Jak chcesz dobić, to łapiesz ręką za co się da (zależy jak się ułoży), przygniatasz kolanem i wtedy możesz dobijać. Inaczej ci ucieknie. :-)No ale np. (przynajmniej u nas) po jakims rzucie, gdy chcesz gościa dobić, to dobrze jest zejsc do takiego bardzo niskiego zkd, wręcz z przyklękiem... I nie chodzi tu wlasnie o ciągłe poruszanie sie w tej pozycje, lecz o umiejetnosc zastosowania jej i innych w okreslonych momentach walki (kiba-dachi tez na pewno moze sie przydac). Takie jest moje zdanie
Czy SW które ćwiczycie mają wady?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
M.
Napisano Ponad rok temu
Jak zwykle mogę się mylić.
Napisano Ponad rok temu
to jest normalna pozycja walki w karate kyokushin, no moze powinna byc odrobine obnizona ale niewiele,(garda pozostawia wiele do zyczenia)
Napisano Ponad rok temu
to jest pozycja kiba dachi
a to neko ashi dachi
Napisano Ponad rok temu
zenkutsu dachi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ćwiczę karate tradycyjne i co do wad, wszystko zależy od osoby ćwiczącej. nie jestem adwokatem każdej osoby ćwiczacej shotokan - pisze za siebie. u mnie w klubie kihon jest niski, jednak w jiu kumite walczy się już w wysokich. niskie pozycje maja to do siebie że jak się w nich pochodzi i podwyższy, nabiera sie dużej dynamiki. także ćwiczy sie low kick, a co do (często podnoszonej na forum) bezkontaktowości uderzenia na jodan są kontrolowane na "klepnięcie" (rece i nogi) chudani gedan 50 %, dużo ćwiczen na makiwarze, tarczach i worku do wyrobienie uderzenia
uważam że jest to właściwa formuła do ćwiczeń. ćwiczymy dużo rzutów, wycięć w parterze niestety mniej brak warunków. na zawody nie jeżdzę ponieważ uważam usportowienie karate za pomyłkę, jak mam się z kim to się klepię
uważam że najważniejsze jest zdrowe podejście do tego co się robi.
nie chcę dowodzić że akurat to co robię jest najlepsze (dla mnie jest) lecz zalatuje mi indoktrynacją gdy ktoś twierdzi że "moje najlepsze"
z pozdrowieniami dla aktywnych :wink: :wink: peace
Napisano Ponad rok temu
PS: Ja też npisałem sporo postów nie na temat :wink:
[/u]
Napisano Ponad rok temu
często się podnosi ten argument, ale czy rzeczywiście tak jest?niskie pozycje maja to do siebie że jak się w nich pochodzi i podwyższy, nabiera sie dużej dynamiki.
jesli ktoś chce szybko pływać kraulem, to niech pływa kraulem, a nie żabką mówiąc, że jak przejdzie do kraula to dynamiki nabierze...
Napisano Ponad rok temu
M.
Napisano Ponad rok temu
Nalezy zadac sobie pytanie czy da mu taki sam skutek jak temu ktory cwiczy poruszanie sie stricte pod walke. Nie chce leciec stereotypami ale wystarczy sprawdzic jaki postep robia ludzie z kicka/thaia/boksu/sekcji karate gdzie cos takiego jak kihon robi sie tylko przed egzaminami a jaki Ci ktorzy non stop siedza w niskich pozycjach. Walki mozna nauczyc sie walczac, a nie chodzac w niskich pozycjach, takie jest moje zdaine.
Oczywiscie ze NAJLEPSZYM sposobem na nauczenie sie walki jest kumite, aczkolwiek kihon w niskich pozycjach sprawia, ze kopie nam sie latwiej w kumite dachi - sa to slowa mojego sempaia, ktorych prawdziwosc mialem okazje juz wielokrotnie zweryfikowac na treningach. Wyjatkiem od tej reguly jest chyba tylko mae kage ktory mnie przynajmniej lepiej wykonuje sie w zenkutsu
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem trening karate należy traktować jako pewien proces mający na celu ukształtowanie ciała do takiej formy jaką chcesz osiągnąc. dopiero po uzyskaniu pewnych cech motorycznych i odruchów (jak u psa Pawłowa) można zabierać się do kumite. bez tego jest to po prostu bezwładna kopanina.często się podnosi ten argument, ale czy rzeczywiście tak jest?niskie pozycje maja to do siebie że jak się w nich pochodzi i podwyższy, nabiera sie dużej dynamiki.
jesli ktoś chce szybko pływać kraulem, to niech pływa kraulem, a nie żabką mówiąc, że jak przejdzie do kraula to dynamiki nabierze...
nie wiem czy jest to w Polsce używane, niemniej na pewnym etapie treningu karate mój instruktor wprowadził do treningu "trzysekundówki" czyli starcie nie trzy minuty nie 1,5 - jesno starcie bez czajenia - czysta żywa wełna - na ulicy najczęściej nie ma czasu na dłuzsze starcia, a przeciwnik nie musi być jeden 8)
dziesiaj jestem lepszy niż wczoraj, jutro będę leprzy niż dzisiaj -nie pamiętam kto to powiedział
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
masz racje gosciu, owszem sztuki walki jak najbardziej dla takich kolesi, ale bez wiazania sie z nimi na dluzsza mete
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
artur
Napisano Ponad rok temu
rozciąganie stawów?? w liczbie mnogiej?? niby kolan i biocer??mae keage to nie jest kopniecie stosowane w kumite, jest to cwiczenie rozciagajace sciegna, miesnie, stawy nogi, najczesciej wykonywane w zenkutsu,
pozdrawiam, chociaż powinienem współczuć wszystkim rozciągającym stawy....
artur
Napisano Ponad rok temu
No cóż, nie każdy wie, że powinno rozciągać się głównie mięśnie, a nie wiązadła i stawy. Rozciąganie wiązadeł i stawów może prowadzić do utraty stabilności stawów, a chyba nikt nie chce mieć kolana czy łokcia skaczącego na boki.rozciąganie stawów?? w liczbie mnogiej?? niby kolan i biocer??mae keage to nie jest kopniecie stosowane w kumite, jest to cwiczenie rozciagajace sciegna, miesnie, stawy nogi, najczesciej wykonywane w zenkutsu,
pozdrawiam, chociaż powinienem współczuć wszystkim rozciągającym stawy....
artur
Co do zenkutsu-dachi - wyrabia ono specyficzną siłę i wytrzymałość mięśni. Kwestią dyskusyjną jest to, czy jest ona potrzebna czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Co do zenkutsu-dachi - wyrabia ono specyficzną siłę i wytrzymałość mięśni. Kwestią dyskusyjną jest to, czy jest ona potrzebna czy nie.
...dyskusje pozostawilbym wyzszym stopnia typu 7, 8 ,9 DAN
pozdr!!
Michal
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seitedo proponuje ligę karate
- Ponad rok temu
-
Odnośnie Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
Karate w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Karate czy KickBoxing?
- Ponad rok temu
-
test 100 kumite co to takiego
- Ponad rok temu
-
skutecznosc sztuk i sportow walki w aurze zimowej i innej
- Ponad rok temu
-
troche fajnej historii Kyokushin (niestety english)
- Ponad rok temu
-
II Zimowe seminarium kumite - Walcz
- Ponad rok temu
-
dylemat nt. kimono
- Ponad rok temu
-
Seminarium we Wrocławiu
- Ponad rok temu