Czy SW które ćwiczycie mają wady?
Napisano Ponad rok temu
Choc chyba nie jest to do konca prawda, bo sparowac spokojnie mozna w dosc starczym wieku nawet, a kata tez chyba w jakims stopniu szkodza na stawy itp. (to chyba wszystko zalezy od sily w to wkladanej) ale tak samo jest chyba ze sparem, obie rzeczy mozna robic dosc dlugo, tylko nie zawsze z calym sercem... .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja j nie widzę w "swojej" SW ,wad
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Oyama kata w formie znanej ci z Shotokan jest tylko kilka - reszta to kihon kata (formy proste jak konstrukcja cepa, służące do szlifowania ruchu i kihon) oraz formy z bronią (tonfa, bo, sai).Swoją drogą jak wygląda kata w Oyama Karate? znaczy się wiem że jakieś są, ale pozatym nic więcej .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś jeden z instruktorów stwiedził, że zrobi sobie kij skręcany z dwóch części - żeby wygodniej się z tym sprzętem na trening jeździło. Przeciął kij na pół i zamocował colidne, metalowe gwinty, które wystarczyły, by policjanci uznali kij za narzędzie niebezpieczne, zaś owego instruktora za osobnika wielcce podejrzanegoDzięki za informacje :-) . Najciekawszym z tego co napisałes są formy z bronią (szczegulnie z bo, i policjant sie nie przyczepi bo można powiedzieć że się na ryby idzie :wink: )
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
art
Napisano Ponad rok temu
PS: A tak wogle to to co piszę wynika z moich przemyśleń i tego co przeczytałem bo sam ostatnio dopiero zacząłem ćwiczyć (pół roku) i mam 9 kyu w shotokanie (czy jak ktoś woli fudokanie ale ten się rozpad), więc szczerze mówiąć ktoś powinien sprostować moje poglądu, a są tu chyba jeszcze jakieś osoby, które ćwiczą karate tradycyjne. (nie sportowe)
Napisano Ponad rok temu
co do "drobnego rozkroku" to praktykowany jest raczej w stylach sportowych, gdzie regulaminowo kopnięcia w krocze są zakazane. pewien praktyk z shorin wylał na mnie kubeł zimnej wody kopiąc mnie w wewnętrzną stronę uda przy każdym moim mawashi... strach pomyśleć co byłoby gdybySenswoniej brzmi juz np. kombinacja mae-geri (z mijesca jak się stoji ew. dobny rozkrok do lepszego zamchu) i gayaku zuki lub oi-zuki na jodan zależy co lepiej pasuje i czy nie lepiej zacząć uciekać.
(...)a są tu chyba jeszcze jakieś osoby, które ćwiczą karate tradycyjne. (nie sportowe)
a tak naprawdę to chyba już nie ma karate prawdziwie tradycyjnego. jeśli ktoś zna styl gdzie nie ma zawodów w kata i kumite niech napisze...
pozdr
art
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poza tym czy dany w jj przekładają się (chodzi o wymóg formalny, czyli odpowiedni wiek i staż, by przystąpić do egzaminu) na dany w karate?
pozdr
art
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do "drobnego rozkroku" to praktykowany jest raczej w stylach sportowych
zgodzę się ale nie zawsze jest czas na zejście do pozycji, pozatym jak juz do niej zejdziesz to wiadomo że chcesz się bić i twój przeciwnik bedzie gotowy do walki, a zrobisz jeszce perę nieprzeyślanych ruchów to oberwiesz (a kto wie na kogo trafisz, oczywiście zakładam że ew. napastnik podchodzi w twoim kierunku normalnie bez gardy i niczego się nie spodziewa bo jak jest inaczej to i tak go zbytnio nie zaskoczymy), tymczasem jak czujesz że jest źle to najlepiej załadować jak się da z zaskoczenia żeby przewagę zyskać. Ogólnie rzecz biorąc jak to ujął sensej, kop z zaskoczenia i strzał (ew. spint) i nie rzucać się na szafy trzydżwiowe.
PS: Mam nadzieję że nie głupot nie napisałem (nie muszę mówić czyją matką jest nadzieja... :roll: )
Napisano Ponad rok temu
niebardzo wiem czego brakuje w tradycyjnych technikach, czy pozycji zen-kutsu-dachi (stosowanej w realny sposó
A czy mozna w ogole mowic o stosowaniu zenkutsu w realnej walce ? Dla mnie ta pozycja jest zdecydowanie za niska, malo mobilna i az sie prosi o loking w noge wykroczna
Zaden ze mnie znawca, trenuje kyokushin od niedawna, ale gdybym mial walczyc w realnym starciu zdecydowanie wybralbym kumite dachi zamiast zenkutsu.
Ale to taki offtopic.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seitedo proponuje ligę karate
- Ponad rok temu
-
Odnośnie Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
Karate w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Karate czy KickBoxing?
- Ponad rok temu
-
test 100 kumite co to takiego
- Ponad rok temu
-
skutecznosc sztuk i sportow walki w aurze zimowej i innej
- Ponad rok temu
-
troche fajnej historii Kyokushin (niestety english)
- Ponad rok temu
-
II Zimowe seminarium kumite - Walcz
- Ponad rok temu
-
dylemat nt. kimono
- Ponad rok temu
-
Seminarium we Wrocławiu
- Ponad rok temu