodzi" itp.
Drogi Vigo - warto cwiczyc u najlepszych zeby miec poczucie ze to co robisz jest prawdziwe a nie tlyko obejzane na filmie i nieudolnie kopiowane (polecam zdjecia z w.w. strony z wykonaniem Irimi Nage ) [o PASW juz sie wypowiedzialem]
Napisano Ponad rok temu
1. Chyba nigdy w życiu nie skłamałem na temat swojego wieku i na pewno nie zrobiłem tego na tym forumVigo, kiedyś kłamałeś mówiąc o swoim wieku. W twojej ostatniej wypowiedzi jest kupe sprzeczności z poprzednimi, ale nie chce mi się ich wytykać, bo nie ma to sensu.
Ale i tak bekowy z ciebie zwierzak :wink:
2. W mojej ostatniej wypowiedzi nie ma "kupy sprzeczności" z poprzednimi :wink:
3. Nie nie chce Ci się ich wytykać(sprzeczności) tylko nie masz czego wytykać :wink:
4. Sensu to zrewsztą nie ma jeżeli chcesz mnie jedynie powyzywać
5. Nie wiem czy "bekowy ze mnie zwierzak" ale podoba mi się to określenie :wink:
Chlopie czy ty jakis nawiedzony jestes? Z kazdej jednej wypowiedzi moglbys wydedukowac sobie odpowiedz na Twoje pytanie a dalej piszesz jakies wypociny...Ze tez taki "ktos" musi mieszkac akurat w moim miescie... Kazdy Cie jedzie po całości a Ty dalej swoje. Odpusc sobie te bzdury i zachowaj resztki godnosci czlowieku...(ale Ty pewnie ponowisz Pytanie pewnie co? - bo za grosz nie umiesz myslec logicznie chyba...) Szkoda mi Twojego sensei...
Czy jestem nawiedzony? To zależy co przez to rozumiesz :wink:
Zadałem pytanie Tobie z ciekawości, bo podejrzewam Cię o jakieś kompleksy z powodu ćwiczenia Aikido. Kompleksy, które wyładowujesz na tym forum próbując poniżyć mistrzów innych SW(w tym konkretnym przypadku z PASW). Chyba się nie pomyliłem, bo jedyną reakcją z Twojej strony na moje pytanie dotyczące tego, dlaczego bardziej ceniż stopnie Aikidoków niż w mistrzów PASW jest próba obrażenia mnie .
Do poszczególnych zdań z Twojego postu nie będę się ustosunkowywał bo chyba tego nie oczekujesz :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście nie odczuwam potrzeby ćwiczenia u najlepszych. Napewno w pewnym sensie warto ćwiczyć nie byle co, nie byle gdzie i nie byle u kogo :wink:Drogi Vigo - warto cwiczyc u najlepszych zeby miec poczucie ze to co robisz jest prawdziwe a nie tlyko obejzane na filmie i nieudolnie kopiowane (polecam zdjecia z w.w. strony z wykonaniem Irimi Nage ) [o PASW juz sie wypowiedzialem]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Male sprawozdanie ze stazu z Yamada semsei
- Ponad rok temu
-
Czy rozmiar ma znaczenie? ;)
- Ponad rok temu
-
Sankaku Maru Shikaku
- Ponad rok temu